Werknemers die pleegouderverlof nemen, verliezen daardoor geen vakantierechten!
Hoeveel vakantiedagen een werknemer krijgt, hangt af van het aantal dagen of maanden dat hij gewerkt heeft in het jaar voor dat hij die vakantie opneemt. Bijvoorbeeld: een werknemer die het hele kalenderjaar 2019 voltijds heeft gewerkt, heeft in 2020 recht op 20 vakantiedagen als hij in een vijfdagenweek werkt, of 24 vakantiedagen als hij in een zesdagenweek werkt. Is een werknemer een periode afwezig geweest in het jaar voor dat hij vakantie neemt, heeft hij in principe geen recht op die 20 of 24 dagen al naargelang hij in een vijf- of zesdagenweek werkt. Bijvoorbeeld: een voltijds werknemer neemt een half jaar onbetaald verlof in 2019, dan zal hij in 2020 slecht 10 dagen vakantie krijgen, of 12 dagen als hij een in zesdagenweek werkt.
Op dit principe zijn er flink wat uitzonderingen. Er is een hele lijst van situaties waarin een werknemer niet werkt, maar dat hij toch vakantierechten blijft opbouwen voor het jaar nadien. Een werkneemster die in 2019 een tijd niet komt werken omdat zij in bevallingsrust is, krijgt toch 20 vakantiedagen in 2020 bij tewerkstelling in een vijfdagenweek. Om te berekenen hoeveel vakantie deze werkneemster heeft in 2020, telt afwezig zijn wegens zwangerschap in 2019 mee alsof zij gewerkt zou hebben. Door zwangerschapsrust te nemen in 2019, verliest deze werkneemster geen vakantie in 2020.
Om na te gaan hoeveel vakantiedagen een werknemer heeft, wordt niet alleen bevallingsrust gelijkgesteld met werken. Diverse andere situaties worden gelijkgesteld zoals o.a. de eerste 12 maanden afwezig zijn wegens ziekte of ongeval, vaderschapsverlof, afwezigheid wegens zetelen in een arbeidsrechtbank[i].
Aan deze lijst wordt vanaf 1 januari 2020 een nieuwe gelijkstelling toegevoegd: pleegouderverlof. Het gaat hier om het recht om afwezig te zijn van een werknemer die aangesteld is als pleegouder en in zijn/haar gezin een minderjarig kind opvangt in het kader van langdurige pleegzorg. Het gaat om een recht op afwezig te zijn van 6 weken per pleegouder. Sinds 1 januari 2019 wordt deze periode met één week verlengd. Die bijkomende week zal onder beide pleegouders verdeeld worden.
Deze gelijkstelling geldt vanaf het vakantiejaar 2020. D.w.z. dat werknemers die in 2019 pleegouderverlof hebben genomen, voor hun vakantie in 2020 recht hebben op deze gelijkstelling. De gelijkstelling maakt dat werknemers, die van dit recht gebruik maken, hierdoor geen vakantiedagen noch vakantiegeld gaan verliezen het jaar nadien. Opgelet: pleegouderverlof is iets anders dan pleegzorgverlof, dit is het recht van een werknemer om maximaal 6 dagen op te nemen om verplichtingen die met die situatie van pleegzorg te maken, te vervullen. Deze situatie was eerder al gelijkgesteld met werken om het aantal vakantiedagen van een werknemer te berekenen.
[i] Een uitgebreide lijst vindt u terug in Sociale Gids afd. 52, II. Jaarlijkse Vakantie voor arbeiders - bedienden
Bron:
Koninklijk besluit van 20 december 2019 tot wijziging van de artikelen 16, 18, 20, 21, 41, 43 en 68 van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers, BS. 17 januari 2020
Meer weten? Volg dan de opleiding Vakantierechten berekenen en herrekenen
Vakantiedagen toekennen, berekenen en herrekenen is geen gemakkelijke klus. Zeker niet bij verandering van arbeidsregime. Hier leer je alle basisprincipes.
Schrijf in