Overzicht
De maand mei is steeds een maand met een aantal wettelijke feestdagen. Wanneer vallen deze precies dit jaar? En hoe zit het met eventuele brugdagen? Is 8 mei ook een wettelijke feestdag? Het antwoord hierop vind je in dit artikel.

Het paasakkoord van de federale regering brengt heel wat veranderingen voor werkgevers met zich mee. Van RSZ- en fiscale maatregelen tot nieuwe regels rond re-integratie en studentenarbeid: ontdek wat dit akkoord voor jouw organisatie betekent.
Moet u uw medewerker betalen die afwezig is van het werk wegens het communiefeest of het vrijzinnig feest van zijn of haar kind?
In België kennen we tien wettelijke feestdagen. In tegenstelling tot wat velen denken, is Pasen zelf geen wettelijke feestdag. Paasmaandag daarentegen wel. Hoe komt dat? Wat dan als je werknemer op een van deze dagen werkt?

De vakantie is in zicht, en dat betekent dat veel werknemers zich klaarmaken om op reis te vertrekken met hun bedrijfswagen. Om vervelende situaties te vermijden, leg je de spelregels best vast in een duidelijke car policy. We geven een overzicht van de belangrijkste punten in zo’n policy.

Een schoolstaking kan onverwachte uitdagingen met zich meebrengen voor je werknemers met schoolgaande kinderen. Wat als ze geen opvang kunnen regelen? Ontdek welke oplossingen je kan aanbieden, van telewerk en inhaalrust tot verlof en ouderschapsverlof.

2025 brengt heel wat wijzigingen met zich mee voor werkgevers. Denk aan de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, loonindexeringen en meer. Ontdek de belangrijkste al gekende sociaaljuridische veranderingen die een impact hebben op jouw organisatie.
Van 23 december 2024 tot en met 3 januari 2025 moeten bouwvakkers verplicht rusten. Wat zijn de regels en uitzonderingen op deze inhaalrust?
Je werknemers mogen in principe niet worden tewerkgesteld tijdens de wettelijke feestdagen. Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of een inactiviteitsdag in je onderneming, moet je deze dan ook vervangen door een andere rustdag. Zo behouden je werknemers hun recht op tien feestdagen per kalenderjaar. Deze vervangingsdagen moet je telkens vastleggen vóór 15 december van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de feestdagen vallen. Concreet betekent dit dat je vóór 15 december 2024 afspraken moet maken over de vervanging van deze feestdagen in 2025. We zetten alle regels voor jou op een rijtje.