Overzicht
Voor pensioenen die ingaan vanaf 1 februari 2025 stijgt de wettelijke pensioenleeftijd. Deze verandering kan gevolgen hebben voor jou als werkgever én voor je werknemers. We geven een overzicht van de belangrijkste veranderingen op sociaal-juridisch vlak.
Ongeveer 10 jaar geleden besliste de regering om de wettelijke pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen tot 67 jaar: Wat betekent dit voor jou?
De vergrijzing van de arbeidsmarkt is al jaren realiteit, maar heeft dit jaar zijn hoogtepunt bereikt. Nog nooit waren er zoveel zestigplussers actief op de arbeidsmarkt. Een duidelijk en haalbaar beleid voor oudere werknemers dringt zich dus op. We geven je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Het gunstig (para)fiscaal statuut waarmee gepensioneerden in diverse zorgsectoren aan de slag kunnen, loopt af op 30 september 2024. Wat zijn jouw opties vanaf 1 oktober 2024?
In de praktijk bestaan er dikwijls nog verschillen tussen de pensioenplannen voor arbeiders en deze voor hun collega-bedienden. De regering voerde tien jaar geleden het principe in van de gelijke behandeling tussen arbeiders en bedienden, ook op het vlak van aanvullende pensioenen. Het gelijk aanvullend pensioen voor werknemers moet in 2030 bereikt worden.
We zetten in deze folder alles rond verzekeringen en je (aanvullend) pensioen op een rij. Zo ben je gerust, zowel nu als later.
De vergrijzing van de Belgische bevolking vormt een maatschappelijke uitdaging. De federale regering is op 10 juli 2023 tot een akkoord gekomen over de pensioenhervorming: een nieuw pakket aan maatregelen om de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel te verbeteren.
Je bent vastberaden: je wilt je eigen zaak starten. Maar hoe begin je eraan? Welke administratie moet je in orde brengen? Hoe ziet het sociaal statuut van zelfstandige eruit? Wij geven tekst en uitleg bij je aanstormend avontuur als zelfstandige.