De ecocheque is een populair extralegaal voordeel. Met de ecocheque kan de medewerker die ze van zijn werkgever ontvangt milieuvriendelijke producten of diensten kopen. Welke producten en diensten dat zijn, wordt bepaald in de lijst bij cao nr. 98 van de Nationale Arbeidsraad. De lijst wordt vanaf 1 maart 2023 aangepast.
De Nationale Arbeidsraad voorziet in een tweejaarlijkse evaluatie van de lijst van producten en diensten die met ecocheques kunnen worden gekocht. Op basis van de evaluatie in 2022, wordt de lijst vanaf 1 maart 2023 aangepast.
De Nationale Arbeidsraad brengt veranderingen aan in drie categorieën.
- Duurzame mobiliteit en vrije tijd
Vanaf 1 maart 2023 houdt de ecocheque rekening met zachte mobiliteit en multimodaliteit door de combinatie van trein en fiets te bevorderen. De ecocheque kan gebruikt worden om (een abonnement voor) een fietsparkeerplaats (met name aan het station) te financieren.
- Ecologische producten en diensten
Ecocheques kunnen gebruikt worden voor elk product met het FSC- of PEFC-label (en niet enkel hout en papier). Daarnaast kunnen ventilatoren voor radiatoren en convectoren, die het huishoudelijk gasverbruik met 22% verminderen, worden aangekocht met ecocheques. Tot slot worden bepaalde lichtbronnen die op 1 maart 2023 geen overgangsbepalingen meer zullen kennen, van de lijst verwijderd.
- Hergebruik, recyclage en afvalpreventie
De lijst met producten en diensten wordt uitgebreid met tweedehandse elektro. Daardoor heeft de lijst voortaan betrekking op alle elektro (incl. klein elektro) behalve hybride apparaten die zowel op elektriciteit als op fossiele brandstof kunnen werken. Ten slotte kunnen waterfilters die op kranen of onder de gootsteen worden geplaatst en composteermachines die organisch afval verwerken met ecocheques worden aangekocht.
Meer info over de ecocheque als loonvoordeel lees je hier.
Bron:
- Cao nr. 98/10 van 24 januari 2023 tot wijziging van cao nr. 98 van 20 februari 2009 betreffende de ecocheques;
- Advies nr. 2.344 van 24 januari 2023.