Op vrijdag 19 november werd CAO nr. 160 aangenomen in de NAR met betrekking tot de invoering van een gerechtvaardigde afwezigheid van het werk met loonbehoud voor een COVID-19-test op basis van de Self Assesment Testing Tool. Maar wat betekent dit voor jou en jouw medewerkers?
Waarover gaat het?
Om de overbelasting van de huisartsen door consultaties van personen met milde Covid-symptomen tegen te gaan, werd enkele weken geleden de Self Assessment Testing Tool geïntroduceerd. Door een vragenlijst in te vullen, kan jouw werknemer te weten komen of een test op het COVID-19-(corona)virus aangewezen is. Heeft de werknemer milde symptomen die zouden kunnen wijzen op het COVID-19-virus, dan kan hij na het invullen van de vragenlijst zelf een activatiecode aanmaken om gratis een test op het COVID-19-virus te laten afnemen. De werknemer krijgt dan via de Self Assessment Testing Tool ook een attest afgeleverd dat geldt als afwezigheidsattest.
Tot nu toe was er heel wat onduidelijkheid rond het juridisch statuut van de uren afwezigheid omwille van het afnemen van de test en de uren afwezigheid in afwachting van het testresultaat.
De CAO nr. 160 wil daar nu aan tegemoet komen door een tijdelijk recht om afwezig te zijn van het werk gedekt door gewaarborgd loon te introduceren wanneer een werknemer zich laat testen op basis van het advies van de Self Assessment Testing Tool.
Toepassingsgebied
- Werknemers die niet kunnen telewerken (met milde symptomen):
Ze krijgen het recht om afwezig te zijn van het werk gedurende de tijd die nodig is om een test te laten afnemen die nagaat of de werknemer besmet is met het COVID-19-virus en om het resultaat van die test te bekomen, met een maximumduur van 36 uur vanaf het aanmaken van het afwezigheidsattest door de Self Assessment Testing Tool.
- Werknemers die wel kunnen telewerken (met milde symptomen):
Ze krijgen het recht om afwezig te zijn van het werk gedurende de tijd die nodig is om een test te laten afnemen die nagaat of de werknemer besmet is met het COVID-19-virus. In dit geval voert de werknemer de arbeidsovereenkomst verder uit via telewerk tot het resultaat van die test bekomen is, met een maximumduur van 36 uur vanaf het aanmaken van het afwezigheidsattest door de Self Assessment Testing Tool.
Volgende medewerkers kunnen echter niet terugvallen op deze regeling:
- Mensen die ernstig ziek zijn of ernstige symptomen vertonen, moeten zich uiteraard tot een arts wenden. De werknemer die in de onmogelijkheid is om zijn werk te verrichten ten gevolge van ziekte en hiertoe over een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid afgeleverd door een arts beschikt, valt terug op gewaarborgd loon omwille van ziekte.
- Een werknemer die effectief positief testen en in quarantaine wordt geplaatst omdat hij arbeidsgeschikt is maar zich niet naar het werk mag begeven, krijgen nog steeds een quarantaine-attest en kan het werk verderzetten indien hij kan telewerken. Is dit niet mogelijk, dan kan deze werknemer beroep doen op een uitkering wegens tijdelijke werkloosheid.
- De regeling is bovendien ook niet van toepassing op werknemers die zich dienen te laten testen omdat zij een hoogrisicocontact hadden, of ten behoeve van het bekomen van een geldig CST-ticket (covid safe ticket) of om te reizen.
Voorwaarden
De werknemer dient zich zo snel als mogelijk te laten testen op het COVID-19-virus nadat hij het advies hiertoe gekregen heeft op basis van de Self Assessment Testing Tool.
De werknemer moet zich ook laten testen bij de instantie waarvan hij redelijkerwijze kan verwachten het testresultaat het snelst mogelijk te ontvangen en die zich bevindt op een redelijke afstand van zijn woon, verblijf- of werkplaats.
De werknemer die afwezig is van het werk, is ertoe gehouden de werkgever onmiddellijk te verwittigen. Hij dient hiertoe aan zijn werkgever het afwezigheidsattest afgeleverd door de Self Assessment Testing Tool over te maken. Het afwezigheidsattest dient als bewijs van het feit dat de werknemer een test op het COVID-19-virus heeft aangevraagd wegens lichte klachten en vermeldt de dag en het uur waarop de activatiecode voor de test wordt uitgegeven.
Zodra hij het testresultaat kent, verwittigt de werknemer zijn werkgever van zijn werkhervatting of zijn verdere afwezigheid. De werkgever mag wel niet vragen expliciet naar de ingevulde vragenlijst van de SAT-tool en/of het resultaat van zijn test:
- Indien het testresultaat positief is, dan zal een arts vervolgens bepalen of de werknemer een quarantaine-attest of een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid krijgt. In het eerste geval kan een werknemer die kan telewerken het werk verderzetten. Is dit niet mogelijk dat kan de werknemer beroep doen op een uitkering wegens tijdelijke werkloosheid.
- Is het testresultaat negatief, dan herneemt ook een werknemer die niet kon telewerken het werk, tenzij de werknemer op dat ogenblik het werk niet kan hernemen wegens een andere ziekte, door een arts vastgesteld.
Recht op gewaarborgd loon
De gerechtvaardigde afwezigheid van het werk geeft aanleiding tot de betaling van een gewaarborgd loon dat gelijk is aan het normale loon zoals berekend volgens de wetgeving op de feestdagen. De gerechtvaardigde afwezigheid moet worden gezien als een vorm van klein verlet, met alle juridische gevolgen vandien.
Anti-misbruik
Om misbruik van de Self Assessment Testing Tool te voorkomen, kan een werknemer tijdens de duurtijd van de collectieve arbeidsovereenkomst slechts een maximum van 3 keer gebruik maken van de mogelijkheid om van het werk afwezig te zijn voor een COVID-19-test op basis van de Self Assessment Testing Tool.
Geldigheidsduur
De CAO heeft uitwerking met ingang vanaf vrijdag 19 november 2021 en treedt buiten werking op 28 februari 2022.