Vorige

Premies voor een inschakelingsbaan in Brussel

De inschakelingsbanen in de sociale economie vervangen vanaf 1 januari 2021 de doorstromingsprogramma’s en de Sine-maatregelen. Een werkgever die erkend is als sociale inschakelingsonderneming kan onder bepaalde voorwaarden een premie ontvangen van Actiris als tussenkomst in de loonlast van zijn doelgroepwerknemer. De RVA en het OCMW zijn geen betrokken partijen meer. Er zijn geen werkuitkering en specifieke RSZ-verminderingen meer voorzien vanaf 1 januari 2021.

Welke werkgevers komen in aanmerking?

Ondernemingen met een maatschappelijke zetel of vestiging op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kunnen zich laten erkennen als een sociale inschakelingsonderneming en gesubsidieerde inschakelingsbanen aanvragen bij Actiris. Het betreft vzw's, lokale besturen (gemeente, OCMW), private of publieke ondernemingen.

Welke werknemers kan men in dienst nemen?

Werkzoekenden die bijzonder ver van de arbeidsmarkt staan, komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor inschakelingsbaan. Ze zijn gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en als niet-werkend werkzoekende ingeschreven bij Actiris.

Bijkomend voldoen zij aan één van de volgende voorwaarden:

  • niet beschikken over een getuigschrift of diploma van het lager secundair onderwijs
  • niet beschikken over een getuigschrift of diploma van het hoger secundair onderwijs en in de 36 kalendermaanden die aan de indiensttreding voorafgaan gedurende minstens 624 dagen als niet-werkende werkzoekende zijn ingeschreven bij Actiris
  • werkzoekend zijn met verminderde arbeidsgeschiktheid
  • behoren tot een doelgroep met specifieke begeleidingsnoden (vb. jongeren die niet studeren, werken)

Actiris levert een attest A6 af aan diegenen die in aanmerking komen en zal kandidaten voorstellen aan de inschakelingsondernemingen die gesubsidieerde arbeidsplaatsen hebben toegewezen gekregen.

Welke arbeidsovereenkomst moet er afgesloten worden?

De werknemers krijgen een arbeidsovereenkomst van bepaalde of onbepaalde duur. Er zijn geen minimum- of maximumtermijnen voorzien. De overeenkomst moet wel ten minste halftijds zijn. Er zijn geen wettelijke bepalingen voorzien met betrekking tot de hoogte van het loon. De toepasselijke loon-en arbeidsvoorwaarden binnen de sector/onderneming moeten gevolgd worden. 

Welke premies kan de werkgever genieten?

Om de loonkost van de doelgroepwerknemers te verminderen, ontvangt de werkgever een premie van Actiris. Het betreft een doorstromingspremie of een inschakelingspremie. De premies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Actiris zal de premies toekennen en opvolgen op basis van de Dmfa-aangifte.

Doorstromingspremie
Deze premie wordt toegekend om de werkzoekende op het einde van zijn contract te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

  • De premie bedraagt maximaal 33.000 euro per jaar per voltijdse werknemer voor een maximale periode van 2 jaar.
  • De werkgever kan de premie geen tweede keer verkrijgen voor dezelfde werknemer binnen een periode van 5 jaar.
  • De werkgever kan deze premie niet genieten als hij voor een bepaalde werknemer reeds de inschakelingspremie (maximaal 5 jaar) heeft ontvangen.

Inschakelingspremie
Deze premie is gericht op een duurzame integratie van de werknemer binnen de sociale onderneming van de werkgever.

  • De premie bedraagt maximaal 10.000 euro per jaar en per voltijdse werknemer voor een periode van maximaal 5 jaar.
  • De werkgever kan de premie geen tweede keer verkrijgen voor dezelfde werknemer.
  • Als de werknemer minstens 50 jaar is op het ogenblik dat de arbeidsovereenkomst wordt ondertekend, dan wordt de jaarlijkse premie van 10.000 euro betaald tot aan de wettelijke pensioenleeftijd van de werknemer.

Wat moet de werkgever doen om de premie waar hij recht op heeft te ontvangen?

Om de premie uitbetaald te krijgen moet de werkgever binnen de maand na de ondertekening van de arbeidsovereenkomst een kopie van deze overeenkomst bezorgen aan Actiris. Hij moet eveneens het bewijs leveren dat de werknemer een kopie heeft ontvangen van zijn individueel inschakelingsplan en het arbeidsreglement. Actiris zal de premies toekennen en opvolgen op basis van de Dmfa-aangifte.

De werkgever moet Actiris op de hoogte brengen van het vertrek van een werknemer of van om het even welke wijziging van diens arbeidsregeling en dit binnen vijf werkdagen nadat de verandering plaatsvond.

Zijn er overgangsmaatregelen?

De doorstromingsprogramma’s en de Sine-maatregelen verdwijnen vanaf 1 januari 2021. De voordelen die gekoppeld waren aan deze maatregelen (vb. integratie-uitkering, RSZ-verminderingen…) worden vanaf 1 januari 2021 niet meer toegekend. 

Een werkgever die als sociale inschakelingsonderneming is erkend en die gesubsidieerde arbeidsplaatsen heeft toegewezen gekregen, kan onder bepaalde voorwaarden de hogervermelde premies ontvangen vanaf 1 januari 2021. Hiervoor moeten bepaalde formaliteiten richting Actiris worden verricht.

Een werkgever die zich in deze situatie bevindt, neemt hiervoor best contact op met Actiris.

Bron:
Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 16 mei 2019 betreffende de maatregel voor inschakelingsbanen in de sociale economie (BS 5 juni 2019)

Deel dit artikel