De terugbetaling van de loonkost voor de educatief verlofuren van je werknemers verloopt via een aanvraag bij de bevoegde gewestelijke diensten. De deadline voor de aanvraag tot terugbetaling over het vorige schooljaar nadert in Vlaanderen en Brussel. In Vlaanderen geldt vanaf het huidige schooljaar de regeling van het Vlaams opleidingsverlof.
Terugbetalingsaanvragen educatief verlof schooljaar 2018-2019
Het educatief verlof is een recht dat werknemers in de privésector toekomt. Het verlof laat hen toe om afwezig te zijn van het werk om een erkende opleiding te volgen met behoud van loon (eventueel begrensd). Als werkgever kan je terugbetaling krijgen van het uitbetaalde loon ten belope van 21,30 euro per goedgekeurd uur educatief verlof dat je werknemer heeft opgenomen.
In de regeling educatief verlof kan je ten vroegste na afloop van het schooljaar een aanvraag indienen voor uren educatief verlof die je werknemers hebben opgenomen tijdens dat voorbije schooljaar. Een schooljaar loopt van 1 september tot 31 augustus.
Met het jaareinde nadert nu de deadline voor het indienen van de terugbetalingsaanvragen voor het vorige schooljaar 2018-2019 in het Vlaams en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De deadline ligt er op 31 december 2019. In het Waals Gewest kunnen aanvragen over het vorige schooljaar nog tot 31 maart 2020 worden ingediend.
Om terugbetaling te krijgen dien je een aanvraag in bij de bevoegde gewestelijke dienst. In het Vlaams Gewest gaat het om de dienst betaald educatief verlof van het departement Werk en Sociale Economie, in het Waals Gewest om de dienst Congé-éducation payé-Forem en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de cel betaald educatief verlof van Brussel Economie en Werkgelegenheid.
De termijn voor het indienen van de aanvraag moet strikt worden nageleefd. De afgestempelde postdatum of de verzendingsdatum van de e-mail geldt als bewijs.
Terugbetalingsaanvragen Vlaams Opleidingsverlof schooljaar 2019-2020
In het Vlaams Gewest is sinds dit schooljaar de nieuwe regeling van het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) in werking, met een overgangsregeling voor het educatief verlof tot eind 2021. Je vindt meer informatie over dit onderwerp in ons nieuwsbericht van 28 augustus 2019.
Behalve het verlofrecht en de toepassing ervan, wijzigt ook de procedure om terugbetaling te krijgen van de door je werknemers opgenomen uren Vlaams opleidingsverlof. Voor aanvragen vanaf het huidige schooljaar 2019-2020 verloopt de terugbetalingsaanvraag digitaal. Het terugbetalingstarief van 21,30 euro per uur blijft wel ongewijzigd.
In de nieuwe regeling kan je via het WSE-loket (digitaal loket van het departement Werk en Sociale Economie) je terugbetalingsaanvraag digitaal indienen. Anders dan bij de regeling educatief verlof, moet je je aanvraag in principe indienen binnen de 3 maanden na de start van de opleiding (of binnen de 3 maanden na indiensttreding bij een verandering van werkgever). De Vlaamse overheid meldt nu dat wanneer de deadline van 3 maanden na de start van de opleiding dit schooljaar niet haalbaar is, je de aanvraag uiterlijk nog tot 1 maart 2020 kan indienen.
Bronnen:
- Herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale maatregelen, BS 24 januari 1985.
- Decreet van 12 oktober 2018 houdende het Vlaams opleidingsverlof en houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Werk en Sociale Economie, BS 13 november 2018.
- Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, BS 4 maart 2019.
Meer weten? Volg dan de opleiding Vlaams opleidingsverlof (VOV): wie doet wat?
De opleiding Vlaams opleidingsverlof overloopt alle regelgeving en voorwaarden van werknemer, werkgever en opleidingsverstrekker aan de hand van concrete situaties.
Schrijf in