In december, of aan het einde van de arbeidsovereenkomst, krijgt de werknemer een eindafrekening voor het vakantiegeld. De RSZ heeft een nieuwe bezoldigingscode 14 in de DmfA voorzien voor de bijbetalingen die moeten gebeuren in dat verband.Een ontwerp van Koninklijk Besluit voorziet dat het bedrag opgenomen in deze code niet mag meegenomen worden voor de bepaling van het refertemaandloon van de werkbonus en het refertekwartaalloon van de structurele vermindering. De verminderingen zelf (werkbonus, structurele vermindering en doelgroepverminderingen) mogen daarentegen wel worden toegepast op dit bedrag.
Update 18 maart 2024
Het KB van 6 maart 2024 is verschenen in het Belgisch Staatsblad van 18 maart 2024
Situering
Sinds 1 januari 2024 is de wijze van het verrekenen van de vakantie-attesten gewijzigd. Je kan er hier meer informatie over terugvinden.
Zodra de bediende vakantie neemt, krijgt hij voor de dagen dat hij vakantie neemt, 10 % van zijn dagloon. Pas in december of in de maand van uitdiensttreding wordt het enkel vakantiegeld dat de vorige werkgever heeft uitbetaald, volledig verrekend. Voor elke dag dat de bediende vakantie nam, heeft hij 90 % van zijn loon niet gekregen. Al die bedragen worden opgeteld en vergeleken met het vakantiegeld bij uit dienst dat de vorige werkgever heeft betaald.
Is het bedrag dat de vorige werkgever heeft uitbetaald lager dan het totaal van alle ingehouden bedragen van 90 %, dan wordt het positief saldo aan de werknemer uitbetaald.
Bezoldigingscode 14 in de Dmfa-aangifte
Het positief saldo dat je eventueel moet bijbetalen in december of in de maand van uitdiensttreding, wordt opgenomen in de nieuwe bezoldigingscode 14 van de Dmfa-aangifte. Er zijn gewone sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd op dit saldo.
Impact op de werkbonus, de structurele vermindering en de doelgroepverminderingen
De werkbonus (vermindering van de werknemersbijdragen) wordt onder meer bepaald op basis van het refertemaandloon van de werknemer. Voor de structurele vermindering (algemene vermindering werkgeversbijdragen) wordt er gebruikt gemaakt van het refertekwartaalloon.
Een ontwerp van Koninklijk Besluit bepaalt dat het positief saldo opgenomen in bezoldigingscode 14 niet mag meegenomen worden voor de bepaling van het refertemaandloon en het refertekwartaalloon. Concreet betekent dit dat het positief saldo geen invloed heeft op de hoogte van de werkbonus en de structurele vermindering.
Gezien het positief saldo in bezoldigingscode 14 onderworpen is aan gewone sociale zekerheidsbijdragen, mogen de verminderingen (werkbonus, structurele vermindering en doelgroepverminderingen) daarentegen wel worden toegepast op dit concrete bedrag.
Bron:
Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 1 van het koninklijk besluit van 17 januari 2000 tot uitvoering van artikel 2 van de wet van 20 december 1999 tot toekenning van een werkbonus aan werknemers met lage lonen en van andere verminderingen van de persoonlijke bijdragen van sociale zekerheid, en van artikel 2 van het koninklijk besluit van 16 mei 2003 tot uitvoering van het Hoofdstuk 7 van Titel IV van de programmawet van 24 december 2002 (I), betreffende de harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake verminderingen van de sociale zekerheidsbijdragen.