Vorige

Brexit: de gevolgen voor zelfstandigen

Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Hierdoor gelden vanaf 1 januari 2021 de fundamentele Europese beginselen van het vrij verkeer (o.a. personen en diensten) niet meer met het Verenigd Koninkrijk.

Gevolgen voor het sociaal statuut

Om de gevolgen voor de sociale zekerheidsrechten op te vangen, hebben de EU en het Verenigd Koninkrijk de volgende akkoorden gesloten:

  • Het terugtrekkingsakkoord, dat geldt voor situaties gestart vóór eind 2020 die ononderbroken worden voortgezet
  • De handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK over de toekomstige relaties

Door deze akkoorden blijven ongeveer dezelfde regels als vroeger gelden voor de bepaling van het toepasselijk socialezekerheidsrecht, de pensioentoekenning en pensioenberekening. Enkel de wettelijke basis verandert.

Britten hebben voortaan een beroepskaart nodig

Britse burgers die als zelfstandige willen starten in België, hebben voortaan een beroepskaart nodig. Welke stappen ze moeten ondernemen, hangt af van de situatie waarin ze zich bevinden.

De Britse burgers die al een Belgische verblijfsvergunning hadden, die nog geldig  was op 31 december 2020, zullen een uitnodiging krijgen van de Dienst Vreemdelingenzaken om hun huidige verblijfstitel om te ruilen. Zij krijgen een M-kaart (voor wie in België verblijft en werkt) of een N-kaart (voor wie in België werkt maar in een ander land verblijft). Houders van een M- of N-kaart zijn vrijgesteld van de beroepskaart.

De Britse burgers die in België als zelfstandige willen starten vanaf 1 januari 2021 en dus nog geen geldige verblijfsvergunning hebben, moeten een beroepskaart aanvragen.

Deel dit artikel