Vorige

Floor Denil: van ludieke droedels naar hippe webshop

#Starters

Nog niet van Floor Denil gehoord? Je bent maar een Google Search en een klik verwijderd om je te laten verwonderen door alle leuke postkaartjes, boekjes of bedrukte kleding die Floor hier tentoonstelt. Het verhaal van een uit de hand gelopen hobby dat klinkt als een cliché, maar o-zo inspirerend is en blijft.

Leestijd: Later lezen?

De uit-de-hand-gelopen- hobby

Zoals vele ondernemerssprookjes beginnen, had ook Floor niet durven denken en dromen dat haar droedels haar vandaag tot dit punt zouden brengen. Het welgekende ‘ ik-ben-er-echt-ingerold’ verhaal van een vrouw die allesbehalve de intentie of ambitie had om onderneemster te worden. “ Ik omschrijf mezelf nog steeds als een mix tussen cartooniste, muzikante, schrijfster, rommelmaker en vreugdedanser.” Het artistieke en creatieve zat er zeker al in door haar studies jazz-zang aan het conservatorium in Brussel. Het is in die periode dat ze ook is beginnen tekenen. “Ik merkte dat het tekenen al snel een publiek kreeg: vrienden en familie vroegen of ze niets konden kopen of konden laten maken.”

Trede per trede van bijberoep naar hoofdberoep

Het idee om te gaan ondernemen zat nog niet meteen top of mind “Ik wilde nooit perse een bedrijf oprichten, ik wilde producten verkopen. En om producten te verkopen moest ik een bedrijf opstarten. En dat begon heel klein en stapsgewijs zodat het nooit aanvoelde alsof ik ‘moest springen’. Ik nam enkel maar een trede, en daarna nog eentje en zo is het stelselmatig gegroeid. Ik ben blij dat je de mogelijkheid hebt om langzaam te kunnen opstarten en je bijvoorbeeld kan beginnen in bijberoep om dan over te schakelen naar hoofdberoep wanneer het beter loopt, maar ook weer terug kan als je even iets anders wil gaan doen of gas wil terugnemen.”

Waag de sprong maar zorg wel voor een plan

De vraag waarmee veel starters zitten: wat is het juiste moment om met je eigen zaak te starten? Volgens Floor bestaat die niet, je moet het gewoon doen. Maar wel met een plan en niet halsoverkop. “Het perfecte moment om te starten met ondernemen bestaat niet. Je begint gewoon  en trekt mensen mee in je verhaal. Wanneer je te perfectionistisch bent ingesteld, ga je nooit beginnen. Natuurlijk betekent dit niet dat je zomaar blind hoeft te springen zonder een plan. Je zoekt best naar een goed evenwicht en sommige mensen zullen meer van de ene kant nodig hebben en bijvoorbeeld meer getemperd moeten worden, terwijl anderen eerder een ‘pushke’ nodig hebben.”

Streef niet naar die perfectie, begin gewoon want anders ga je nooit beginnen

Floor Denil

Ondernemerschap: de struggles

Net zoals bij elke andere job zijn er voor- en nadelen, aspecten die minder prettig zijn of struggles waar je mee kampt. Voor sommige mensen is administratie bijvoorbeeld een vervelend onderdeel aan zelfstandig zijn, voor Floor zitten de challenges eerder in het sociale aspect. “Ondernemer zijn is soms best eenzaam. Ik ben meestal alleen aan de computer of alleen aan de tekentafel, er zijn geen collega’s om gezellig mee te praten. Vaak heb ik dan het gevoel dat ik dat moet overcompenseren door ’s avonds af te spreken met vrienden en dat maakt het soms vermoeiend of stresserend. Een ander aspect dat ik best wel moeilijk vind is om structuur te vinden in mijn werk. Ik ben nog aan het ontdekken wat het beste werkt voor mij. Is dat een 9 to 5 job of is dat drie dagen keihard werken en dan een dag pauze nemen? Ik merk dat ik daarin nog zoekende ben om daar het juiste evenwicht te vinden.”

De gouden tips van Floor

Altijd mooi meegenomen en zeer geapprecieerd: tips van de ene ondernemer naar de andere, ook naar zij die misschien al eventjes bezig zijn, maar tegen bepaalde blokkades aanlopen of naar beginnende ondernemers die worstelen met de opstart. Welk advies geeft Floor graag mee aan collega-entrepreneurs? “Streef niet naar die perfectie, begin gewoon want anders ga je nooit beginnen. De sterren gaan nooit op een lijn staan, dus maak komaf met die illusie. Praat: praat met mensen rondom jou, met andere ondernemers of andere creatieve mensen. Het werkt heel inspirerend om te zien hoe anderen het doen. Maak je niet druk over administratieve zaken, die dingen worden wel geregeld. Werk hard en denk na over het verhaal dat je wil brengen en waarvoor je wil staan en neem die stap. En als het niet lukt? Dan ga je gewoon weer iets anders doen en kan je binnen tien jaar op café vertellen over die tijd dat je ooit een bedrijf had.”

Wat de toekomst nog brengt?

“Dat zien we dan wel weer. Ik neem af en toe graag een pauze om te reflecteren. Doe ik dit nog altijd graag? Wil ik nu even liever wat anders doen? Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd op het startersevent van Acerta om mijn verhaal te brengen en anderen te inspireren. Dat zijn bijvoorbeeld zaken waar ik heel veel energie uithaal en die ik ongelofelijk graag doe. Vandaag ben ik nog altijd blij met wat ik doe en dat ik dit kan delen via boeken of toffe kaartjes. Mijn job laat me ook toe om ruimte te maken voor andere passies en die ook te kunnen uitvoeren, zoals radiospotjes inspreken en voice-overs maken. Alles kan en niks moet. “

Spring jij ook zoals Floor?

Voel je je helemaal geïnspireerd door het verhaal van Floor? Volg een van de gratis webinars van de Starters academie van Acerta of houd het aanbod van onze startersevents in de gaten.

Begin vandaag nog aan jouw avontuur richting zelfstandig ondernemer. Sluit je aan via acerta.be.

Sluit je nu aan!

Deel dit ondernemersverhaal