Hoeveel is de jaarlijkse bijdrage voor een VAPZ?

Kwanta kosta, zo’n Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen? Je sociaal verzekeringsfonds berekent de bijdrage voor starters op het wettelijke inkomen waarop ook je voorlopige sociale bijdragen berekend worden. Maar je kan ook méér betalen als je dat wil. Of minder. Aan jou de keus!

Leestijd: Later lezen?

Minimaal 100 euro per jaar

De minimale bijdrage voor een VAPZ bedraagt 100 euro per jaar. In de gewone VAPZ-formule kan je tot 8,17% van je beroepsinkomen storten. Als beginnende zelfstandige betekent dat 1 131,33 euro. In de sociale VAPZ-formule kan je tot 9,40% van je beroepsinkomen storten, of 1 301,65 euro voor beginnende zelfstandigen. (Dit zijn bedragen gebaseerd op het wettelijk bepaald minimuminkomen).

De VAPZ-formule is heel erg soepel. Een hoger bedrag storten kan dus ook, maar dan moet je wel bijdragen betalen op een hoger geraamd inkomen. Enkele voorbeelden:

  • bij een geraamd jaarlijks inkomen van 20 000 euro betaal je een bijdrage van 1 634,00 euro, of 1 880,00 euro in het geval van een sociaal VAPZ,

  • bij een geraamd jaarlijks inkomen van 25 000 euro betaal je een bijdrage van 2 042,50 euro, of 2 350,00 euro in het geval van een sociaal VAPZ,

  • bij een geraamd jaarlijks inkomen van 30 000 euro betaal je een bijdrage van 2 451,00 euro, of 2 820,00 euro in het geval van een sociaal VAPZ.

Bereken zelf je bijdrage

Bereken zelf je VAPZ-bijdrage met onze VAPZ-simulatie. Met die module kom je ook te weten wat je op het einde van de rit gespaard zal hebben. Je extra appeltje voor de dorst krijgt met andere woorden een exacte waarde.

Bekijk het resultaat hieronder. 

Dankzij een handige online tool van Acerta kan je zelf je VAPZ-bijdrage berekenen, én de hoogte van je extra pensioen.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic