
Als zelfstandige betaal je elk kwartaal sociale bijdragen aan je sociaal verzekeringsfonds. Zo bouw je - onder andere - recht op kinderbijslag op voor je kinderen.
De kinderbijslag is een bedrag dat ouders elke maand ontvangen voor hun kinderen. Vrijwel elk kind jonger dan 18 heeft er recht op. Ook kinderen tussen 18 en 25 jaar hebben in een aantal gevallen recht op kinderbijslag:
Ze volgen minimum 17 uur per week les.
Ze werken met een leerovereenkomst en blijven onder een grensbedrag.
Ze bereiden een thesis voor om hun hogere studies af te sluiten (maximum 1 jaar).
Ze lopen een onbetaalde stage in een openbaar ambt.
Ze volgen een vorming waarvoor ze 27 studiepunten krijgen in het stelsel van bachelor-master.
Ze zijn als werkzoekende ingeschreven en blijven onder een grensbedrag.
Mindervalide kinderen (tot maximum 21 jaar), weeskinderen, kinderen van langdurig zieken/werklozen of van gepensioneerden en éénoudergezinnen krijgen onder bepaalde voorwaarden hogere bijslagen.
De regels voor zelfstandigen en werknemers zijn gelijk. Werken de beide ouders, dan loopt de kinderbijslag via het kinderbijslagfonds waarmee het werk van de vader gelinkt is. Het maakt niet uit of de vader zelfstandige of werknemer is. Als maar één van de ouders werkt of zich in een gelijkgestelde situatie bevindt, dan vraagt die de kinderbijslag aan. Dat kan vader of moeder zijn.
Ook al loopt de aanvraag meestal via de vader, de uitbetaling gebeurt in principe aan de moeder. Ook bij een scheiding gaat de kinderbijslag voor de minderjarige kinderen in de eerste plaats naar de moeder. Toch kan de vader de centen zelf opeisen (verzet door de moeder is mogelijk), als hij en z'n minderjarig kind officieel dezelfde hoofdverblijfplaats hebben. Als beide ouders akkoord zijn, dan kan de uitbetaling gebeuren op een kindrekening waarover zij allebei kunnen beschikken.
Als een kind niet bij (één van) zijn ouders woont, gaat de kinderbijslag naar de persoon die het kind in zijn gezin opvoedt. In sommige gevallen ontvangen kinderen hun kinderbijslag zelf.
Kinderbijslag ontvang je elke maand. Het bedrag hangt af van een aantal factoren:
het aantal kinderen
de leeftijd van het kind
de concrete situatie (wees, gehandicapt kind, kind van een gepensioneerde, langdurig werkloze of zieke ouder)
Kinderbijslagfondsen keren ook nog andere premies uit:
Bij een geboorte betaalt je kinderbijslagfonds kraamgeld.
Bij een adoptie kan je een adoptiepremie aanvragen.
Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.
Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic