Acerta HR Crossroads

Acerta HR Crossroads is een reeks van on- en offline initiatieven waar werkgevers inspiratie halen om hun hr-beleid te vernieuwen. Doelstelling is om innovatieve hr-concepten te belichten vanuit verschillende invalshoeken - beleidsmatig, juridisch en vanuit een meer soft hr aanpak - en zo de toekomst van werk mee vorm te geven.

Werken in 2021: hoe anders wordt het?

10 december 2020 - Online debat

2020 een uitzonderlijk jaar in vele facetten. Niet enkel ons persoonlijk leven zag er helemaal anders uit, ook arbeidsorganisatie kreeg een volledig nieuwe invulling. Thuiswerken werd de norm, bijpraten aan het koffiemachine kon niet meer en van work-life balans was er amper nog sprake. 

Welke lessen en veranderingen neem je mee naar 2021? Hoe implementeer je die in je organisatie? Hoe moet je jouw medewerkers uit-rusten voor een succesvolle toekomst? Dat is de grote vraag voor 2021.

Sprekers van dienst zijn Hilde Crevits,viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, prof. dr. Frank Hendrickx, professor arbeidsrecht (KU Leuven), dr. Chris Wuytens, managing director Acerta Consult, prof. dr. Katleen De Stobbeleir (Vlerick Business School en KU Leuven), en Jan Van Acoleyen, Chief Human Resources Officer Proximus. 

De tweede golf en de arbeidsmarkt: hoe standhouden in de branding?

20 augustus - Online debat

Is de tweede golf al van start gegaan of verwachten we die pas in de herfst? Eén ding is zeker: de overheid moest nieuwe maatregelen treffen door het aantal nieuwe besmettingen. Maatregelen die niet enkel invloed hebben op ons gedrag, maar ook op ondernemingen, werkgevers en werknemers.

Hoe zorg je dat jouw onderneming de juiste koers gaat varen? En hoe maak je de vertaalslag daarvan naar je hr-strategie? Is afslanken noodzakelijk, en welke gevolgen heeft dit?

Experten Dirk Dewolf, administrateur-generaal Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid, Timothy Desmet, prof. dr. psychologie VUB en Hult International Business School Londen, Roger Leyssens, HR director ad interim en voormalig HR director Belfius, en Hannelore Van Meldert, manager BoostHR, Acerta Consult nemen je mee in hun visie.

Flexibili-tijd en tijdsregistratie: werkt dat samen?

17 juli 2020 - Online debat

Hoe rijm je de rigide Belgische wetgeving rond arbeidsduur met de vraag naar meer flexibiliteit bij werknemer en werkgever?

In de praktijk zien we dat werknemers steeds meer autonomie krijgen om hun werktijden zelf te organiseren. Het vele thuiswerk werkt dat ook in de hand. Tegelijk velde het arbeidshof van Brussel een opmerkelijk arrest: de bewijslast voor overuren ligt volgens het hof bij de werkgever. Met andere woorden: de werkgever is verplicht een tijdsregistratiesysteem of prikklok in te voeren. Stof genoeg dus voor een boeiend debat!

Sprekers van dienst zijn Piet Vandenbergh, juridisch adviseur arbeidsrecht bij ACV, Sarah De Groof, senior legal consultant Acerta en plaatsvervangend docent KU Leuven.

De generieke gids in de praktijk: veilig en gezond naar de werkvloer

15 mei 2020 - Online debat

Wat moet je als werkgever doen met de generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan? Zijn dit louter aanbevelingen of is het een afdwingbare verplichting? Welke gevolgen hebben die maatregelen voor jou als werkgever? En hoe krijg je je medewerkers zover om die maatregelen na te leven? 

Marc Van Ranst, prof. dr. virologie KU Leuven, Valérie Vervliet, adviseur Welzijn op het werk van het kabinet Minister Muylle en co-auteur van de generieke gids, Lode Godderis, prof.dr. aan het centrum voor omgeving en gezondheid van de KU Leuven en directeur onderzoek bij IDEWE en Miet Vanhegen, doctoraatsonderzoeker KU Leuven, Instituut voor Arbeidsrecht, debatteren over de toepassing van de maatregelen uit de generieke gids op de werkvloer.

Thuiswerken met kinderen: hoe help je je medewerkers?

30 april 2020 - Online debat

Wat is je rol als werkgever in het organiseren van thuiswerk voor je medewerkers met schoolgaande kinderen en hoe bewaak je de productiviteit? Lode Godderis, hoogleraar aan het centrum voor omgeving en gezondheid van de KU Leuven en directeur onderzoek bij IDEWE, Maarten Vansteenkiste, motivatie-en ontwikkelingspsycholoog en Sarah De Groof,senior legal consultant Acerta lichten toe. 

Werknemers delen tijdens en na COVID 19

14 april 2020 - Online debat

In dit eerste online debat over werknemers delen spreken Nathalie Muylle, federaal minister van economie, werk en consumenten (onder voorbehoud), Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB, Deb Vansteenwegen, hr directeur KU Leuven, Jan Van Raes, hr directeur UZ Brussel en Chris Botterman, hoofd sociale zaken Boerenbond, over hoe ze tijdens en na het corona-tijdperk toekomstgericht kijken naar werknemers delen.