Maaltijdcheques bestellen: voordelen en voorwaarden

Leestijd: Later lezen?

Maaltijdcheques gaan al dertig jaar mee en bieden heel wat voordelen. Toch blijkt uit een analyse van Acerta van de gegevens van meer dan 40.000 werkgevers dat slechts één op vier van hen maaltijdcheques geeft. Terwijl het een van de makkelijkste manieren is om medewerkers – en zelfs jezelf – te belonen via een fiscaal interessant extralegaal voordeel.

Wat zijn maaltijdcheques?

Maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel en eenvoudige manier om de koopkracht te verhogen. Ze zijn ook een extra motivatie om niet te snel thuis te blijven: per effectief gewerkte dag wordt één cheque toegekend.

Maaltijdcheques bestellen

Maaltijdcheques worden uitgegeven door private bedrijven. Als werkgever kan je maaltijdcheques bestellen voor je medewerkers bij een van deze private uitgiftemaatschappijen.

Elektronische maaltijdcheques

Elke maand ontvangt elke medewerker zijn bedrag op een elektronische kaart. Die elektronische maaltijdcheques kan men gebruiken om maaltijden of voedingsmiddelen aan te kopen in buurtwinkels, supermarkten, broodjeszaken, restaurants…

Maaltijdcheques

Voordelen maaltijdcheques

Per maaltijdcheque is twee euro fiscaal aftrekbaar. Dat betekent een besparing van 56 % in vergelijking met een loonsverhoging.

En er zijn nog meer voordelen:

 • 100 % vrijgesteld van sociale lasten en inkomstenbelasting
 • Goed voor een grotere koopkracht
 • Beschikbaar voor bedienden, arbeiders én voor zelfstandigen en bedrijfsleiders
 • Je kiest als werkgever de waarde en kan deze altijd verhogen, tot een maximumbedrag van 8 euro per maaltijdcheque
 • Cumuleerbaar met andere extralegale voordelen zoals ecocheques, sport- of cultuurcheques enzovoort

Of er ook een nadeel is?

Ja, je kunt niet op individuele basis beslissen of je een werknemer al dan niet maaltijdcheques geeft. Het is iedereen of niemand. Maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen.

Voorwaarden maaltijdcheques

Als werkgever moet je voldoen aan een aantal wettelijke formaliteiten om maaltijdcheques te kunnen invoeren in je bedrijf.

 1. De maaltijdcheques dienen niet als vervanging van loon of andere voordelen (behalve ecocheques).
 2. De exacte waarde van een maaltijdcheque leg je vast in een collectieve of individuele arbeidsovereenkomst.
 3. De maaltijdcheques komen via een erkende uitgever en staan op naam van de medewerker.
 4. De maaltijdcheques blijven twaalf maanden geldig.
 5. De medewerker moet het saldo en de geldigheidsduur kunnen nagaan.
 6. Het gebruik van elektronische maaltijdcheques is volledig gratis voor de medewerker (behalve bij diefstal of verlies).
 7. Als werkgever kun je kiezen voor de maximale werkgeversbijdrage of voor een lager bedrag per cheque. De werkgeversbijdrage bedraagt maximaal 6,91 euro per maaltijdcheque. Werknemers betalen minstens 1,09 euro per maaltijdcheque.

In bepaalde sectoren werden er specifieke afspraken gemaakt. Voor sommige personeelscategorieën en diensten met langere werktijden per dag geldt een alternatieve berekening. De telling van het aantal maaltijdcheques gebeurt dan op basis van het aantal gepresteerde uren.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp