Performance en motivatie

09 juni 2022
Leestijd: Later lezen?

Gemotiveerde werknemers presteren beter en blijven langer tevreden. Je medewerkers duurzaam motiveren doe je best regelmatig én vanuit een positieve invalshoek. Door constructieve feedback en nieuwe groeikansen binnen of buiten je bedrijf te bieden, sla je twee vliegen in één klap: betere prestaties en een groter engagement.

Zet je personeel duurzaam in

Als ambitieuze ondernemer hou je talent liefst zo lang mogelijk aan boord. Sterker nog: je wil dat je personeel gemotiveerd en productief is. Het is dus slim om voldoende aandacht te schenken aan ‘employability’ – de duurzame inzetbaarheid van je personeel. Maar wat houdt die duurzame inzetbaarheid precies in? En wat zijn de aandachtspunten voor het uitstippelen van je beleid?

Prestaties evalueren

De traditionele evaluatiecyclus is klaar voor verandering. Continue feedback zorgt voor een betere balans tussen prestaties, tevredenheid en bedrijfssucces. Door regelmatig samen te zitten kun je sneller bijsturen of inspelen op (groei-)signalen die je medewerker je geeft.

Rematching: interne mobiliteit

Vergeet witte raven: (h)erken talent onder je eigen dak, en investeer in opleidingen om huidige en toekomstige vacatures in te vullen. Werknemers veranderen niet graag van werkgever, wél van jobinhoud. Stoom hen dus klaar voor een rol die beter past bij hun talenten en competenties én bij jouw bedrijfsnoden.

Externe rematching

Veel medewerkers staan er zelfs voor open om onder jouw vleugels elders aan de slag te gaan. Werkgeversgroeperingen en co-sourcing maken het vandaag mogelijk om je medewerkers te ‘delen’. De overheid faciliteert deze externe rematching van je talenten.

Het evaluatiegesprek

In een evaluatiegesprek beoordeel je samen met je medewerker de afgelopen periode. Je legt werkpunten vast, maar geeft ook de nodige motivatie voor de komende periode. Met een evaluatiegesprek zorg je ervoor dat jij en je medewerker op dezelfde lijn liggen.

Talentontwikkeling van medewerkers

Talentontwikkeling is een win-win voor werkgever en medewerker. Jij vindt een antwoord op de nijpende arbeidskrapte en je medewerker vindt de nodige uitdaging. Maak van talentontwikkeling de grootste troef van je bedrijf.

Teambuilding

De doelstelling van je bedrijf worden pas gehaald als al je medewerkers samenwerken als een team. Om die samenwerking te bevorderen kan je een teambuilding organiseren. Zo bouw je een team met een sterk fundament.

Performance management

Ontplooi je het talent van je medewerkers optimaal? Presteren zij met de glimlach? En haal je vlotjes je bedrijfsdoelstellingen? Performance management geeft waardevolle inzichten én resultaten om op voort te bouwen.

Competentie ontwikkelen

Competentie is de som van de kennis, ervaring en attitude van een medewerker. Hoe beter die som klopt met de missie en de cultuur van je onderneming, hoe groter de kans op succes en tevredenheid. Coachen is de boodschap.

Talentbewustzijn vergroot retentie

Talentbewuste medewerkers zijn minder geneigd om van job te veranderen. Neem als werkgever je rol van talentcoach op. Zo ontdek en stimuleer je talent dat in jouw bedrijf groeit en bloeit. Goed voor de tevredenheid van je medewerkers en dé voorwaarde voor een wendbare organisatie.

Meer engagement van je medewerkers

Loont het om te investeren in menselijk kapitaal? Absoluut. Met het juiste talent op de juiste plaats maak jij het verschil. Je medewerkers zijn tenslotte de belangrijkste bouwstenen van je organisatie. Beschouw je bedrijf als een kweekvijver voor talent en verzilver het engagement van je medewerkers.

Evalueer je medewerkers

Het klassieke evaluatiegesprek is voorbijgestreefd. Wie voortdurend constructieve feedback geeft, kan zijn medewerkers sneller bijsturen en inspelen op hun groeikansen en -signalen.

Bijscholing

Investeren in je medewerkers is investeren in de toekomst van je organisatie. Door ze bij te scholen bijvoorbeeld: beschouw het als een kans waar je morgen de vruchten van plukt.

Inventariseer je medewerkers in een functieclassificatie

Je medewerkers op een objectieve manier evalueren, waarderen en verlonen: dat is voor jou als werkgever ontzettend belangrijk. Maar dan moet je wel een goed zicht hebben op hun jobinhoud en de vereisten die daarbij horen. Dat doe je met een uitgewerkte functieclassificatie. Welke past het best bij jouw onderneming, en hoe begin je eraan?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers