Anticiperen op piekperiodes en vakantie

09 juni 2019
Leestijd: Later lezen?

In veel sectoren daalt de bedrijfsactiviteit tijdens de zomermaanden. Daarom is het een goed plan om hier proactief op te anticiperen. Of is de vakantieperiode juist de drukste periode in het jaar? Dan werf je vast tijdelijk extra personeel aan. Acerta helpt je te anticiperen op daal- en piekperiodes.

Vakantieregeling: anticiperen

Anticiperen is het sleutelwoord om te vermijden dat achterblijvers bedolven raken onder het werk – zowel in vakantieperiodes als tijdens andere afwezigheden zoals mantelzorg, tijdskrediet en ouderschapsverlof. Concreet: garandeer een minimumbezetting, laat je medewerkers onderling afspraken maken rond hun vakantie, of leg in het arbeidsreglement een beurtrol vast. Verdeel het werk van vakantiegangers over andere collega’s, met oog voor een haalbare taakverdeling.

Toch te veel werk op de planning? Dan sta je eventueel overuren toe, of schakel je interim-medewerkers in. Via Flexsourcing staat Acerta flexibel tot je dienst via een resem modellen. Voor dalperiodes geldt hetzelfde principe: anticipeer erop door uurroosters aan te passen of collectieve vakantie in te voeren.

Gelegenheidsarbeid

Er zijn verschillende sectoren, zoals de haven, horeca en uitvaartsector, waarin het tijdens de piekperiodes mogelijk is om gelegenheidsmedewerkers in te schakelen. Hierbij kunnen medewerkers maximaal twee opeenvolgende dagen worden tewerkgesteld met een contract van bepaalde duur of voor duidelijk omschreven werk. Zij worden ook wel extra’s genoemd. Je mag niet meer dan 200 dagen per jaar gelegenheidswerknemers tewerkstellen. De medewerkers zelf mogen maximaal 50 dagen per kalenderjaar werken. Let er wel op dat hier geen vaste regelmaat in komt: schakel niet elk weekend dezelfde extra in.

De sociale zekerheidsbijdragen van een extra worden niet berekend op basis van de werkelijke lonen, maar op basis van een forfait dat mee afhankelijk is van het type van Dimona-aangifte. Tegenwoordig kan je kiezen tussen een dag- en uuraangifte:

  • Het dagforfait bedraagt 49,32 euro. Een dagaangifte gebruik je enkel wanneer je zeker bent dat er meer dan 5 uur gewerkt zal worden en moet nadien vervolledigd worden met het einduur in het register van werktijdregeling dat kan aangeschaft worden via het Waarborg en Sociaal Fonds.
  • Voor de uuraangifte geldt een forfait van 8,22 euro per aangegeven of begonnen uur, maar ook hier wordt de RSZ berekend op maximaal 49,32 euro.

De sociale rechten van gelegenheidswerknemers worden wel berekend op een hoger forfait. Dien je de aangifte laattijdig in? Dan wordt de RSZ berekend op het effectieve loon en loop je het risico op boetes.

Flexi-jobs

Heb je toch een zekere regelmaat nodig? Dan biedt het statuut van flexijobmedewerker in de horeca mogelijk het perfecte alternatief. Bovendien ben je hiermee niet gebonden aan een maximaal aantal dagen of uren. Lees hier meer over dit statuut.

Studentenarbeid

Als werkgever kun je studenten voordelig in dienst nemen: je betaalt immers enkel een solidariteitsbijdrage van 8,13 % (bijdragen werkgever en student samen). Meer weten over studentenarbeid? Lees hier meer over dit statuut.

Een vlotte en correcte payroll - ook voor gelegenheidsmedewerkers in piekperiodes?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp