Acerta voor Zelfstandigen

Pensioenovereenkomst zelfstandigen (POZ)

Pensioenovereenkomst zelfstandigen (POZ)

1. Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Als zelfstandige doe je er goed aan om je pensioen aan te vullen. Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandingen (VAPZ) is een eerste stap naar een financieel comfortabel pensioen. Dit kan je verder aanvullen via een POZ-spaarformule (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen). De POZ is niet alleen fiscaal aantrekkelijk maar levert je ook een gewaarborgd rendement op én biedt extra bescherming voor je nabestaanden.

Wat is een pensioensovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)?

De POZ of Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen is een fiscaal interessante manier om aanvullend pensioen op te bouwen. Als zelfstandig ondernemer doe je waarschijnlijk al langer aan aanvullend pensioensparen met een VAPZ, maar hierbij mogen de bijdragen niet groter zijn dan een bepaalde drempel van het netto belastbaar inkomen. Voor een gewoon VAPZ mag je 8,17% van je belastbaar inkomen storten en voor een sociaal VAPZ 9,40%. Dankzij de POZ kan je dus extra sparen voor een aanvullend pensioen. 

TIP: Optimaliseer eerst je Sociaal VAPZ
Zorg er eerst voor dat je het maximale fiscale voordeel uit je VAPZ haalt en vul nadien aan met de POZ. Het voordeel van een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is namelijk groter dan bij een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen.

Voor wie is de POZ?

Ben je zelfstandige zonder een vennootschap? Dan kan je je pensioen verder aanvullen met deze POZ-spaarformule als je tot één van de volgende categorieën behoort:

  • Zelfstandigen in hoofdberoep met een eenmanszaak;

  • Zelfstandigen in bijberoep* met een eenmanszaak

  • Meewerkende partners

  • Zelfstandige helpers in hoofdberoep

* Je bent ten minste drie jaar zelfstandige in bijberoep, en je betaalt voldoende sociale bijdragen.

Met een POZ als extra pensioenpijler versterk je je bestaande pensioenplan. Zo beschik je over een degelijke buffer!

Ben je zelfstandig met een vennootschap? Als bedrijfsleider kan je dan het Sociaal VAPZ verder aanvullen via de  individuele pensioentoezegging (IPT). Dit is een individuele levensverzekering die betaald wordt door je vennootschap en aftrekbaar is van je brutowinst.

Voordelen

  • Gewaarborgd rendement

Om te beginnen levert elke POZ-bijdrage een gegarandeerde interestopbrengst op, eventueel jaarlijks verhoogd met een variabele, niet gegarandeerde, winstdeling. Hierdoor groeit je POZ-pensioenkapitaal elk jaar aan.

  • Fiscaal aantrekkelijk

Daarnaast geniet je van een belastingvermindering van maar liefst 30%. Dit fiscale voordeel geldt zolang je totale pensioenopbouw (wettelijk én aanvullend pensioen) lager blijft dan 80% van je inkomen. Voor de belastingvermindering wordt dat bedrag jaarlijks berekend in verhouding met je gemiddelde referentie-inkomen van de laatste drie jaren.

  • Extra bescherming voor je nabestaanden

Wil je je partner en kinderen beschermen indien je vroegtijdig zou overlijden? Neem dan een aanvullende overlijdensdekking op in het KBC-Life Pension Plan - POZ. Zo ontvangen je nabestaanden het afgesproken kapitaal bij je overlijden.

Gewaarborgd rendement

Om te beginnen levert elke POZ-bijdrage een gegarandeerde interestopbrengst op, eventueel jaarlijks verhoogd met een variabele, niet gegarandeerde, winstdeling. Hierdoor groeit je POZ-pensioenkapitaal elk jaar aan.

Fiscaal aantrekkelijk

Daarnaast geniet je van een belastingvermindering van maar liefst 30%. Dit fiscale voordeel geldt zolang je totale pensioenopbouw (wettelijk én aanvullend pensioen) lager blijft dan 80% van je inkomen. Voor de belastingvermindering wordt dat bedrag jaarlijks berekend in verhouding met je gemiddelde referentie-inkomen van de laatste drie jaren.

Extra bescherming voor je nabestaanden

Wil je je partner en kinderen beschermen indien je vroegtijdig zou overlijden? Neem dan een aanvullende overlijdensdekking op in het KBC-Life Pension Plan - POZ. Zo ontvangen je nabestaanden het afgesproken kapitaal bij je overlijden.

Wanneer kan je je POZ opnemen?

Het geld uit je POZ ontvang je automatisch bij het begin van je pensioen. Het is niet mogelijk om je aanvullend pensioen voor zelfstandigen te laten uitbetalen voor je pensionering. Neem contact met ons op om de exacte voorwaarden en mogelijkheden voor het opnemen van een POZ te bespreken.

Geïnteresseerd?

Wil je graag meer informatie over het pensioen voor zelfstandigen of over het combineren van een POZ met een sociaal VAPZ? Onze experts helpen je graag verder. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Ellipsvorm

Ontvang een persoonlijk voorstel

Laat je gegevens achter en een expert van team verzekeringen zal jou een voorstel bezorgen.

Bezorg me een voorstel
Acerta Verzekeringen CVBA, Heizel Esplanade PB 65 1020 Brussel, BE 0703.952.160 - RPR Brussel, verbonden agent van KBC Verzekeringen NV