Deel deze pagina

Je opstart

Starten als zelfstandige in bijberoep

Jouw start als bijberoeper

Wil je jouw passie omzetten tot een mooie bijverdienste of wil je jouw businessidee uittesten voor de grote sprong te wagen? Dat kan als zelfstandige in bijberoep, zonder bovendien je financiële stabiliteit te moeten opgeven. Maar wat moet je nu allemaal in orde brengen vóór je start? Acerta regelt het voor jou. 

copywriter
schrijnwerker

Opstartformaliteiten

Voor je als zelfstandige in bijberoep aan de slag kan gaan, moet je een paar basisformaliteiten in orde brengen. Via Acerta regel je die gewoon online - in één vlotte beweging. 

Je vraagt ons om je volledige opstart samen in orde te brengen, of je kiest alleen de diensten die je nog nodig hebt.

Jouw ondernemingsnummer

Eén van die opstartformaliteiten is je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor kan je terecht bij een ondernemingsloket, zoals Acerta. Je krijgt dan een uniek ondernemingsnummer, dat je dient te vermelden op al je zakelijke documenten, zoals facturen en brieven.

Jouw btw-nummer

Ben je btw-plichtig? Dan moet je als tweede basisformaliteit je btw-nummer laten activeren bij de btw-administratie. Je moet btw aanrekenen voor elke factuur die je uitreikt en je stort het btw-bedrag door aan de schatkist. Je ondernemingsnummer vormt de basis voor je btw-nummer. 

Jouw sociaal statuut

De laatste - maar niet minder belangrijke - opstartformaliteit is je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit is wettelijk verplicht. Het sociaal verzekeringsfonds zorgt voor de correcte berekening van je sociale bijdragen, die je als zelfstandige in bijberoep elk kwartaal moet betalen. 

Jouw vergunningen

Voor sommige beroepen heb je als starter een of meer vergunningen nodig. Start je in bijberoep met een foodtruck? Dan heb je bijvoorbeeld een leurkaart nodig en een toelating van het Federaal Voedselagentschap. Maar denk ook aan erkenningen, registraties of meldingen van andere instanties zoals SABAM. Ben je niet helemaal zeker welke vergunningen voor jouw activiteit van toepassing zijn? Acerta bezorgt jou een antwoord op maat én dient de nodige vergunningsaanvragen in.