Vorige

Een mooie bijverdienste in bijberoep? Zo begin je eraan

29 april 2021 Els Schellens Starters

Heb je een businessidee dat je op een laagdrempelige manier wil aftoetsen, zonder meteen all-in te gaan? Dan is starten in bijberoep een uitstekende optie. Als zelfstandige in bijberoep verwerf je een extra inkomen - en dat terwijl je minder (financiële) risico’s neemt.

Leestijd: Later lezen?

Voorwaarden om te starten in bijberoep

Het statuut van zelfstandige in bijberoep is de ideale springplank voor wie zelfstandige in hoofdberoep wil worden, maar nog niet meteen de stap wil of kan zetten. Sta jij te popelen om in bijberoep te starten? Dan zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • De algemene regel in België geldt: elke werknemer die minstens 50% in dienst is als loontrekkende voor een werkgever, kan aan de slag als zelfstandige in bijberoep. Voor sommige werknemers in de publieke sector, zoals statutaire leerkrachten (= vastbenoemden), gelden andere regels. Zij moeten minstens 60% een voltijds uurrooster presteren. Voor contractuele leerkrachten geldt de algemene 50%-norm. Ambtenaren moeten minstens de helft presteren van een voltijdse betrekking van ongeveer 200 dagen;
  • Werk je niet in loondienst voor minstens 50%, maar bouw je wel rechten op voor een rust- of invaliditeitspensioen of ontvang je een sociale uitkering? Ook dan kan je starten als zelfstandige in bijberoep.

Wanneer je niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, ben je verplicht je zelfstandige activiteiten in hoofdberoep te starten.

Voordelen van starten in bijberoep

Opstarten als zelfstandige gaat snel en moeiteloos, want de administratieve rompslomp en opstartformaliteiten zijn beperkt. En al helemaal bij Acerta: all it takes zijn slechts enkele klikken op de site en je bent vertrokken. Twijfel je nog? Dan kan je ook een afspraak maken met een van onze consulenten die je graag in een halfuurtje volledig wegwijs maken.

Als zelfstandige in bijberoep verdien je niet alleen een extra inkomen, je behoudt ook de socialezekerheidsrechten die voortvloeien uit je activiteit als loontrekkende of ambtenaar. Bovendien kan je de uitgaven die je maakt in het kader van je bijberoep, aftrekken als beroepskosten.

Het lage financiële risico is veruit het grootste voordeel van starten als zelfstandige in bijberoep. Je hoeft je ook niet meteen zorgen te maken wanneer je eens een slechtere maand hebt: je hebt nog steeds je inkomen uit je hoofdberoep om je erdoor te helpen.

Welke kosten gaan gepaard met een zelfstandige activiteit in bijberoep?

Elke activiteit die geld opbrengt, vergt een minimum aan investering. Zo moet je rekening houden met volgende kosten:

  • Opstartkosten: allereerst moet je je registreren bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen, ongeacht je een eenmanszaak of vennootschap start. Dit kost circa 90,5 euro. Als je een vennootschap opstart, moet je ook akte neerleggen bij de ondernemingsrechtbank. De prijs hiervan vraag je best na bij een notaris. Andere mogelijke opstartkosten zijn bijvoorbeeld vergunningen, een leurderskaart, bureaumateriaal, …;
  • Sociale bijdragen: als zelfstandige in bijberoep moet je je aansluiten bij een sociaal secretariaat en moet je kwartaalbijdragen betalen. De hoogte van deze bijdragen zijn afhankelijk van je inkomsten en liggen voor een zelfstandige in bijberoep veel lager dan voor een zelfstandige in hoofdberoep. Deze bijdragen zijn eerder ‘solidariteitsbijdragen’, aangezien je hier niets mee opbouwt. Als bijberoeper bouw je je sociale rechten (pensioen, ziekteverzekering) op via je hoofdberoep;
  • Belastingen: oefen je een btw-plichtige activiteit uit? Dan moet je een driemaandelijkse btw-aangifte indienen en de verschuldigde btw betalen. Als je jaaromzet minder dan 25.000 euro bedraagt, geniet je een btw-vrijstelling voor je activiteiten. Dit impliceert natuurlijk ook dat je zelf geen btw meer mag recupereren;
  • Boekhoudkosten: een goede accountant is goud waard. En kan jou heel wat centen besparen. Neem daarom meteen een accountant onder de arm, voor fiscaal en juridisch advies op maat van jouw zaak.

Wil je starten? Doe het vandaag nog!

Jouw start als bijberoeper neem je bij Acerta. In één vlotte beweging neem regel je je opstart en alle bijhorende formaliteiten online.

Start in bijberoep

Deel dit artikel

Els Schellens

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer
Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Starters

Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd

16 maart 2022 Katrien Jonckheer

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.

Lees meer