Vorige

Een mooie bijverdienste in bijberoep? Zo begin je eraan

29 april 2021 Els Schellens Starters

Heb je een businessidee dat je op een laagdrempelige manier wil aftoetsen, zonder meteen all-in te gaan? Dan is starten in bijberoep een uitstekende optie. Als zelfstandige in bijberoep verwerf je een extra inkomen - en dat terwijl je minder (financiële) risico’s neemt.

Leestijd: Later lezen?

Voorwaarden om te starten in bijberoep

Het statuut van zelfstandige in bijberoep is de ideale springplank voor wie zelfstandige in hoofdberoep wil worden, maar nog niet meteen de stap wil of kan zetten. Sta jij te popelen om in bijberoep te starten? Dan zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • De algemene regel in België geldt: elke werknemer die minstens 50% in dienst is als loontrekkende voor een werkgever, kan aan de slag als zelfstandige in bijberoep. Voor sommige werknemers in de publieke sector, zoals statutaire leerkrachten (= vastbenoemden), gelden andere regels. Zij moeten minstens 60% een voltijds uurrooster presteren. Voor contractuele leerkrachten geldt de algemene 50%-norm. Ambtenaren moeten minstens de helft presteren van een voltijdse betrekking van ongeveer 200 dagen;
  • Werk je niet in loondienst voor minstens 50%, maar bouw je wel rechten op voor een rust- of invaliditeitspensioen of ontvang je een sociale uitkering? Ook dan kan je starten als zelfstandige in bijberoep.

Wanneer je niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, ben je verplicht je zelfstandige activiteiten in hoofdberoep te starten.

Voordelen van starten in bijberoep

Opstarten als zelfstandige gaat snel en moeiteloos, want de administratieve rompslomp en opstartformaliteiten zijn beperkt. En al helemaal bij Acerta: all it takes zijn slechts enkele klikken op de site en je bent vertrokken. Twijfel je nog? Dan kan je ook een afspraak maken met een van onze consulenten die je graag in een halfuurtje volledig wegwijs maken.

Als zelfstandige in bijberoep verdien je niet alleen een extra inkomen, je behoudt ook de socialezekerheidsrechten die voortvloeien uit je activiteit als loontrekkende of ambtenaar. Bovendien kan je de uitgaven die je maakt in het kader van je bijberoep, aftrekken als beroepskosten.

Het lage financiële risico is veruit het grootste voordeel van starten als zelfstandige in bijberoep. Je hoeft je ook niet meteen zorgen te maken wanneer je eens een slechtere maand hebt: je hebt nog steeds je inkomen uit je hoofdberoep om je erdoor te helpen.

Welke kosten gaan gepaard met een zelfstandige activiteit in bijberoep?

Elke activiteit die geld opbrengt, vergt een minimum aan investering. Zo moet je rekening houden met volgende kosten:

  • Opstartkosten: allereerst moet je je registreren bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen, ongeacht je een eenmanszaak of vennootschap start. Dit kost circa 90,5 euro. Als je een vennootschap opstart, moet je ook akte neerleggen bij de ondernemingsrechtbank. De prijs hiervan vraag je best na bij een notaris. Andere mogelijke opstartkosten zijn bijvoorbeeld vergunningen, een leurderskaart, bureaumateriaal, …;
  • Sociale bijdragen: als zelfstandige in bijberoep moet je je aansluiten bij een sociaal secretariaat en moet je kwartaalbijdragen betalen. De hoogte van deze bijdragen zijn afhankelijk van je inkomsten en liggen voor een zelfstandige in bijberoep veel lager dan voor een zelfstandige in hoofdberoep. Deze bijdragen zijn eerder ‘solidariteitsbijdragen’, aangezien je hier niets mee opbouwt. Als bijberoeper bouw je je sociale rechten (pensioen, ziekteverzekering) op via je hoofdberoep;
  • Belastingen: oefen je een btw-plichtige activiteit uit? Dan moet je een driemaandelijkse btw-aangifte indienen en de verschuldigde btw betalen. Als je jaaromzet minder dan 25.000 euro bedraagt, geniet je een btw-vrijstelling voor je activiteiten. Dit impliceert natuurlijk ook dat je zelf geen btw meer mag recupereren;
  • Boekhoudkosten: een goede accountant is goud waard. En kan jou heel wat centen besparen. Neem daarom meteen een accountant onder de arm, voor fiscaal en juridisch advies op maat van jouw zaak.

Wil je starten? Doe het vandaag nog!

Jouw start als bijberoeper neem je bij Acerta. In één vlotte beweging neem regel je je opstart en alle bijhorende formaliteiten online.

Start in bijberoep

Deel dit artikel

Els Schellens

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed?
Starters

Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed?

19 oktober 2021

Een fijn en spannend vooruitzicht, je eerste bedrijfspand kopen. Toch zijn er een aantal heel belangrijke zaken om op te letten alvorens je tot een aankoop overgaat. Wij zetten deze punten even op een rijtje, zodat je niet voor onwelkome verrassingen komt te staan.

Lees meer
5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming
Starters

5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming

20 september 2021

Je hebt de sprong gewaagd en bent als zelfstandige aan de slag gegaan! Na een tijdje merk je echter dat je een locatie nodig hebt om je activiteiten naar behoren te kunnen uitoefenen. Dit kan een charmant handelspand zijn, moderne horeca, een kantoor voor jezelf en je medewerkers, een loods om voorraad in te stockeren of zelfs een volledig bedrijfs...

Lees meer
Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld
Starters

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld

09 september 2021 Pieter Bleyen

Geen kapitaal? Geen stress! Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben om je ondernemersdromen waar te maken. Er bestaan verschillende bronnen voor financiële steun.

Lees meer