Vorige

Meer vrijheid en voldoening in je job? Start als freelancer!

25 mei 2021 Katrien Jonckheer Starters

Streef je naar meer vrijheid en onafhankelijkheid, en beschik je over een bepaald talent of een zekere expertise? Dan is een zelfstandige carrière als freelancer voor jou weggelegd. In deze blog ontdek je wat een job als freelancer inhoudt, en hoe je zelf kan starten als freelancer.

Leestijd: Later lezen?

Wat is een freelancer?

Een freelancer werkt voor zichzelf en heeft geen personeel. Je levert je eigen diensten, zonder verbonden te zijn aan een werkgever. Als freelancer neem je opdrachten aan die van tijdelijke aard zijn, voor bedrijven of particulieren. Doorgaans hebben freelancers meerdere opdrachtgevers en nemen ze dus verschillende opdrachten aan. Deze opdrachten kunnen klein of groot zijn en kort of lang duren.

Freelancers kom je in heel wat beroepen tegen. Zo kan je aan de slag als copywriter, fotograaf, consultant, grafisch ontwerper, coach, taartenbakker, wedding planner, enzoverder. Alles is mogelijk als freelancer, zolang je over het nodige talent en de expertise beschikt.

Voordelen en nadelen van werken als freelancer

De voordelen van starten als freelancer? Die zijn talrijk: niet alleen heb je een groter gevoel van vrijheid, je kan ook doen wat je écht graag doet. Je legt aan niemand verantwoordelijkheid af en hebt geen hiërarchische relatie met een werkgever, maar staat op gelijke voet met je opdrachtgever. Bovendien bepaal je volledig zelf waar en wanneer je werkt. De ‘digital nomad’ uithangen vanop een exotisch strand in pakweg Bali? Check!

Als freelancer moet je wel over een gezonde dosis lef en doorzettingsvermogen beschikken. Je hebt minder minderzekerheid, en moet dus zelf actief op zoek naar klanten en opdrachten. Hierdoor kan je ook te maken krijgen met onzekere en wisselende inkomsten. Ook op financieel vlak moet je daarom bereid zijn risico’s te nemen, en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen zaak.

Hoe bereid je je start als freelancer voor?

Zie je het zelfstandig ondernemerschap als een leuke uitdaging? Ga er dan voor! Werken als freelancer geeft zoveel meer voldoening dan werken in dienstverband. Bovendien kan je relatief snel en met weinig of geen kapitaal starten als freelancer.

Met deze dingen houd je best rekening wanneer je wil starten als freelancer:

  • Allereerst bepaal je welke dienst je op de markt wil brengen. Denk daarbij ook goed na over de prijs die je voor je werk wil vragen: een tarief stel je bijvoorbeeld vast op basis van een uur/dag/project;
  • Maak ook een overzicht van andere kosten die je zal moeten maken, en de inkomsten die je daartegenover wil zien. Onze gratis workshop ‘Je financieel plan’ van de Starters academie helpt je hierbij op weg;
  • Hoe ga je klanten werven? Via welke kanalen ga je je diensten aanprijzen, en op welke manier ga je ze promoten? Besteed de nodige aandacht aan je (digitaal) marketingplan;
  • Vergeet ook niet de praktische kant te regelen: wanneer werk je, en hoe vaak? Begin je in bijberoep, of ga je meteen all the way in hoofdberoep? Welke projecten neem je aan, en welke niet?
  • Denk niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn: heb je grootse plannen met je eigen zaak? Wil je op termijn je diensten uitbreiden? Stippel je toekomstplannen nauwgezet uit, zodat je iets concreets voor ogen hebt om naartoe te werken.

Groeit je bedrijf? Dan kan je het overwegen om samen te werken met andere freelancers, of om personeel aan te werven.

Welke administratieve formaliteiten moet je in orde brengen als freelancer?

Tot slot zijn er ook enkele administratieve formaliteiten die je moet regelen voor je start als freelancer:

  • De eerste belangrijke stap is je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Acerta. Deze aansluiting is niet alleen verplicht, maar ook nodig voor de opbouw van je sociale rechten, zoals je pensioen, kinderbijslag, … In ruil voor deze rechten betaal je ieder kwartaal sociale bijdragen, waarvan de hoogte afhangt van de inkomsten die je genereert;
  • Daarnaast moet je je ook inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en ontvang je je eigen unieke ondernemingsnummer, waarmee je van start kan gaan;
  • Ben je btw-plichtig? Dan moet je ook je btw-nummer laten activeren;
  • Ga zeker na of je voor je activiteiten over bepaalde vergunningen moet beschikken;
  • Als freelancer moet je bereid zijn risico’s te nemen, dat zeiden we eerder al. Wil je deze risico’s inperken? Overweeg het dan om enkele verzekeringen af te sluiten.

Acerta regelt je start als freelancer

Je zelfstandige droom in vervulling laten gaan? Sluit je aan bij Acerta. Wij verzekeren jou van een vlotte opstart, zodat je snel en zorgeloos aan je ondernemersavontuur kan beginnen.

Ik wil starten

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starten als zelfstandige: 2021 in cijfers
Starters

Starten als zelfstandige: 2021 in cijfers

26 januari 2022 Katrien Jonckheer

Zelfstandig worden zit nog steeds in de lift. In 2021 waren er (opnieuw) meer starters dan het jaar voordien. Een stijgende trend die zich de afgelopen jaren - ondanks corona - blijft verderzetten. We geven je een jaaroverzicht van 2021 met enkele interessante facts & figures.

Lees meer
Ik wil starten, een podcast over ondernemen by Acerta
Starters

Ik wil starten, een podcast over ondernemen by Acerta

18 januari 2022

Ik wil starten is een podcast van Acerta waarin we op zoek gaan naar de verhalen achter succesvolle starters en ondernemers. De voorbije maanden hebben we verschillende gesprekken gevoerd met succesvolle starters en zelfstandigen, en hebben we deze gebundeld in een mini-luisterreeks.

Lees meer
Vastgoed aankopen onder de vennootschap: voor- en nadelen
Starters

Vastgoed aankopen onder de vennootschap: voor- en nadelen

14 december 2021

Als succesvol ondernemer ben je altijd bezig met de volgende stap, ook als het gaat om welk bedrijfsvastgoed het best past bij je zaak. Misschien besliste je aanvankelijk dat huren de beste optie was, maar wil je na verloop van tijd overgaan tot de aankoop van een pand. Of misschien heb je na een aantal succesvolle jaren de financiële ruimte opgebo...

Lees meer