Vorige

Starters academie helpt duizenden starters en zelfstandigen in spe op weg

04 mei 2021 Rachel Ho Starters

Een vlotte opstart van jouw zaak is voor Acerta een absolute topprioriteit. Onze befaamde Starters academie is één van de vele manieren waarop we beginnende ondernemers willen ondersteunen. En of we het voorbije jaar heel wat starters mochten ondersteunen! Meer dan 1.600 toekomstige zelfstandigen schreven zich reeds in voor één van de gratis opleidingen van de Starters academie.

Leestijd: Later lezen?

Waarom je als beginnend ondernemer de Starters academie moet volgen

Als starter moet je van allerlei markten thuis zijn. Je moet weten hoe je een sterk businessidee uit de grond stampt, hoe je je activiteiten winstgevend maakt en hoe je je onderneming bekend maakt bij het grote publiek. Maar daar stopt het niet bij: er zijn ook enkele opstartformaliteiten waarmee je rekening moet houden, afhankelijk van je gekozen statuut (hoofdberoep of bijberoep).

Hoewel starten als zelfstandige een ongelooflijk avontuur is, kan het dus in het begin wat overrompelend zijn. Er komen behoorlijk wat zaken op je af. Daarom is het aangeraden je zo goed mogelijk te laten ondersteunen, en je te laten informeren. Tijdens de gratis workshops van de Starters academie leren de coaches van Acerta jou de kneepjes van het ondernemersvak.

Meer dan 1.600 starters vonden de weg naar de Starters academie

Goed begonnen is half gewonnen. De praktische workshops zijn de ideale voorbereiding op jouw ondernemersverhaal. En niet alleen op jouw verhaal, want het afgelopen jaar mochten we maar liefst 1.648 ondernemers (in spe) verwelkomen in onze digitale workshops.

Dat je nooit te jong of te oud bent om zelfstandige te worden, bewijzen de deelnemers. Circa 75% van de deelnemers is ouder dan 40 jaar. Langs de andere kant neemt ook het aandeel student-ondernemers (3%) almaar toe: steeds meer jongelingen koesteren de ambitie om naast hun studies een eigen zaak op te richten.

De Starters academie trekt iets meer vrouwelijke deelnemers en girl bosses aan (66%), dan mannelijke deelnemers. Toch weten ook de mannen de sessies te smaken, want 88% van alle deelnemers beveelt steevast de Starters academie aan. 92% overweegt het zelfs om meerdere workshops te volgen.

Populairste workshops voor starters

Welke workshops het best scoorden in deelnemersaantal? De top drie:

  • Opstart als zelfstandige: 246 deelnemers (25%)

Tijdens deze workshops worden the basics van je opstart als zelfstandige gecoverd. Welke zaken moet je in orde brengen om te kunnen starten, en hoe begin je daaraan? Op een uurtje tijd word je  door alle to-do's en formaliteiten geloodst.

  • Financieel plan: 215 deelnemers (22%)

It’s not all about the money, maar laten we eerlijk zijn: het is toch de bedoeling dat je er een extra centje aan overhoudt. Een doordacht financieel plan is daarom onmisbaar voor elke startende zelfstandige.

  • Digitaal plan: 190 deelnemers (19%)

Iedereen is online. Ook je doelgroep. Er bestaat dus geen enkel geldig excuus om je als ondernemer niet op het wereldwijde web te begeven. Deze workshop helpt je met het opbouwen van je digitale strategie en het vergroten van je online aanwezigheid.

Ook onze andere workshops, waaronder ‘Je businessplan’ en ‘Je marketingplan’, deden het goed. Zij trokken respectievelijk 186 (19%) en 139 (14%) deelnemers aan.

Tip voor Vlaamse ondernemers: Volg het volledige prestarterstraject en reken tot twee jaar op de transitiepremie, een Vlaamse subsidie voor startende ondernemers.

Ook succesvol starten via de Starters academie?

Nog tot eind mei 2021 kan je deelnemen aan deze editie van de Starters academie. Schrijf je in voor één of meerdere gratis workshops die relevant zijn voor jouw activiteiten. Tijdens de sessies krijg je de nodige tools en handvaten aangereikt voor een succesvolle opstart.

Schrijf in

Deel dit artikel

RachelHo

Geschreven door Rachel Ho

Marketing Segment Manager

Gerelateerde artikels

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer
Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Starters

Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd

16 maart 2022 Katrien Jonckheer

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.

Lees meer