Vorige

Starters academie helpt duizenden starters en zelfstandigen in spe op weg

04 mei 2021 Rachel Ho Starters

Een vlotte opstart van jouw zaak is voor Acerta een absolute topprioriteit. Onze befaamde Starters academie is één van de vele manieren waarop we beginnende ondernemers willen ondersteunen. En of we het voorbije jaar heel wat starters mochten ondersteunen! Meer dan 1.600 toekomstige zelfstandigen schreven zich reeds in voor één van de gratis opleidingen van de Starters academie.

Leestijd: Later lezen?

Waarom je als beginnend ondernemer de Starters academie moet volgen

Als starter moet je van allerlei markten thuis zijn. Je moet weten hoe je een sterk businessidee uit de grond stampt, hoe je je activiteiten winstgevend maakt en hoe je je onderneming bekend maakt bij het grote publiek. Maar daar stopt het niet bij: er zijn ook enkele opstartformaliteiten waarmee je rekening moet houden, afhankelijk van je gekozen statuut (hoofdberoep of bijberoep).

Hoewel starten als zelfstandige een ongelooflijk avontuur is, kan het dus in het begin wat overrompelend zijn. Er komen behoorlijk wat zaken op je af. Daarom is het aangeraden je zo goed mogelijk te laten ondersteunen, en je te laten informeren. Tijdens de gratis workshops van de Starters academie leren de coaches van Acerta jou de kneepjes van het ondernemersvak.

Meer dan 1.600 starters vonden de weg naar de Starters academie

Goed begonnen is half gewonnen. De praktische workshops zijn de ideale voorbereiding op jouw ondernemersverhaal. En niet alleen op jouw verhaal, want het afgelopen jaar mochten we maar liefst 1.648 ondernemers (in spe) verwelkomen in onze digitale workshops.

Dat je nooit te jong of te oud bent om zelfstandige te worden, bewijzen de deelnemers. Circa 75% van de deelnemers is ouder dan 40 jaar. Langs de andere kant neemt ook het aandeel student-ondernemers (3%) almaar toe: steeds meer jongelingen koesteren de ambitie om naast hun studies een eigen zaak op te richten.

De Starters academie trekt iets meer vrouwelijke deelnemers en girl bosses aan (66%), dan mannelijke deelnemers. Toch weten ook de mannen de sessies te smaken, want 88% van alle deelnemers beveelt steevast de Starters academie aan. 92% overweegt het zelfs om meerdere workshops te volgen.

Populairste workshops voor starters

Welke workshops het best scoorden in deelnemersaantal? De top drie:

  • Opstart als zelfstandige: 246 deelnemers (25%)

Tijdens deze workshops worden the basics van je opstart als zelfstandige gecoverd. Welke zaken moet je in orde brengen om te kunnen starten, en hoe begin je daaraan? Op een uurtje tijd word je  door alle to-do's en formaliteiten geloodst.

  • Financieel plan: 215 deelnemers (22%)

It’s not all about the money, maar laten we eerlijk zijn: het is toch de bedoeling dat je er een extra centje aan overhoudt. Een doordacht financieel plan is daarom onmisbaar voor elke startende zelfstandige.

  • Digitaal plan: 190 deelnemers (19%)

Iedereen is online. Ook je doelgroep. Er bestaat dus geen enkel geldig excuus om je als ondernemer niet op het wereldwijde web te begeven. Deze workshop helpt je met het opbouwen van je digitale strategie en het vergroten van je online aanwezigheid.

Ook onze andere workshops, waaronder ‘Je businessplan’ en ‘Je marketingplan’, deden het goed. Zij trokken respectievelijk 186 (19%) en 139 (14%) deelnemers aan.

Tip voor Vlaamse ondernemers: Volg het volledige prestarterstraject en reken tot twee jaar op de transitiepremie, een Vlaamse subsidie voor startende ondernemers.

Ook succesvol starten via de Starters academie?

Nog tot eind mei 2021 kan je deelnemen aan deze editie van de Starters academie. Schrijf je in voor één of meerdere gratis workshops die relevant zijn voor jouw activiteiten. Tijdens de sessies krijg je de nodige tools en handvaten aangereikt voor een succesvolle opstart.

Schrijf in

Deel dit artikel

RachelHo

Geschreven door Rachel Ho

Marketing Segment Manager

Gerelateerde artikels

Starten als zelfstandige: 2021 in cijfers
Starters

Starten als zelfstandige: 2021 in cijfers

26 januari 2022 Katrien Jonckheer

Zelfstandig worden zit nog steeds in de lift. In 2021 waren er (opnieuw) meer starters dan het jaar voordien. Een stijgende trend die zich de afgelopen jaren - ondanks corona - blijft verderzetten. We geven je een jaaroverzicht van 2021 met enkele interessante facts & figures.

Lees meer
Ik wil starten, een podcast over ondernemen by Acerta
Starters

Ik wil starten, een podcast over ondernemen by Acerta

18 januari 2022

Ik wil starten is een podcast van Acerta waarin we op zoek gaan naar de verhalen achter succesvolle starters en ondernemers. De voorbije maanden hebben we verschillende gesprekken gevoerd met succesvolle starters en zelfstandigen, en hebben we deze gebundeld in een mini-luisterreeks.

Lees meer
Vastgoed aankopen onder de vennootschap: voor- en nadelen
Starters

Vastgoed aankopen onder de vennootschap: voor- en nadelen

14 december 2021

Als succesvol ondernemer ben je altijd bezig met de volgende stap, ook als het gaat om welk bedrijfsvastgoed het best past bij je zaak. Misschien besliste je aanvankelijk dat huren de beste optie was, maar wil je na verloop van tijd overgaan tot de aankoop van een pand. Of misschien heb je na een aantal succesvolle jaren de financiële ruimte opgebo...

Lees meer