Vorige

De single permit: vernieuwde procedure voor arbeidskaarten

14 februari 2019 Werkgevers

Het landschap van de arbeidskaart en –vergunningen wijzigde begin dit jaar grondig. En dat is belangrijk nieuws voor werkgevers die buitenlandse werknemers willen inzetten. Met één aanvraag, de single permit, kan je nu tegelijkertijd de arbeids- én verblijfsvergunning van niet-EU-burgers regelen. Dat zorgt voor een vereenvoudiging van administratie waardoor het voor jou misschien wel aantrekkelijker wordt om buitenlandse krachten aan te werven, een welgekomen optie in tijden van arbeidskrapte. Maar hoe werkt die single permit nu? De basisregels zijn voor iedereen hetzelfde maar de Gewesten kunnen specifiekere regels en afwijkingen voorzien. De Vlaamse regels ontdek je alvast hier.

Leestijd: Later lezen?

Wanneer is de procedure van toepassing?

Wil je een buitenlandse kracht aanwerven voor een tewerkstelling en verblijf van minder dan 90 dagen?  Dan is de procedure tot gecombineerde vergunning niet van toepassing. In dat geval zal je je nog steeds moeten beroepen op de papieren versie. De gecombineerde vergunning is namelijk enkel geldig wanneer je een niet-EU-burger aanwerft voor een periode van meer dan 90 dagen. In dat geval kan je bij de gewestelijke migratiedienst een aanvraag voor single permit indienen voor je toekomstige werknemer. Op de website van werk.be kan je per categorie bekijken welke documenten je dient over te maken bij dergelijke aanvraag.      

Hoe verloopt de aanvraag?

Wanneer je een aanvraag voor single permit indient, zal een parallelle procedure worden opgestart voor verblijf én arbeid. Dat betekent natuurlijk dat je alle documenten van bij het begin aan het aanvraagdossier moet toevoegen. De boodschap luidt hier dan ook om tijdig alle informatie te verzamelen, wil je een complete aanvraag kunnen doen. Vier maanden vooraf is zeker geen overbodige luxe. De Gewesten zullen zich vervolgens buigen over de toelatingen tot arbeid, de Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de machtigingen tot verblijf. Op het einde van de rit is het de Dienst Vreemdelingenzaken die je de gecombineerde vergunning aanlevert. Deze bevat zowel de toelating tot arbeid als de toelating tot verblijf.

Buitenlands werven voor alle vacatures?

Uiteraard moet eerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt gewaarborgd blijven. Daarom zal jouw toekomstige buitenlandse kracht enkel een toelating tot arbeid van bepaalde duur krijgen, als het voor jou onmogelijk is om binnen een redelijke termijn een werknemer op de Belgische arbeidsmarkt te vinden. Die moeilijke zoektocht moet je dan wel kunnen staven met bijzondere economische of sociale redenen. Maar wat zouden regels zijn zonder uitzonderingen? Staat het beroep waarvoor je een (buitenlandse) kracht zoekt namelijk op de lijst van structurele knelpuntberoepen, dan  hoef je dit niet meer te staven. De lijst met functies waarvoor de minister een structureel tekort vaststelde is terug te vinden op de website werk.be.

Overweeg je internationaal te werven en je te beroepen op een single permit? Download dan zeker onze whitepaper voor een perfect overzicht van de regels in Vlaanderen voor het verkrijgen van een arbeidsvergunning en arbeidskaart.

Download onze whitepaper over Single Permit

De andere Gewesten zijn de laatste hand aan het leggen aan de finale teksten en regels, die dus kunnen afwijken van deze Vlaamse regels. Wij raden je aan om de betrokken websites in de gaten te houden. Voor Brussel is dit www.werk-economie-emploi.brussels, voor Wallonië is dit www.emploi.wallonie.be

Support internationale tewerkstelling

Meer informatie over de juridische en administratieve formaliteiten bij een internationale tewerkstelling.

Lees meer

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aanpassing economisch immigratiebeleid: wat moet je weten?

27 maart 2024
Christophe Hameeuw

Op 8 maart 2024 heeft de Vlaamse Regering een aangepast economisch immigratiebeleid goedgekeurd. Wat betekent dit voor jou als werkgever? Wat verandert er en wat blijft behouden? Ontdek het in onze blog.

Lees meer
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

09 november 2023
Christophe Hameeuw

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer