Vorige

Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt

26 mei 2021 Werkgevers

Tijdens de eerste lockdown hielden werknemers angstvallig vast aan de baan die ze hadden door de (economische) onzekerheid. Hierdoor bereikte de jobmobiliteit in België zijn laagste niveau in 10 jaar. Nu de economie zich stabiliseert, durven werknemers opnieuw uitkijken naar een andere job, dat blijkt uit onderzoek van Acerta en StepStone: 37% overweegt in het komende jaar een carrièreswitch te maken. Wat is de invloed van de coronacrisis op de jobmobiliteit? En wat kan jij, als werkgever, doen om waardevol talent aan boord te houden?

Leestijd: Later lezen?

Arbeidsmarkt terug in beweging

De vaccinatiecampagne komt op kruissnelheid en we keren stilaan terug naar het normale leven. Werknemers durven weer stappen ondernemen in hun loopbaan nu de economie zich stabiliseert. Bijna vier op de tien Belgen overweegt het komende jaar een carrièreswitch. 20% denkt zelfs aan een grondige switch naar een andere functie in een andere sector, 13% ambieert een gelijkaardige job in een andere sector.

Waar zie jij jezelf binnen 1 jaar?

De coronacrisis had een grote invloed op het aantal sollicitaties die het afgelopen jaar werden afgenomen. In 2019, toen we nog nooit van het coronavirus hadden gehoord, gaf 44% van de werknemers aan dat ze in de afgelopen 6 maanden minstens 1 keer hadden gesolliciteerd. Tijdens de eerste golf in 2020 liep dit percentage terug tot 34%. Gelukkig blijven de Belgen niet (meer) bij de pakken zitten: 45% heeft de afgelopen zes maanden minstens één keer gereageerd op een vacature. We naderen dus opnieuw hetzelfde peil als in 2019.

Sollicitaties laatste 6 maanden

Figuur 1: Sollicitaties laatste 6 maanden – werknemersbevraging Talent Pulse 2021

Hoe hou je jouw waardevol talent aan boord?

Je medewerkers hebben niet langer schrik om hun kansen elders te wagen. Met deze twee tips hou jij je waardevol talent aan boord.

1. Zet in op hybride werken

Door de gezondheidscrisis zijn we massaal thuis gaan werken, een privilege dat werknemers niet snel willen opgeven. Bijna 6 op de 10 werknemers houden er rekening mee bij de keuze van een nieuwe werkgever. Opvallend is dat medewerkers die het afgelopen jaar niet de kans kregen om thuis te werken meer solliciteerden (68%) dan zij die deze kans wel kregen (30%).

2. Interne jobmobiliteit motiveert

Werknemers die zich kunnen ontwikkelen binnen de organisatie zijn veel minder geneigd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. 60% tegenover 30% van de medewerkers die wel het gevoel hebben dat ze voldoende bij leren.

Zet talent centraal in je hr-beleid

Tijdens een workshop zetten we in co-creatie de inhoudelijke accenten van je ontwikkelingsbeleid uit. We detecteren welke hr-praktijken hier een impact op hebben en hoe je deze best inricht. We onderbouwen deze aanpak met inzichten en cijfers uit recent onderzoek.

Schrijf je in voor deze workshop

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Buitenlandse werknemers inzetten in de zorgsector: positieve trend

14 maart 2024
Sabine Goossens

De zorgsector maakte de laatste jaren een heuse stap voorwaarts wat het aanwerven van werknemers met een niet-Belgische nationaliteit betreft. Daar waar knelpuntberoepen een uitdaging vormen, brengt dit type van rekrutering enkel voordelen.

Lees meer