Vorige

Re-integratie van langdurig zieken lukt (nog) niet

08 mei 2019 Werkgevers

Het middellang ziekteverzuim scheert hoge toppen. En dat is niet zo best. Sinds 2016 is het middellang ziekteverzuim – ziekteperiodes met een duur tussen 1 maand en 1 jaar – gestegen met 9,5%. Wanneer we naar de voorbije 4 jaar kijken, ligt dat percentage nog hoger: 12,68%. Faalt de re-integratiewet, die het spoedig weer aan de slag krijgen van zieke medewerkers beoogt? Hoe krijg je je zieke medewerkers dan wel weer aan het werk?

Leestijd: Later lezen?

Middellang ziekteverzuim blijft stijgen

In 2018 werd 2,31% van de arbeidstijd niet gepresteerd, door medewerkers die tussen 1 maand en 1 jaar ziek zijn. Daar hangt voor de werkgever, de sociale zekerheid, de samenleving en voor de zieke werknemer een duur prijskaartje aan vast. Want hoe langer iemand afwezig is, hoe hoger de drempel om de werkvloer weer te betreden wordt. Iedereen heeft er dus baat bij om de zieke medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Met dat doel werd de re-integratiewet enkele jaren geleden in het leven geroepen. Tevergeefs, want tot op vandaag blijft het middellang ziekteverzuim stijgen. Een niet te onderschatten heikelpunt is dat je als werkgever pas na 4 maanden ziekte de re-integratieprocedure kunt opstarten.

Groot bedrijf, meer zieken

Hoe kleiner je onderneming, hoe groter de kans dat je medewerkers zich goed in hun vel voelen. Zowel fysiek als mentaal. De nauwere band tussen werknemer en werkgever en de lagere sociale druk hebben een gunstige invloed op het middellang ziekteverzuim. Dat terwijl bij grote bedrijven het aantal zieken evenredig toeneemt met het aantal medewerkers.

Ook wanneer we arbeiders met bedienden vergelijken stellen we een opmerkelijk verschil vast. Ten opzichte van 2014 kent het ziekteverzuim bij bedienden een stijging van net geen 20%. Bij arbeiders is dit ‘slechts’ 9,09%. Bovendien stijgt het middellang ziekteverzuim met de jaren, tot de leeftijd van 60 jaar.

Goede opvolging cruciaal voor een vlotte re-integratie

Een gezonde onderneming met gezonde werknemers die nauwelijks verzuimen. Hoe je dat bereikt? Heb oog voor de gezondheid van je medewerkers en biedt mogelijkheden om gezond te blijven aan. Enerzijds richt je je dus op preventie, waardoor je een dempend effect op het verzuim uitoefent én daarmee de motivatie en productiviteit verhoogt. Want fitte medewerkers presteren beter.

Valt je medewerker toch uit? Dan mag je als werkgever niet bij de pakken blijven zitten. Toon betrokkenheid en neem vanaf de eerste ziektedag contact op. Onderhoud dit contact, zodat je op de hoogte blijft van de evolutie die je afwezige medewerker doormaakt. Dit laat je ook toe om af te toetsen wat er precies nodig is om je medewerker zo snel als medisch aanvaardbaar is weer aan het werk te krijgen. Zelfs in het geval van een burn-out, bel of mail je je medewerker vanaf het moment dat hij of zij zich er klaar voor voelt. En dus niet pas na 4 maanden, zoals de re-integratiewet het voorschrijft.

Je medewerkers sterk weer aan het werk krijgen?

Doe inspiratie op tijdens het leerevent van Acerta. Onze professionals vertellen je alles over ziekteverzuim en geven je tips en tricks om er praktisch mee aan de slag te gaan.

Lees meer

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Tournée minérale: op de gezondheid van je medewerkers
Werkgevers

Tournée minérale: op de gezondheid van je medewerkers

29 januari 2020 Nele Vandendriessche

Februari zonder alcohol, dat is de opzet van Tournée Minérale. Het initiatief, waarbij deelnemers uitgedaagd worden om een maand geen alcohol te drinken, kent een groot succes. In 2019 schreven 61.000 mensen zich in voor Tournée Minérale. Als werkgever kan je de gezondheid van je medewerkers ook in de kijker te zetten.

Lees meer
Warmste maand bij Acerta levert € 20.942,34 op voor goede doelen
Werkgevers

Warmste maand bij Acerta levert € 20.942,34 op voor goede doelen

23 december 2019 Ans Tambuyzer

Koude dagen, lange nachten, maar warme harten. Dat hebben de Acerta medewerkers (opnieuw) bewezen. De vierde editie van onze ‘warmste maand’ was immers een groot succes.

Lees meer
Aantal geleidelijke werkhervattingen na ziekte verdubbeld op vijf jaar
Werkgevers

Aantal geleidelijke werkhervattingen na ziekte verdubbeld op vijf jaar

10 oktober 2019 Karen Van Den Bergh

Om het traject naar werkhervatting voor arbeidsongeschikte werknemers te vergemakkelijken, bestaat er sinds eind 2016 een formele re-integratieprocedure. Die lijkt effect te hebben: het aantal gedeeltelijke (of progressieve) werkhervattingen na een ziekte of ongeval is bijna verdubbeld op vijf jaar tijd.

Lees meer