Vorige

Laat je energiefactuur betalen door je vennootschap

16 november 2021 Ann Verdonck Zelfstandigen

Wist je dat je je elektriciteits- en verwarmingskosten van je privé kan laten betalen door je vennootschap? Momenteel maakt slechts 4,7 % van de bedrijfsleiders gebruik van deze optie, hoewel dat cijfer al sinds 2017 aan het stijgen is. Nu de energieprijzen uit de pan rijzen, kan het interessant zijn om deze optie (opnieuw) te bekijken. We leggen je uit wanneer je best de energiekosten via je vennootschap betaalt.

Leestijd: Later lezen?

Stijgende energieprijzen

De prijzen van elektriciteit en aardgas zijn enorm aan het stijgen. Bedrijfsleiders kunnen ervoor kiezen om hun elektriciteits- en verwarmingskosten te laten betalen door de vennootschap. Slechts 4,7 % van de bedrijfsleiders maakt al gebruik van deze optie, blijkt uit cijfers van Acerta. Toch is er sinds 2017 een gestage stijging van het aantal bedrijfsleiders dat beroep doet op het Voordeel Alle Aard voor elektriciteit en of/verwarming: in september 2021 zag Acerta een stijging van 21 % t.o.v. januari 2017. Vermoedelijk zal dat percentage verder stijgen, aangezien de energiekosten de hoogte in gaan.

Voordeel Alle Aard elektriciteit

De keuze om je elektriciteits- en/of verwarmingskosten via de vennootschap te betalen, baseer je op de jaarlijkse kost ervan. Je bekijkt vervolgens of dat bedrag hoger of lager is dan het Voordeel Alle Aard (VAA). Het VAA is pas interessant als de werkelijke waarde van het voordeel hoger is dan het wettelijk forfait. Het forfait voor elektriciteit is 1030 euro in 2021 en voor verwarming is 2080 euro. Als je verwarming ook elektrisch is, dan ligt de drempel in 2021 op 3110 euro. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. De forfaitaire bedragen voor 2022 liggen dus nog niet vast.

Als je elektriciteits- en/of verwarmingskosten lager zijn dan het forfaitair bedrag van het Voordeel Alle Aard, dan is het niet interessant om die kosten op je vennootschap te nemen. Je opteert dan best voor een contract dat je privé betaalt. Er wordt dan geen Voordeel Alle Aard aangerekend. Je kan eventueel ervoor kiezen om de factuur via een onkostenvergoeding door te rekenen aan je vennootschap, afhankelijk van het aantal vierkante meters je voor beroepsgebruik gebruikt. Hoe hoger het aandeel beroepsmatig gebruik, hoe meer je kan aftrekken van de belastbare winst van de vennootschap.

Als je elektriciteits- en/of verwarmingskosten hoger zijn dan het forfaitair bedrag van het Voordeel Alle Aard, dan is het wél interessant om die kosten op je vennootschap te nemen. Je neemt dan een contract voor je elektriciteit, waarbij je de btw kan terugvorderen. Je betaalt dan een Voordeel Alle Aard als bedrijfsleider.

Optimale loonberekening voor bedrijfsleiders

Acerta berekent de juiste sociale bijdragen in verhouding tot je loon en Voordelen Alle Aard, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Een gespecialiseerd team ontfermt zich hiervoor zowel over je loonberekening als over je sociaal statuut als zelfstandige. Op die manier kunnen we beide perfect op elkaar afstemmen.

Wordt je loon nog niet berekend door Acerta?

Vertrouw ons je loonberekening

Deel dit artikel

Geschreven door Ann Verdonck

Gerelateerde artikels

1 op 20 starters in bijberoep binnen twee jaar in hoofdberoep
Zelfstandigen

1 op 20 starters in bijberoep binnen twee jaar in hoofdberoep

12 mei 2022 Els Schellens

Bijna 5% van de zelfstandigen die in 2020 in bijberoep zijn gestart, is twee jaar later aan de slag in hoofdberoep. In welke sectoren zien we deze switch het meeste? En welke leeftijdscategorie?

Lees meer
Hoe werkt een elektronische betaling?
Zelfstandigen

Hoe werkt een elektronische betaling?

14 maart 2022

Elke minuut gebeuren duizenden elektronische betalingen in Belgische winkels en via e-commerce. Een transactie uitvoeren is erg eenvoudig en in amper enkele seconden gebeurd. Maar het mechanisme erachter is verrassend complex en ingenieus en doet beroep op vele partners.

Lees meer
Geboorteverlof  voor zelfstandigen: ken jij je rechten?
Zelfstandigen

Geboorteverlof voor zelfstandigen: ken jij je rechten?

16 februari 2022 Els Schellens

Wanneer je een kindje op de wereld zet, valt er heel wat te regelen. Ook als zelfstandige ontkom je er niet aan. Wist je dat je als kersverse mama kan rekenen op moederschapshulp, als aanvulling op moederschapsrust? En er bestaat ook een alternatief voor nieuwbakken vaders.

Lees meer