Vorige

Wat zijn de voordelen van een job als accountant?

03 februari 2022 Accountants
Lieven Delzeyne

In 2021 stond accountant in de top 10 van de knelpuntberoepen in Vlaanderen, en ook in Wallonië is het een knelpuntberoep volgens VDAB en Le Forem. Het beroep heeft helaas te kampen met een clichébeeld van ‘duf’ en ‘saai’. De term ‘boekhouder’ moest al plaats maken voor ‘accountant’, maar het imago van de cijferaar blijft toch nog wat hangen. Nochtans zijn er heel wat voordelen aan een job als accountant en heb je gegarandeerd werkzekerheid. We nemen het beroep onder de loep volgens het ABC-model (autonomie, betrokkenheid en competentie), dat inspeelt op de basisbehoeften van elke werknemer.

Leestijd: Later lezen?

Autonomie

Autonomie is de nood aan psychologische vrijheid.

Accountants kunnen (grotendeels) autonoom werken. Je krijgt een eigen dossier dat je mag opvolgen, en je kan zelf je aanpak bepalen. Als je op zelfstandige basis werkt, dan ben je natuurlijk volledig autonoom. Als je in een accountantskantoor werkt, ben je ook niet per se plaatsgebonden, en zou je (als je werkgever het toelaat), best wel een deel van je werk van thuis uit kunnen doen. Goed voor je werk-privébalans!

Betrokkenheid

Betrokkenheid is de vraag naar een positieve werkrelatie met collega’s en de organisatie.

Als accountant ben jij de vertrouwenspersoon van bedrijfsleiders en zelfstandigen. Zij zullen op jouw expertise en professionele ondersteuning rekenen. De band die je met je klanten hebt, is een van vertrouwen. En dat verhoogt natuurlijk jouw betrokkenheid.

Werk je in een accountantskantoor? Dan kan je ook rekenen op de steun en expertise van collega’s. Als een junior accountant kan je ongetwijfeld te rade gaan bij je senior collega’s. Dankzij de digitalisering is het trouwens meer dan ooit gemakkelijk om in nauw contact te blijven met klanten en collega’s. They are only one video call away.

Competentie

Competentie is de behoefte om talenten te benutten en doeltreffend te zijn.

Je talenten en kennis bijschaven? Als accountant is dat zelfs een must. Volgens het ITAA (Institute for Taks Advisors & Accountants) moeten accountants en beleggingsadviseurs een minimumaantal uren permanente vorming volgen. En dat is ook nodig, want de wetgeving rond fiscaliteit verandert regelmatig. Het is dus uitermate belangrijk om up-to-date te blijven, zodat je klant altijd het meest actuele advies van jou krijgt.

Je klanten zullen uit verschillende sectoren komen en elk hun eigen uitdagingen met zich meebrengen. Van een breed portfolio gesproken! Een nieuwe klant betekent nieuwe ervaringen en nieuwe kennis die je zal verwerven. Je kan je trouwens ook gaan specialiseren in een bepaalde niche.

Niet alleen je kennis, maar ook je vaardigheden kan en moet je regelmatig bijschaven als accountant. De digitalisering heeft immers een enorme impact op het beroep van een accountant. Je hebt er ontzettend veel baat bij om mee te zijn met de laatste technologieën zoals automatisering, realtime rapportering en artificiële intelligentie. Bovendien zal je – dankzij de digitalisering – je meer kunnen buigen over de strategische vragen van je klanten, en hoef je minder tijd te spenderen aan repetitieve taken. Kortom, je kan volop je talenten benutten!

Niet te vergeten

Verder zijn er nog heel wat voordelen aan een job als accountant: werkzekerheid, mooie verloning, ruime keuze aan werkgevers, doorgroeimogelijkheden…Bovendien is er nog een laatste, niet te vergeten, groot voordeel: je kan steunen op een partner zoals Acerta.

Acerta is jouw rechterhand

Wil je een streepje voor bij je cliënteel? Word partner van Acerta en win tijd dankzij onze online partnersupport, profiteer van onze uitgebreide kennis en expertise en krijg helder advies van je persoonlijke accountmanager.

Word partner

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

Accountants

Waarom een accountant een échte kameleon is (of zou moeten zijn)

29 november 2021
Lieven Delzeyne

Het voorbije anderhalf jaar is onze wereld enorm veranderd onder invloed van de coronapandemie. Ook accountants zijn niet aan de nieuwe uitdagingen ontsnapt én moeten zich aanpassen om te overleven. (Hoe) hebben zij zich de voorbije periode aangepast? En waarom is het voor hen belangrijk om flexibel en wendbaar te zijn en te blijven?

Lees meer