Vorige

8 woorden die een andere betekenis krijgen als zelfstandige

29 juni 2021 Starters

Zelfstandig worden, dat betekent meer vrijheid! Maar wat verandert er nog meer?

Leestijd: Later lezen?

1. Loon

In tegenstelling tot werknemers zal je als zelfstandige niet elke maand een vaste som geld op je rekening krijgen. Als zelfstandige zijn facturen vaak de belangrijkste bron van inkomsten.

2. Werkuren

Werkuren? Welke werkuren? Als zelfstandige kies je meestal zélf wanneer je werkt. Je hebt dus de vrijheid om te doen en laten wat je wil, al staat daar tegenover dat je uiteraard ook verplichtingen zal hebben naar je klanten.

3. Weekend

De kans is groot dat je als zelfstandige ook op zaterdag en zondag zal werken. Gelukkig betekent dat ook dat je een snipperdag kan nemen tijdens de week en lekker kan ontspannen wanneer anderen aan het werk zijn.

4. Vakantie

Als zelfstandige bepaal je volledig zelf hoeveel vakantiedagen je neemt. Fantastisch!

5. Moederschapsverlof

Mama’s die werknemer zijn hebben recht op 15 weken moederschapsverlof, waarvan ze er minimum 10 moeten opnemen (1 week prenataal en 9 weken postnataal). Zelfstandigen hebben recht op 12 weken moederschapsrust, waarvan 3 weken verplichte rust. Tijdens deze periode kan je terugvallen op een uitkering van het ziekenfonds.

6. Belastingen

Je belastingaangifte zal als zelfstandige iets ingewikkelder worden. Je bent als zelfstandige wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren - en dat doe je best niet alleen. Je kan je hiervoor laten bijstaan door een accountant; door een digitale tool, zoals Dexxter; of door een combinatie van beiden. De keuze is aan jou. 

7. Baas

De baas? Dat ben jij! Als zelfstandige kan je zélf alle belangrijke beslissingen nemen.

8. Pensioen

Met de sociale bijdragen die je als zelfstandige betaalt, bouw je - onder andere - je recht op pensioen op. Wat telt, is hoe lang je gewerkt hebt. Daarnaast kan je je wettelijke pensioen aanvullen met een Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (SVAPZ). Zo kan je uitkijken naar een mooi pensioen en geniet je bovendien fiscale voordelen!

Zelfstandige worden? Acerta regelt je start

Je zelfstandige droom in vervulling laten gaan? Sluit je aan bij Acerta. Wij verzekeren jou van een vlotte opstart, zodat je snel en zorgeloos aan je ondernemersavontuur kan beginnen.

Start online op

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer