Vorige

Een boekhouder zoeken: hoe vind je de juiste?

06 oktober 2022 Starters
Els Schellens

De juiste accountant maakt de administratieve opstart van je zaak een stuk makkelijker. En dat is niet alles: hij of zij zal je ook helpen om je boekhouding steeds correct bij te houden én op zoek gaan naar manieren om je kosten zo laag mogelijk te houden. Maar waar ga je de perfecte accountant zoeken en waaraan moet die allemaal voldoen? Met deze checklist vind je zonder twijfel de passende partij.

Leestijd: Later lezen?

Kies een expert in jouw sector

Advies 1: kies voor een accountant die ervaring heeft met bedrijven in jouw sector. Hij of zij kent het reilen en zeilen van een zaak als de jouwe en is op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. Start je bijvoorbeeld een eigen restaurant? Dan neem je best een accountant met horeca-ervaring.

Een accountant in de buurt vinden die gespecialiseerd is in jouw sector, kan makkelijk en snel via zoekfuncties op het internet, zoals bijvoorbeeld op boekhouderstotaal.be en boekhouderofferte.be. Maar de meeste mensen vinden nog steeds een accountant door mond-tot-mondreclame: aanbevelingen die doorgegeven worden via vrienden en kennissen. Pols dus ook eens naar de ervaringen van collega-ondernemers over verschillende accountants in je buurt. Zo bekom je niet alleen de contactgegevens, maar krijg je er ook een persoonlijke beoordeling bij. 

Tip: ITAA-leden zoeken

Check altijd of de accountant aangesloten is bij het Institute for Tax Advisors & Accountants (ITAA). Je kan via hun website een ITAA-accountant zoeken. Zo ben je er zeker van dat je in zee gaat met een erkend accountant, waarvan de betekenis is dat hij of zij vakbekwaam en wettelijk in orde is. 

Als je accountant is aangesloten bij het ITAA, kan je bij problemen ook klacht tegen de accountant indienen en zal het instituut de kwestie onderzoeken.

Ga op zoek naar de juiste klik

Het is belangrijk dat je bij je accountant op je gemak bent. Je zal immers je successen en je falen met hem of haar delen en je wil erop kunnen vertrouwen dat hij of zij je op de juiste weg zet. Daarom is een accountant zoeken waarmee je een echte klik hebt belangrijk. 

Maar hoe weet je dat op voorhand? Een kennismakingsgesprek kan al veel duidelijk maken. Zo’n eerste gesprek bij de accountant is meestal gratis. Zo kunnen jullie elkaar leren kennen en zal je meteen voelen of de klik er is. Ga bij een aantal accountants langs om goed te kunnen vergelijken en durf de accountant vragen te stellen.

Proactief en betrouwbaar

Voor een goede accountant staat het draaien van jouw zaak centraal. Hij of zij moet je helpen om de juiste beslissingen te maken die je zaak doen groeien, en is constant bezig met het optimaliseren van je budget. De ideale accountant is met andere woorden proactief: hij of zij volgt niet alleen jouw bevelen op, maar zoekt ook zelf naar oplossingen en brengt advies aan waar het beter kan.

Of je een proactieve accountant vast hebt, kan je natuurlijk enkel uit ervaring weten. Ook hier wijst een eerste gesprek al veel uit. Stel verschillende accountants bijvoorbeeld dezelfde vraag (zoals: kies ik voor een eenmanszaak of een vennootschap?) om te weten te komen hoe diepgaand hun advies is en of ze meedenken met jouw zaak.

Daarnaast moet je jouw accountant ook kunnen vertrouwen. Hij of zij beheert namelijk je boekhouding, een gegeven dat je zaak kan doen slagen of falen. Best probeer je de reputatie van de accountant te achterhalen door eens rond te vragen bij kennissen en collega-ondernemers. 

Niet te vergeten: een accountant zoeken binnen je budget

Je wil je natuurlijk niet blauw betalen aan een accountant - integendeel, het doel is juist om je uitgaven te optimaliseren. Je moet dus een accountant zoeken die aan al het bovenstaande voldoet én binnen je budget past. 

Meestal wordt de prijs van de accountant per uur berekend. Dat wil zeggen dat je hem of haar betaalt op basis van het aantal gewerkte uren. Hoeveel tijd de accountant voor jou nodig heeft, zal afhangen van:

  • Je beroepsactiviteit

  • Of je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep werkt

  • Je ondernemingsvorm, dus of je een eenmanszaak of vennootschap opricht

  • Het aantal facturen die per jaar verwerkt moeten worden

  • Of je naast de standaarddiensten ook nog persoonlijk advies nodig hebt

  • Welke voorbereidingen je zelf al treft

Tip: je boekhoudkosten drukken?

Hoe meer werk de accountant heeft, hoe meer je zal moeten betalen. Je kan dus om de boekhoudkosten te drukken het één en ander al zelf voorbereiden of afspreken met de accountant welke taken je overneemt. Je kan bijvoorbeeld zelf je btw-aangiftes doen.

Houd je facturen daarnaast ook altijd netjes bij en zorg dat de accountant over alle nodige info beschikt. Hoe meer hij of zij zelf nog moet ordenen en zoeken, hoe meer werkuren je zal betalen.

Verschil tussen boekhouder, fiscalist, accountant en bedrijfsrevisor

De termen boekhouder, fiscalist, accountant en bedrijfsrevisor worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze betekenen niet allemaal hetzelfde.

  • Een boekhouder of fiscalist is de persoon die je boekhouding bijhoudt en je jaarrekening opmaakt. Hij geeft je ook advies over je boekhouding en andere praktische regelingen voor je zaak.

  • Een accountant kan je in principe voor dezelfde taken bijstaan als een boekhouder, maar is meer toegespitst op het geven van gespecialiseerd fiscaal advies.

Een bedrijfsrevisor voert audits uit. Dat wil zeggen dat hij of zij de jaarrekeningen controleert en hierover een verslag maakt om externe organisaties te informeren. Bedrijfsrevisoren zijn opgeleid en gecertificeerd door het Instituut voor Bedrijfsrevisoren of IBR.

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer