Vorige

Starters academie helpt duizenden starters en zelfstandigen in spe op weg

04 mei 2021 Starters
Rachel Ho

Een vlotte opstart van jouw zaak is voor Acerta een absolute topprioriteit. Onze befaamde Starters academie is één van de vele manieren waarop we beginnende ondernemers willen ondersteunen. En of we het voorbije jaar heel wat starters mochten ondersteunen! Meer dan 1.600 toekomstige zelfstandigen schreven zich reeds in voor één van de gratis opleidingen van de Starters academie.

Leestijd: Later lezen?

Waarom je als beginnend ondernemer de Starters academie moet volgen

Als starter moet je van allerlei markten thuis zijn. Je moet weten hoe je een sterk businessidee uit de grond stampt, hoe je je activiteiten winstgevend maakt en hoe je je onderneming bekend maakt bij het grote publiek. Maar daar stopt het niet bij: er zijn ook enkele opstartformaliteiten waarmee je rekening moet houden, afhankelijk van je gekozen statuut (hoofdberoep of bijberoep).

Hoewel starten als zelfstandige een ongelooflijk avontuur is, kan het dus in het begin wat overrompelend zijn. Er komen behoorlijk wat zaken op je af. Daarom is het aangeraden je zo goed mogelijk te laten ondersteunen, en je te laten informeren. Tijdens de gratis workshops van de Starters academie leren de coaches van Acerta jou de kneepjes van het ondernemersvak.

Meer dan 1.600 starters vonden de weg naar de Starters academie

Goed begonnen is half gewonnen. De praktische workshops zijn de ideale voorbereiding op jouw ondernemersverhaal. En niet alleen op jouw verhaal, want het afgelopen jaar mochten we maar liefst 1.648 ondernemers (in spe) verwelkomen in onze digitale workshops.

Dat je nooit te jong of te oud bent om zelfstandige te worden, bewijzen de deelnemers. Circa 75% van de deelnemers is ouder dan 40 jaar. Langs de andere kant neemt ook het aandeel student-ondernemers (3%) almaar toe: steeds meer jongelingen koesteren de ambitie om naast hun studies een eigen zaak op te richten.

De Starters academie trekt iets meer vrouwelijke deelnemers en girl bosses aan (66%), dan mannelijke deelnemers. Toch weten ook de mannen de sessies te smaken, want 88% van alle deelnemers beveelt steevast de Starters academie aan. 92% overweegt het zelfs om meerdere workshops te volgen.

Populairste workshops voor starters

Welke workshops het best scoorden in deelnemersaantal? De top drie:

  • Opstart als zelfstandige: 246 deelnemers (25%)

Tijdens deze workshops worden the basics van je opstart als zelfstandige gecoverd. Welke zaken moet je in orde brengen om te kunnen starten, en hoe begin je daaraan? Op een uurtje tijd word je  door alle to-do's en formaliteiten geloodst.

  • Financieel plan: 215 deelnemers (22%)

It’s not all about the money, maar laten we eerlijk zijn: het is toch de bedoeling dat je er een extra centje aan overhoudt. Een doordacht financieel plan is daarom onmisbaar voor elke startende zelfstandige.

  • Digitaal plan: 190 deelnemers (19%)

Iedereen is online. Ook je doelgroep. Er bestaat dus geen enkel geldig excuus om je als ondernemer niet op het wereldwijde web te begeven. Deze workshop helpt je met het opbouwen van je digitale strategie en het vergroten van je online aanwezigheid.

Ook onze andere workshops, waaronder ‘Je businessplan’ en ‘Je marketingplan’, deden het goed. Zij trokken respectievelijk 186 (19%) en 139 (14%) deelnemers aan.

Tip voor Vlaamse ondernemers: Volg het volledige prestarterstraject en reken tot twee jaar op de transitiepremie, een Vlaamse subsidie voor startende ondernemers.

Ook succesvol starten via de Starters academie?

Schrijf je nu in voor één of meerdere gratis webinars die relevant zijn voor jouw activiteiten. Tijdens de sessies krijg je de nodige tools en handvaten aangereikt voor een succesvolle opstart.

Schrijf in

Deel dit artikel

Geschreven door Rachel Ho

Marketing Segment Manager

Gerelateerde artikels

Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer
Starters

Waarom zelfstandig verpleegkundige een goede keuze is

26 september 2023
Mieke Bruyninckx

De overstap maken naar zelfstandig verpleegkundige? Ontdek de voordelen als startende zelfstandige en hoe Acerta je hierbij kan helpen!

Lees meer