Vorige

Bonus als extra beloning voor de geleverde prestaties

12 december 2023 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Je werknemers een extraatje toekennen voor de inspanningen en/of het behalen van gezamenlijke (bedrijfs)doelstellingen? Er zijn verschillende manieren om als werkgever een bonus uit te keren, en dat kan individueel of collectief.

Leestijd: Later lezen?

Bonus als motivatieboost

Steeds meer bedrijven keren hun werknemers een bonus uit als extra beloning. Uit onze onderzoekscijfers blijkt zelfs dat het gemiddelde bonusbedrag voor bedienden dit jaar is gestegen naar 6.000 euro, een absoluut record. Waarom is deze vorm van flexibel verlonen precies zo interessant? Werkgevers kunnen zelf beslissen of ze deze bonus wel of niet toekennen – individueel of collectief - én ze kunnen hun beslissing elk jaar herzien. Voor werknemers zorgt het krijgen van een bonus voor een extra motivatieboost. In tijden van arbeidskrapte, is flexibel verlonen een mooie manier om je als werkgever te onderscheiden.

Soorten bonussen die je als werkgever kan toekennen

Als bedrijf kan je gaan voor een individuele bonus of een collectieve bonus. We zien dat bedrijven iets vaker kiezen voor collectieve bonussen. 

Collectieve bonus

De niet-recurrente CA090 bonus

Deze bonus is het populairst: het is een resultaatsgebonden bonus voor het hele bedrijf of een bepaalde divisie. Er zijn vooraf concrete doelen afgesproken die behaald moeten worden. Op deze manier is er transparantie en iedereen krijgt hetzelfde. Bovendien mag de bonus vrij van bedrijfsvoorheffing toegekend worden. Het maximale bedrag wordt wel geplafonneerd door de overheid (3948 EUR bruto maximaal in 2023).

 

Winstpremie

Je kent alle werknemers in de organisatie een deel of het geheel van de winst van en boekjaar toe in de vorm van een premie. De werkgever kan iedereen dezelfde premie toekennen of kan een het bedrag laten variëren op basis van objectieve criteria zoals functie, anciënniteit, diploma, etc. Ook dit collectief bonussysteem geniet van een fiscaal gunstregime en de werknemer betaalt slechts 7% belastingen op de winstpremie. Deze premie is wel afhankelijk van de jaarresultaten en kan enkel bij winst worden toekend.

Individuele bonus

Bruto premie

Een bruto premie is de klassieke manier om een individuele bonus uit te betalen. De werkgever kiest zelf op basis van welke criteria hij een bruto bonus uitkeert en ook de hoogte van het bedrag kan vrij gekozen worden. Van alle bonusvormen is de verhouding tussen loonkost en netto voor de werknemer wel het grootst, omdat deze bonusvorm integraal onderworpen is aan sociale zekerheidsbijdragen en exceptionele bedrijfsvoorheffing.

 

Warrants

Warrants zijn een vorm van aandelenopties waarbij de werknemer de onderliggende waarde van beursgenoteerde aandelen kan aankopen tegen een vooraf bepaalde prijs. De werknemer kan de warrants de dag na de aankoop alweer verkopen, waardoor het beursrisico beperkt blijft. Warrants zijn vrijgesteld van RSZ-bijdragen, maar wel onderworpen aan exceptionele bedrijfsvoorheffing. Dit type bonus groeit ook binnen KMO’s omdat ze een lage kost voor de werkgever met zich meebrengen.

Wil je zelf ook aan de slag met flexibele verloning?

Acerta helpt je je loonkosten te optimaliseren en een aantrekkelijk loonbeleid uit te dokteren. Zo groeit je bedrijf met een gemotiveerd team en blijf je  concurrentieel slagvaardig.

Ontdek de mogelijkheden

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer
Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer