Vorige

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024 Werkgevers
Glenn van Oevelen

We horen in de media almaar meer over bedrijven en organisaties die het moeilijk hebben en vorige week is ook het grootste collectief ontslag in jaren aangekondigd. Wanneer bedrijven op een gegeven moment beslissen over te gaan tot ontslagen, opent dit ruimte tot heel wat vragen: waar hebben je werknemers recht op? Wat zijn de financiële compensaties? Wie is er eventueel beschermd? Zijn er procedures die moeten worden gevolgd?

Leestijd: Later lezen?

Wat is collectief ontslag?

We spreken van een collectief ontslag wanneer een organisatie een bepaald aantal mensen ontslaat binnen een periode van 60 dagen, en de reden niets te maken heeft met de individuele prestaties van de medewerkers.

Collectief ontslag vind je terug in drie verschillende reglementeringen, waarbij de grenzen van het aantal werknemers dat ontslaan wordt, verschilt per reglementering en telkens in verhouding staat tot het totaal aantal werknemers in de organisatie:

  • informatie- en consultatieprocedure, ofwel cao 24 (ook wel gekend als de vroegere ‘wet Renault’);
  • collectief ontslagvergoeding, ofwel cao 10;
  • activerend beleid bij herstructureringen.

Wil je meer details over het collectief ontslag en de grenzen, of wil je het verschil leren kennen tussen een collectief ontslag, meervoudig ontslag en sluiting van een onderneming en de gevolgen daarvan? Bekijk dan dit korte gratis mini webinar.

De verschillende fases bij collectief ontslag

Een belangrijk onderdeel van procedure collectief ontslag, is de onderhandeling over een sociaal plan. Hier komen directie, vakbonden en werkgeversvertegenwoordigers samen om volgende topics te overlopen:

  • de vergoedingen voor de ontslagen werknemers;
  • tijdstip van de ontslagen;
  • begeleidende maatregelen voor oudere werknemers;
  • herwerkingstellingsmaatregelen.

Een collectief ontslag gebeurt vaak in verschillende fases met meerdere ontslagrondes, verspreid over een aantal weken of maanden.

Verschil naakt ontslag en natuurlijk vertrek

Naakt ontslag

Deze werknemers zouden normaal niet uit dienst gaan, maar als gevolg van de economische situatie of herstructurering moeten ze wel ontslagen worden. Deze werknemers hebben recht op een wettelijke ontslagvergoeding en eventueel bijkomende overeengekomen vergoedingen uit het sociaal plan.

Natuurlijk vertrek

Hier spreken we niet zozeer over ontslag, maar wel over mensen die natuurlijk afvloeien door bijvoorbeeld einde contract, nakend pensioen, uitzendkrachten,…

Ontslag is niet de enige optie wanneer het moeilijk gaat

Hou er rekening mee dat ontslag niet de enige optie is om kosten te drukken. Er zijn verschillende alternatieve oplossingen waarmee je (collectief) ontslag kan vermijden. Je kan ‘verborgen’ kosten elimineren, je loonbeleid optimaliseren, creatief omgaan met arbeidsduur… of je kan werknemers delen. Een nieuwe vorm van samenwerking die ervoor zorgt dat je je personeelskosten kan delen met (een) andere organisatie(s). Je hoort er alles over in deze podcast.

Deel dit artikel

Glenn Van Oevelen2_acerta

Geschreven door Glenn van Oevelen

Managing Consultant Legal & Reward bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer