Vorige

Controle op naleving preventieve maatregelen COVID-19 wordt repressief

20 november 2020 Werkgevers
Amandine Boseret

Om de verspreiding van het coronavirus in te perken werden vanuit de overheid verschillende preventiemaatregelen opgelegd. Hierdoor moesten sommige bedrijven noodgedwongen sluiten.

Mogen de deuren van jouw onderneming gewoon openblijven? Dan zijn er alsnog enkele maatregelen die je moet naleven. Doe je dat niet, riskeer je fikse boetes en misschien zelfs een gevangenisstraf.

Leestijd: Later lezen?

Repressieve controles sinds midden november

De sociale inspectiediensten hebben de bevoegdheid te controleren of je als werkgever deze preventieve maatregelen op de werkplek toepast. Kijk dus niet verbaasd wanneer je ze (onverwacht) over de werkvloer krijgt.

Tot voor kort voerden de sociale inspectiediensten een eerder preventief en begeleidend controlebeleid om een correcte naleving van de COVID-19 maatregelen te garanderen. Op 13 november werd echter aangekondigd dat het controlebeleid geheroriënteerd zal worden naar een meer repressief beleid, waarbij sociale inspecteurs werkgevers kunnen dagvaarden bij zware inbreuken, of wanneer ze vaststellen dat de werkgever de maatregelen onvoldoende respecteert.

Boetes tot wel 4.000 euro en gevangenisstraf

Bedrijven die zich niet houden aan de opgelegde sluitings-, gezondheids- en andere maatregelen riskeren boetes van 208 tot 4.000 euro (inclusief toeslagen). Ook kan de rechtbank werkgevers veroordelen tot een gevangenisstraf met een duur van 8 dagen tot 3 maanden.

Hoe vermijd je zulke sancties?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt niet alleen voor corona. Wil je straffen vermijden? Zorg er dan voor dat je de richtlijnen en maatregelen zo goed mogelijk naleeftIn de ‘generieke gids’ vind je een handig overzicht van maatregelen die voor jouw onderneming van toepassing zijn. Baseer je op dit kader om ervoor te zorgen dat de regels rond social distancing en veilig werken ook bij jou op de werkvloer ingevoerd worden.

Let wel: de kaders die in de generieke gids geformuleerd werden, kunnen worden aangepast door je sector en/of arbeidsorganisatie. Raadpleeg dus zeker de sectorspecifieke gids als die voorhanden is. Een lijst van alle sectorgidsen vind je hier.

Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een eventuele audit? Overloop dan zeker deze checklist. In deze lijst staan de verschillende punten waarop de sociale inspectiediensten controleren opgesomd.

Zorg voor goede werkomstandigheden

Laat niets aan het toeval over: creeër een veilige werkomgeving, samen met de juridische adviseurs van Acerta.

Werk veilig

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer