Economische werkloosheid inroepen
Sta je voor de beslissing om economische werkloosheid in te roepen en heb je hierover nog vragen? Of wil je graag de administratie en opvolging aan ons overlaten? Dat kan.
Check onze dienstverlening
Of ‘economische werkloosheid’ een irrelevant begrip is geworden? Wanneer we kijken naar het bescheiden percentage werkuren dat in 2018 niet gepresteerd werd, nl. 0,60%, zou je bijna denken van wel. Toch sloten we het laatste kwartaal van vorig jaar af met een flinke uitschieter: 0,86%. Stokt de economische groei?
Dat het aandeel economische werkloosheid in het laatste kwartaal van een jaar traditioneel hoger ligt dan de rest van het jaar, is niet ongewoon. Toch is de stijging nu iets opvallender. In het vierde kwartaal van 2018 bedroeg de gemiddelde economische werkloosheid 0,86% - en dat is 0,06% hoger dan in 2017. Voor de maand december noteerden we zelfs een percentage van 0,97%. Het totale jaargemiddelde voor 2018 kwam neer op 0,60%. Wat dan weer historisch laag is. Arbeiders waren in 2018 nog geen 1,5 dag economisch werkloos, terwijl we in 2017 2,4 dagen telden. Een belangrijke voetnoot hierbij is dat dit weinig zegt over de periodes van economische werkloosheid bij de RVA. Deze moeten namelijk op voorhand worden aangevraagd, ongeacht of er gebruik van gemaakt wordt of niet.
Een totale economische werkloosheid van 0,60% in 2018 is en blijft een historisch laag percentage. De 0,86% van Q4 valt echter niet te negeren. Over het hele land stelden we een stijging van de economische werkloosheid in het laatste kwartaal vast. Vergeleken met Wallonië, lag het economische werkloosheidspercentage voor Q4 hoger in Vlaanderen. Dat terwijl de economische werkloosheid daar doorgaans lager ligt.
0,86% economische werkloosheid is natuurlijk heel bescheiden, maar het is wel een verhoging die vraagt om waakzaamheid. De verhoging kan erop wijzen dat de economische groei stokt. Dat de cijfers over uitzendarbeid in dezelfde richting wijzen, laat het licht van de economische groei op oranje springen.
Toont je planning dat er in de toekomst een periode met werkgebrek aankomt? Dan is economische werkloosheid alsnog een goede oplossing om deze periode te overbruggen. Je moet dan wel aan een aantal verplichtingen voldoen:
Sta je voor de beslissing om economische werkloosheid in te roepen en heb je hierover nog vragen? Of wil je graag de administratie en opvolging aan ons overlaten? Dat kan.
Check onze dienstverleningMijn werknemer combineert een flexi-job met een vaste job: welke zijn de gevolgen?
Wat zijn de gevolgen wanneer je werknemer ook nog een flexi-job heeft? Kan dat zomaar en wat zijn jouw rechten en plichten als werkgever?
Lees meerAfwezigheidsbarometer: Belg werkte 11 dagen minder in 2020
Door de coronacrisis en tijdelijke werkloosheid nam de afwezigheid in 2020 toe met 11 dagen per werknemer. Ontdek hier alle cijfers van onze afwezigheidsbarometer.
Lees meerJe organisatie klaarstomen voor de toekomst doe je met outsourcing
Alles evolueert. Nu sneller dan ooit. Voorkom dat de continuïteit van je personeelsdienst en organisatie in het gedrang komt met outsourcing.
Lees meer