Vorige

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Veel werknemers pendelen dagelijks naar het werk en nemen hiervoor hun fiets. Sinds vorig jaar is een fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dat zorgde ook voor een flinke boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Zet jij als werkgever nog niet in op de fietslease? We vertellen je waarom je dat zeker moet overwegen.

Leestijd: Later lezen?

Fietsvergoeding fiscaal interessant

Op 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector: alle werkgevers moeten sindsdien in het kader van de zogenaamde CAO164 hun werknemers die regelmatig met de fiets naar het werk pendelen, verplicht een vergoeding per kilometer toekennen. En dat zorgde voor een heuse boost: zo steeg het gemiddelde bedrag per kilometer van €0.24 voor de verplichting naar €0.27 na de verplichting. Een toename van maar liefst 11.3%

Inzetten op fietsvergoedingen is interessant voor zowel werkgever als werknemer. Fietsvergoedingen zijn vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en zijn tot op een bepaald niveau niet belast.

Fietslease als extra loon

De fietslease zit sinds enkele jaren in de lift. Steeds meer werknemers kiezen bewust om zich met de fiets naar het werk te verplaatsen. Wat maakt een fietslease nu net zo interessant?

  • De fietslease wordt gefinancierd met de loonkost van de werkgever (brutoloon + patronale RSZ-bijdragen);
  • Je kan deze aanbieden via een cafetariaplan;
  • Geen cafetariaplan? Werknemers kunnen hun fiets ook leasen via loonruil: dit levert ook een koopkrachtvoordeel voor de werknemer;
  • Je positioneert jezelf als duurzame werkgever.

 

Waar denk je best aan alvorens een fietslease policy te starten?

Er zijn enkele belangrijke puntjes die je zeker eerst moet bepalen alvorens je als bedrijf start met het aanbieden van een fietslease:

  • Bepaal je investeringsbudget: is dit extra loon of ruilen je werknemers een stukje loon in?
  • Centrale of lokale fietslease-leverancier?
  • Specifieer: een step of segway is geen fiets;
  • Bepaal zelf hoe vaak je werknemers de bedrijfsfiets nemen om te kunnen genieten van alle voordelen;
  • Stel een fietspolicy op.

Welke stappen onderneem je nu best om je mobiliteit te vergroenen?

Acerta Consult neemt je mee in alle mogelijkheden en stelt samen met jou een duurzaam mobiliteitsplan op die past bij de behoeften van jouw werknemers.
Volg ons webinar waar we de verschillende mogelijkheden oplijsten om mobiliteitsoplossingen aan te bieden aan je werknemers. 

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

De federale onderhandelingen maken doorstart: welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen?

03 september 2024
Ellen Van Grunderbeek

Na een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een federale regering te vormen. Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.

Lees meer
Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer
Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer