Groene mobiliteit als troef
Als werkgever heb je ook een impact op het klimaat en mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van. Welke opties heb je en hoe pak je dit aan?
De jaarlijkse week van de mobiliteit is weer van start gegaan: het ideale moment om polshoogte te nemen van het woon-werkverkeer anno 2022. Hoe staat het met het woon-werkverkeer? En wat met de (elektrische) bedrijfswagen? Acerta zocht het uit.
De fietslease bereikte in 2022 een record. Zo’n 1,3% van de werknemers leaset een fiets via hun werkgever, dat is een stijging van 9,1% vergeleken met vorig jaar en zelfs met 127% in vergelijking met 2019. Bovendien kunnen je medewerkers er ook geld mee verdienen. Wist je dat het maximaal vrijgesteld bedrag voor de kilometervergoeding 0,24 euro per gereden kilometer bedraagt? Naast de voordelen voor het klimaat en voor de gezondheid van je medewerkers, is dat een extra duwtje in de rug om de fiets van de haak te halen.
Uit de jaarlijkse mobiliteitsbarometer van Acerta blijkt dat 22% van de bedienden een bedrijfswagen heeft, een absoluut record. De bedrijfswagen blijft zo een populair voordeel, zeker in een krappe arbeidsmarkt. We zien dat ook hier de groene golf is ingezet: 11% van de bedrijfswagens heeft een stekker of hybride motor. De omschakeling wordt versneld door de fiscale vergroening en het helpt ook dat de cataloguswaarde van hybride en elektrische auto’s de laatste jaren stagneert. Toch representeert de cataloguswaarde maar een deel van de kost van een bedrijfswagen. Je kijkt beter naar de Total Cost of Ownership (TCO). Lees ook ‘Hoeveel kost een (elektrische) bedrijfswagen werkelijk?’.
De Belg verkent naast de fiets en de (elektrische) wagen ook andere alternatieven voor het woon-werkverkeer: vijf keer meer werknemers maken gebruik van het mobiliteitsbudget in het eerste jaarhelft van 2022 dan in 2021. Werkgevers zien de nood om te verduurzamen en spelen bovendien via het mobiliteitsbudget in op de variërende noden en wensen van de medewerkers.
Als werkgever heb je ook een impact op het klimaat en mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van. Welke opties heb je en hoe pak je dit aan?
Fietsvergoeding wordt verplicht
In de Nationale Arbeidsraad werd een cao gesloten die een algemene verplichting voorziet voor de werkgever om een fietsvergoeding toe te kennen.
Lees meerWat zijn de meestgestelde vragen over mobiliteit anno 2023?
Het thema mobiliteit leeft bij Belgische ondernemingen. Het aantal vragen dat Acerta over groene mobiliteit krijgt, is het voorbije jaar sterk toegenomen. Wat zijn de meestgestelde vragen? We lijsten ze op én geven er een antwoord op.
Lees meerDuurzaam werkgeverschap, dé inzet voor 2023
Duurzaam werkgeverschap is het antwoord op de hr-uitdagingen van 2023 en de komende decennia. Bij Acerta identificeerden we drie dimensies van duurzaamheid om op in te spelen: duurzame loopbanen, duurzaam verlonen en duurzame mobiliteit.
Lees meer