Vorige

Hoge indexatie voor PC 200 op 1 januari 2023

23 december 2022 Werkgevers
Tom Dirix

Het loon van meer dan 500.000 bedienden uit de privésector (PC 200) stijgt op 1 januari 2023 met 11,08%. Het is de hoogste indexatie sinds de invoering van het jaarlijks indexatiemoment in januari in de sector. Wat betekent deze indexering? Krijgen werknemers uit andere paritaire comités ook een loonindexering? We geven je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Waarom bestaat de loonindexering?

Het mechanisme van de automatische loonindexering houdt het salaris van werknemers op het niveau van de levensduurte. Dit jaar werd de economie met een torenhoge inflatie geconfronteerd vanwege de zeer dure energieprijzen en verstoorde aanvoerketens, wat zich vertaalt in een historisch hoge loonindexering.

Hoewel de loonindexering de koopkracht beschermt, zet het systeem werkgevers onder druk. Ontdek in deze blog welke acties je kan ondernemen.

Wanneer wordt het loon geïndexeerd voor PC 200?

De automatische loonindexering wordt geregeld via sectorale cao’s. Aangezien deze automatische loonindexering in ons land via sectorale cao’s geregeld wordt, gebeurt de indexering niet voor iedere werknemer op hetzelfde moment. Voor PC 200 en enkele andere sectoren (zie hieronder) wordt de loonindexering jaarlijks in januari doorgevoerd. 

Het is ook mogelijk dat er aanvullende afspraken zijn gemaakt over een indexatie op ondernemingsvlak. Dit kan wanneer een sectorale cao alleen voorziet in indexatie van de minimumlonen. 

De indexering heeft betrekking op het brutoloon van de werknemer. Een bediende met een bruto maandsalaris van bijvoorbeeld 2.500 euro, mag zich vanaf 1 januari 2023 aan een salaris van 2777 euro verwachten. Dat is een bruto loonsverhoging van 277 euro per maand. Bij de berekening van een brutoloon naar nettoloon moet men rekening houden met factoren zoals de RSZ-afhouding en de bedrijfsvoorheffing. In een aantal situaties heeft de werknemer ook recht op een belastingvermindering.

Hebben andere sectoren ook een indexeringssysteem?

De loonindexering in januari is niet enkel voor PC 200. Ook andere sectoren voorzien een aanpassing van loon aan de inflatie. Bijvoorbeeld de werknemers uit voedingsnijverheid (10,96 %), de handel in voedingswaren (11,08 %), goederenvervoer voor rekening van derden (10,96 %),  de bedienden van de internationale handel (11,19 %), de horeca (10,964 %) de verzekeringen (11,1905 %) en beheer van gebouwen en vastgoedmakelaars (11,08 %) mogen ook op 1 januari een aanpassing van hun loon aan de inflatie verwachten.

Een volledig overzicht van alle aanpassingen in januari kan je binnenkort vinden in de rubriek nieuws in Trefzeker.

Hoeveel bedraagt de loonindexering in PC 200?

Voor januari 2023 werd de loonindexering in PC 200 vastgesteld op 11,08%. Aangezien er meer dan 500.000 bedienden tot dit paritair comité behoren, gaat het over een groot deel van de Belgische werknemers.

Creëer financiële ademruimte

Het zijn woelige tijden, en misschien bevindt jouw bedrijf zich ook in woelig water? Met onze tips creëer je financiële ademruimte. Je leest ze hier.

Zit jouw bedrijf in moeilijke papieren?

Het zijn moeilijke tijden. Wij zorgen dat je de juiste keuzes kan maken voor je bedrijfsstrategie. Download onze whitepaper of laat je ondersteunen door de experten van Acerta Consult.

Deel dit artikel

Tom Dirix_acerta

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Loopbaanonderbreking vroeger beëindigen: weldra minder nadelen

29 mei 2024
Amandine Boseret

Binnenkort moeten werknemers geen uitkeringen meer terugbetalen wanneer ze vroegtijdig hun loopbaanonderbreking stopzetten. Er gelden nog steeds wel een aantal voorwaarden.

Lees meer
Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer
Werkgevers

Noodweer en overstromingen: wat moet je weten als werkgever?

22 mei 2024
Dries Rutten

Hevige regenval teistert ons land met overstromingen en wateroverlast tot gevolg. Misschien voel je dit ook in jouw werkorganisatie? We zetten op een rij welke mogelijkheden er zijn om met de gevolgen van het noodweer om te gaan.

Lees meer