Vorige

(Hoe) kan je een Oekraïner in dienst nemen?

16 december 2022 Werkgevers

Sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne zijn er meer Oekraïners aan de slag op de Belgische arbeidsmarkt. Het gaat om een procentuele stijging van 38 % in vergelijking met 2021, volgens een studie van Acerta. Hun aandeel op onze arbeidsmarkt blijft weliswaar beperkt, want slechts 0,14 % van de werknemers in België heeft momenteel de Oekraïense nationaliteit. Mag je een Oekraïense werknemer in dienst nemen? En met welke formaliteiten moet je rekening houden?

Leestijd: Later lezen?

Beschermingsstatuut voor vluchtelingen

Wil je graag een Oekraïense vluchteling in dienst nemen? Dat kan, maar er zijn enkele formaliteiten.

Oekraïners die het conflict tussen Rusland en Oekraïne ontvluchten en in België worden opgevangen, kunnen een erkenning als vluchteling of subsidiair beschermde bekomen. Het beschermingsstatuut, dat door de Europese Unie werd geactiveerd, geeft Oekraïners tijdelijk verblijfsrecht en toegang tot werk en sociale stelsels. De aanvraag gebeurt in het registratiecentrum.

Indien aan de voorwaarden van het beschermingsstatuut voldaan wordt, ontvangen ze een attest van tijdelijke bescherming, waarmee ze een verblijfskaart A kunnen bekomen. Tijdens de geldigheidsduur van deze verblijfskaart A, hebben de Oekraïense vluchtelingen geen arbeidskaart nodig om in dienst te gaan bij een Belgisch bedrijf.

Het statuut is in principe één jaar geldig, maar Europa kan dat nog verlengen tot maximaal drie jaar.

Oekraïners niet erkend als vluchteling

Wat als je een Oekraïner in dienst wil nemen die niet erkend wordt als vluchteling in België en dus niet geniet van het tijdelijk beschermingsstatuut? Dan geldt de klassieke regel: de toegang tot de Belgische arbeidsmarkt is onderworpen aan toestemming (gecombineerde vergunning). Hier kunnen flink wat juridische en administratieve verplichtingen bij komen kijken. De experten van Acerta begeleiden je met advies op maat. Contacteer ons via info.consult@acerta.be.

Tewerkstelling zonder grenzen

Internationale tewerkstelling biedt opportuniteiten om je bedrijf te doen groeien, maar het brengt ook heel wat juridische vragen met zich mee. Laat je ondersteunen door de experten van Acerta Consult.

Contacteer ons

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aanpassing economisch immigratiebeleid: wat moet je weten?

27 maart 2024
Christophe Hameeuw

Op 8 maart 2024 heeft de Vlaamse Regering een aangepast economisch immigratiebeleid goedgekeurd. Wat betekent dit voor jou als werkgever? Wat verandert er en wat blijft behouden? Ontdek het in onze blog.

Lees meer
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

09 november 2023
Christophe Hameeuw

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer