Vorige

(Hoe) kunnen je medewerkers extra vakantie kopen?

16 augustus 2023 Werkgevers
Florence Cordonnier

Wat als je werknemers bovenop de afgesproken legale en extralegale vakantiedagen graag nog extra vakantie willen én het werk laat dit ook toe? Wat zijn dan de mogelijkheden? Je mag er alvast van uitgaan dat het de motivatie van jouw medewerkers een boost zal geven als je op hun vraag naar extra vakantie kan ingaan. Alleen al daarom loont het de moeite om de opties te bekijken.

Leestijd: Later lezen?

Als legale + extralegale vakantie nog niet genoeg is

De klassieke legale vakantiedagen plus wettelijke feestdagen zijn best krap om werk en privé in evenwicht te houden. Vandaar het succes van extralegale vakantiedagen. Die kan je als werkgever toekennen volgens eigen regels en keuzes:

  • Als collectief of individueel voordeel;
  • Gekoppeld aan voorwaarden zoals leeftijd, anciënniteit …;
  • Betaald of onbetaald.

Maar zelfs met extralegale vakantie kan het zijn dat een medewerker niet rondkomt. Temeer daar ook de voorwaarden voor het nemen van tijdskrediet recent verstrengd werden. Tegelijk staat er natuurlijk een limiet op wat jij als werkgever aan vakantie wil en kan geven. Daarom bestaat ook deze optie: loon ruilen voor vakantie.

Geld voor tijd: extra vakantie kopen kan interessant zijn

Met arbeidsstelsels die kunnen verschillen, met schoolvakanties, met klusjes die moeten gebeuren terwijl wat ‘me-time’ ook nodig is ... het is niet gemakkelijk om privé de puzzel te leggen. Dat medewerkers bovenop hun legale en extralegale vakantie nog extra vakantiedagen ‘kopen’, is ook een optie die je als werkgever kan aanbieden. Die extra vakantie kan je budgetneutraal (laten) regelen via een cafetariaplan of via een individuele loonruil (bv. de eindejaarspremie omzetten in extra vakantiedagen). Als het werk het toelaat, waarom zou je het dan niet toestaan?

Loon voor vakantie steeds populairder

De interesse voor de ruil ‘loon voor vakantie’ blijkt hoog, zo toont ons onderzoek. Bedrijven bieden de optie steeds vaker als keuzemogelijkheid aan: vakantiedagen bijkopen is ondertussen bij meer dan een derde (34%) van de werkgevers met een cafetariaplan een optie (in 2021 was het nog 28%). Ook wordt die extra vakantie nooit een verworven voordeel: jij blijft bepalen of het een optie is en hoeveel dagen dan wel.

Extra vakantiedagen via het cafetariaplan

Wil je jouw werknemers ook extra vakantiedagen aanbieden? Met een slim verloningssysteem zoals een cafetariaplan, werk je een pakket uit op maat van je werknemers.

Acerta geeft je hierbij de nodige ondersteuning en advies!

Meer weten?

Ontdek het Acerta cafetariaplan

Deel dit artikel

Florence Cordonnier_acerta

Geschreven door Florence Cordonnier

Managing consultant

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer
Werkgevers

De juiste inzichten voor jouw hr-beleid in 2024: de Inspiratienota

16 januari 2024
Chris Wuytens

Welke hr-trends zullen dit jaar cruciaal zijn om als bedrijf op in te zetten? Van duurzame loopbanen, tot digitalisering van je hr. We doken in onze cijfers en belichten vijf hr-werven die de basis zullen vormen voor een flexibele en moderne hr in 2024.

Lees meer