Vorige

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024 Werkgevers
Annelies Baelus

Bedrijven vanaf 20 werknemers moeten tegen 31 maart een opleidingsplan voorzien hebben, ten gevolge van de Arbeidsdeal, die met deze jaarlijkse verplichting de leercultuur binnen bedrijven wil stimuleren. De arbeidsdeal bevat ook een individueel opleidingsrecht voor werknemers. Wat houdt dat allemaal in en zijn er bepaalde criteria waaraan je moet voldoen? We lijsten het voor je op.

Leestijd: Later lezen?

Verplicht opleidingsplan: is jouw bedrijf al voorbereid?

De deadline om een opleidingsplan klaar te hebben komt voelbaar dichterbij. Uit onze recente onderzoekscijfers blijkt dat 4 op de 10 kmo’s hun huiswerk klaar hebben, maar dat ongeveer 60% nog niet in orde is met de regelgeving. Bedrijven kunnen best wat moeite ondervinden om aan de (nieuwe) formaliteiten uit de Arbeidsdeal te voldoen. Merk je dat je vastzit bij het uitwerken van je opleidingsplannen, blijf dan niet zitten met je vragen.

Individueel opleidingsrecht: hoe begin je ermee?

Naast een opleidingsplan voorziet de arbeidsdeal ook een individueel opleidingsrecht voor werknemers, goed voor 5 opleidingsdagen per jaar. Hiermee zet de overheid werkgevers aan tot initiatieven die levenslang leren bevorderen.

Werkgevers dienen hiervoor wel een opleidingsrekening aan te leggen per medewerker met volgende informatie:

  • de opleidingsrechten;
  • de gevolgde opleidingen;
  • het saldo.

Werkgevers krijgen de verplichting om deze opleidingsrekening voor hun medewerkers te registreren, te controleren en zo nodig aan te vullen.

Het individueel opleidingsrecht berekenen

Drie factoren bepalen de berekening van het individueel opleidingsrecht van je medewerkers:

De grootte van je onderneming

Als algemene regel geldt dat als je minder dan 10 werknemers in dienst hebt, je geen individueel opleidingsrecht moet toekennen. Heb je tussen 10 en 20 werknemers op de payroll dan ken je minstens 1 dag per voltijdse werknemer toe.  Vanaf 20 werknemers heeft elke medewerker sinds 1 januari 2024 recht op 5 dagen. Voor 2023 waren dat er nog 4.

 

De sector

Check zeker de regels die je sector oplegt, want die kunnen afwijken van deze algemene regel. Nemen we paritair comité 200. Daar wordt voor elke werkgever met minder dan 20 werknemers één dag individueel opleidingsrecht per jaar opgelegd. Voor 20 werknemers of meer, voert PC 200 de 5 verplichte dagen individueel opleidingsrecht per jaar per voltijdse bediende niet onmiddellijk in, maar voorziet een groeipad gespreid over 5 jaar:

  • tot 31 december 2023: 2,5 dagen
  • vanaf 1 januari 2024: 3 dagen
  • vanaf 1 januari 2026: 4 dagen
  • vanaf 1 januari 2028: 5 dagen

 

Het tewerkstellingsregime van je medewerker

Heb je deeltijdse medewerkers in dienst of is een medewerker nog geen volledig jaar in dienst, dan ken je het individueel opleidingsrecht pro rata toe. Een kanttekening daarbij: schorsingen zoals bijvoorbeeld ziekteverlof, tijdskrediet,… hebben geen invloed op het aantal toe te kennen opleidingsdagen.    

Deel dit artikel

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

02 april 2024
Annelies Baelus

Sinds begin dit jaar hebben werknemers recht op vijf individuele opleidingsdagen per jaar. Een mooi initiatief dat werd opgelegd door de Arbeidsdeal. Hoe maak je nu concreet werk van deze opleidingsdagen en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024
Sabine Goossens

In een krappe arbeidsmarkt is het van belang om breder te rekruteren en je als werkgever los te koppelen van vooroordelen en clichés. Inzetten op personen met een fysieke of mentale beperking die de juiste capaciteiten bezitten is een goede stap. Maar hoe begin je daaraan? Zijn er zaken waarop je moet letten, bepaalde voorwaarden waaraan je moet vo...

Lees meer