Vorige

Interprofessioneel akkoord: onderhandelingen lopen vast bij loonmarges

18 maart 2021 Werkgevers
Tom Dirix

Tweejaarlijks onderhandelen de sociale partners in de Groep van Tien over het Interprofessioneel Akkoord, waarin afspraken rond werk en verloning worden opgenomen. Op 14 januari 2021 zijn de besprekingen voor 2021-2022 van start gegaan. Hieronder geven we jullie een stand van zaken.

Leestijd: Later lezen?

Maximale loonmarge bepalen

Het startschot van de besprekingen voor het IPA werd gegeven eenmaal het loonkostenrapport van de Centrale Raad Voor Bedrijfsleven (CRB) beschikbaar was. De sociale partners baseren zich immers op dit rapport voor de besprekingen over de loonmarge.

Het loonkostenrapport voorziet dat in 2021-2022, naast de indexatie van de lonen en de baremieke verhogingen, er nog een maximale marge van 0,4 % is om de lonen te laten stijgen. Dit gaf aanleiding tot vakbondsacties, waarbij de werknemersvertegenwoordigers vragen om de loonmarge indicatief te maken (en niet maximaal). Er is trouwens nog een actiedag voorzien op 29 maart. 

Onderhandelingen lopen vast

Aangezien er tot op heden nog geen akkoord is over de loonmarge, wordt er voorlopig ook niet verder onderhandeld over de andere dossiers (landingsbanen, SWT, welvaartsenveloppe…).

De regering zal waarschijnlijk de knoop moeten doorhakken. De regering kan namelijk via een Koninklijk Besluit de loonmarge vastleggen als de sociale partners geen akkoord bereiken, zoals bijvoorbeeld voor 2019-2020 is gebeurd. De sociale partners hebben twee maanden de tijd na de publicatie van het loonkostenrapport om tot een akkoord te komen. Na die periode is de regering in principe aan zet om een bemiddelingsvoorstel te doen.

Loonoverleg ter bevordering van de werkgelegenheid

Waarom is het loonoverleg zo belangrijk? Via de wet van 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot vrijwaring van het concurrentievermogen, wil men vermijden dat de lonen in ons land te snel stijgen ten opzichte van onze buurlanden. Dat zou leiden tot een concurrentiehandicap en zou negatieve effecten hebben op onze werkgelegenheid.

Kies voor een flexibel loonbeleid

Flexibel verlonen, ook gekend als het cafetariaplan, wint aan populariteit. Met een flexibel loonbeleid zet je gericht in op medewerkerstevredenheid en trek je nieuw talent vlotter aan. Plus: een cafetariaplan is ook voor kmo’s een haalbare kaart. Acerta geeft je de nodige informatie en tools.

Ontdek het cafetariaplan

Deel dit artikel

Tom Dirix_acerta

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer