Vorige

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024 Werkgevers
Charlotte Thijs

Hoe verplaatsen jouw medewerkers zich naar het werk? Uit onze recente onderzoekscijfers gebruiken bijna vier op de tien werknemers de fiets om minstens een deel van hun woon-werktraject af te leggen. Een absoluut record. In tijden waar we allemaal collectieve inspanningen leveren om duurzamer(er) te zijn, is een toename van het fietsgebruik enkel positief.

Leestijd: Later lezen?

Bedrijfswagen out?

Naar het werk pendelen met de fiets wordt populairder en ook het openbaar vervoer zit geleidelijk aan weer op het niveau van pre-corona.  Maar hoe is het met de bedrijfswagens gesteld? Hoewel er een lichte stijging is in het aantal bedienden dat momenteel een bedrijfswagen krijgt van zijn/haar werkgever, verliest die toch wat terrein in het woon-werkverkeer. We laten onze auto iets meer aan de kant in vergelijking met vorig jaar. Wat ook nog positief is, is dat de bedrijfswagens in een sneltempo vergroenen. Het tijdperk van de elektrische auto is echt aangebroken en dit is niet enkel goed voor het milieu, maar het zet je bedrijf ook op de kaart als groene en aantrekkelijke werkgever.

Groene mobiliteit: zo word je een duurzame werkgever

Een duurzame werkgever zijn kan op verschillende manieren, maar inzetten op groene mobiliteit is een goede en makkelijke manier om hiermee te starten. De elektrificatie van je wagenpark is dus een eerste stap, maar je werknemers een fiets aanbieden via loonruil is zeker ook een optie om te overwegen. Het bewijs dat Belgen graag de fiets opspringen om (een deel) van hun woon-werktraject af te leggen zien we dus in onze cijfers. Maar velen onder hen doen dit ook nog eens via een leasefiets van het werk.

Werknemers kunnen via (een deel van) hun brutoloon een (elektrische) fiets leasen via hun werkgever. Een mooie manier voor bedrijven om hun medewerkers inspraak te geven in de samenstelling van hun loonpakket. Concreet kan dit onderdeel uitmaken van een cafetariaplan maar dat is niet noodzakelijk, dat kan daar ook perfect los van staan.

De kilometers die de werknemer aflegt op zijn/haar woon-werktraject met deze leasefiets, telt ook nog eens mee voor een fietsvergoeding.

Inzetten op mobiliteit: een win-win voor je bedrijf

Inspelen op mobiliteit binnen je organisatie is dus een makkelijke manier om je te positioneren als duurzame en flexibele werkgever. Bovendien is het een win-win want je werknemers krijgen inspraak in hun loonpakket wat dan weer resulteert in meer werkvreugde. Werk maken van een mobiliteitsbeleid is niet ontzettend moeilijk, maar het vereist wel de nodige kennis. De experten van Acerta Consult kunnen je makkelijk op weg zetten.

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aan de slag met het mobiliteitsbudget

29 februari 2024
Karolien Van Herpe

Hoe is het met het mobiliteitsbudget gesteld vijf jaar na de invoering ervan? Wat zijn de meest populaire keuzes? We geven je ook nog een overzicht van de voordelen als werknemer.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

De juiste inzichten voor jouw hr-beleid in 2024: de Inspiratienota

16 januari 2024
Chris Wuytens

Welke hr-trends zullen dit jaar cruciaal zijn om als bedrijf op in te zetten? Van duurzame loopbanen, tot digitalisering van je hr. We doken in onze cijfers en belichten vijf hr-werven die de basis zullen vormen voor een flexibele en moderne hr in 2024.

Lees meer