Vorige

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024 Werkgevers
Charlotte Thijs

Hoe verplaatsen jouw medewerkers zich naar het werk? Uit onze recente onderzoekscijfers gebruiken bijna vier op de tien werknemers de fiets om minstens een deel van hun woon-werktraject af te leggen. Een absoluut record. In tijden waar we allemaal collectieve inspanningen leveren om duurzamer(er) te zijn, is een toename van het fietsgebruik enkel positief.

Leestijd: Later lezen?

Bedrijfswagen out?

Naar het werk pendelen met de fiets wordt populairder en ook het openbaar vervoer zit geleidelijk aan weer op het niveau van pre-corona.  Maar hoe is het met de bedrijfswagens gesteld? Hoewel er een lichte stijging is in het aantal bedienden dat momenteel een bedrijfswagen krijgt van zijn/haar werkgever, verliest die toch wat terrein in het woon-werkverkeer. We laten onze auto iets meer aan de kant in vergelijking met vorig jaar. Wat ook nog positief is, is dat de bedrijfswagens in een sneltempo vergroenen. Het tijdperk van de elektrische auto is echt aangebroken en dit is niet enkel goed voor het milieu, maar het zet je bedrijf ook op de kaart als groene en aantrekkelijke werkgever.

Groene mobiliteit: zo word je een duurzame werkgever

Een duurzame werkgever zijn kan op verschillende manieren, maar inzetten op groene mobiliteit is een goede en makkelijke manier om hiermee te starten. De elektrificatie van je wagenpark is dus een eerste stap, maar je werknemers een fiets aanbieden via loonruil is zeker ook een optie om te overwegen. Het bewijs dat Belgen graag de fiets opspringen om (een deel) van hun woon-werktraject af te leggen zien we dus in onze cijfers. Maar velen onder hen doen dit ook nog eens via een leasefiets van het werk.

Werknemers kunnen via (een deel van) hun brutoloon een (elektrische) fiets leasen via hun werkgever. Een mooie manier voor bedrijven om hun medewerkers inspraak te geven in de samenstelling van hun loonpakket. Concreet kan dit onderdeel uitmaken van een cafetariaplan maar dat is niet noodzakelijk, dat kan daar ook perfect los van staan.

De kilometers die de werknemer aflegt op zijn/haar woon-werktraject met deze leasefiets, telt ook nog eens mee voor een fietsvergoeding.

Inzetten op mobiliteit: een win-win voor je bedrijf

Inspelen op mobiliteit binnen je organisatie is dus een makkelijke manier om je te positioneren als duurzame en flexibele werkgever. Bovendien is het een win-win want je werknemers krijgen inspraak in hun loonpakket wat dan weer resulteert in meer werkvreugde. Werk maken van een mobiliteitsbeleid is niet ontzettend moeilijk, maar het vereist wel de nodige kennis. De experten van Acerta Consult kunnen je makkelijk op weg zetten.

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer