Trefzeker
Surf naar Trefzeker voor een vlotte simulatie van de berekening van het brutoloon van je medewerkers naar hun nettoloon. Je kan Trefzeker nu 2 weken lang gratis uittesten.
Klik hier
In de vroege uurtjes van 26 februari 2019 bereikte de Groep van Tien een ontwerp van interprofessioneel akkoord of IPA. Om de twee jaar zitten de sociale partners rond de tafel om afspraken te maken over de evolutie van de lonen en andere hete hangijzers. Voor de periode 2019 en 2020 was er veel commotie rond de loonnorm. Initieel werd een maximale loonnorm van 0,8 procent voorzien. Na protest en stakingen werd alles nog eens herberekend door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, waardoor blijkt dat er toch een maximale loonnorm van 1,1 procent mogelijk is. Een goede reden om ‘loon’ nog eens onder de loep te nemen. Want het berekenen van het nettoloon van je medewerkers doe je uiteraard niet in een handomdraai.
Loon is de financiële vergoeding die de werkgever betaald aan de werknemer. De term ‘loon’ betekent voor iedereen iets anders. Vraag maar eens aan verschillende medewerkers binnen de organisatie wat zij verstaan onder loon. De kans is groot dat je heel uiteenlopende antwoorden krijgt. Voor de een is loon ‘geld waarmee ik kan gaan shoppen’ terwijl de ander het definieert als ‘wat je van je werkgever ontvangt voor de geleverde arbeid’. In feite is het logisch dat je verschillende antwoorden krijgt, omdat er simpelweg niet slechts één juiste definitie is. Zo is loon vanuit het oogpunt van de werkgever anders dan voor de RSZ, de fiscus of de werknemer.
Naast het feit dat het begrip uiteenlopende definities kent, zijn er ook nog eens verschillende soorten loon. Alles wat een werknemer krijgt op grond van zijn dienstbetrekking noemen we loon, waarvan loon in geld de bekendste is. Compensatie voor overwerk, nachtdiensten, een provisie en een winstuitkering zijn ook vormen van loon. Hetzelfde geldt voor de opbouw van uitkeringen en pensioen, ook al zijn deze vormen niet direct weergegeven in geld. Ga je inhoudingen berekenen? Dan moet je deze loonvormen omzetten in een geldwaarde.
1. RSZ-bijdragen berekenen
Een van de bedragen die van het brutoloon worden afgetrokken, zijn de sociale bijdragen. Deze sociale lasten komen voor een deel voor de rekening van de werkgever en een deel voor die van de werknemer. Voor werknemers in de privésector bedragen de sociale zekerheidsbijdragen 13,07%. Lagere lonen ontvangen een werkbonus: een forfaitaire vermindering van de persoonlijke RSZ-bijdrage.
2. Bedrijfsvoorheffing berekenen
Op het belastbaar loon wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden: een voorschot op de definitieve inkomstenbelasting. De hoogte van het bedrag is onder andere afhankelijk van de hoogte van het loon en de gezinssituatie. Dit betekent dus dat werknemers met hetzelfde loon niet per se dezelfde bedrijfsvoorheffing betalen.
3. Bijzondere bijdrage sociale zekerheid
Verder wordt de bijzondere bijdrage sociale zekerheid als voorheffing ingehouden op het loon. Net als de bedrijfsheffing is deze bijdrage afhankelijk van de hoogte van het loon en de burgerlijke staat, met een maximum van 60,94 euro per maand voor alleenstaanden en gezinnen met één inkomen.
4. Bijdrage voor voordelen alle aard
Beschikt je werknemer over een bedrijfswagen, laptop of smartphone van de zaak? Dan wordt de geldwaarde van dit voordeel onderworpen aan RSZ en belasting en dat beïnvloedt het nettoloon.
5. Uitkeringen en vergoedingen
Niet alle uitkeringen zijn bruto-uitkeringen waarop inhoudingen worden berekend. Er zijn ook netto uitkeringen zoals kilometer- of onkostenvergoedingen of bijvoorbeeld een treinabonnement dat de werkgever betaalt. Daarop betalen werknemers geen lasten of RSZ.
Surf naar Trefzeker voor een vlotte simulatie van de berekening van het brutoloon van je medewerkers naar hun nettoloon. Je kan Trefzeker nu 2 weken lang gratis uittesten.
Klik hierDeze 2-daagse opleiding over de loonbrief geeft je compleet en praktisch, een overzicht van de RSZ- en fiscale afhoudingen, berekend op het brutoloon.
Schrijf inNa een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een federale regering te vormen. Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.
Lees meerLoontransparantie: van richtlijn naar beleid
Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?
Lees meerHoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?
Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.
Lees meer