Vorige

Nettoloon berekenen van je medewerkers

27 februari 2019 Werkgevers

In de vroege uurtjes van 26 februari 2019 bereikte de Groep van Tien een ontwerp van interprofessioneel akkoord of IPA. Om de twee jaar zitten de sociale partners rond de tafel om afspraken te maken over de evolutie van de lonen en andere hete hangijzers. Voor de periode 2019 en 2020 was er veel commotie rond de loonnorm. Initieel werd een maximale loonnorm van 0,8 procent voorzien. Na protest en stakingen werd alles nog eens herberekend door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, waardoor blijkt dat er toch een maximale loonnorm van 1,1 procent mogelijk is. Een goede reden om ‘loon’ nog eens onder de loep te nemen. Want het berekenen van het nettoloon van je medewerkers doe je uiteraard niet in een handomdraai.

Leestijd: Later lezen?

Wat is loon?

Loon is de financiële vergoeding die de werkgever betaald aan de werknemer. De term ‘loon’ betekent voor iedereen iets anders. Vraag maar eens aan verschillende medewerkers binnen de organisatie wat zij verstaan onder loon. De kans is groot dat je heel uiteenlopende antwoorden krijgt. Voor de een is loon ‘geld waarmee ik kan gaan shoppen’ terwijl de ander het definieert als ‘wat je van je werkgever ontvangt voor de geleverde arbeid’. In feite is het logisch dat je verschillende antwoorden krijgt, omdat er simpelweg niet slechts één juiste definitie is. Zo is loon vanuit het oogpunt van de werkgever anders dan voor de RSZ, de fiscus of de werknemer.

Welke soorten loon bestaan er?

Naast het feit dat het begrip uiteenlopende definities kent, zijn er ook nog eens verschillende soorten loon. Alles wat een werknemer krijgt op grond van zijn dienstbetrekking noemen we loon, waarvan loon in geld de bekendste is. Compensatie voor overwerk, nachtdiensten, een provisie en een winstuitkering zijn ook vormen van loon. Hetzelfde geldt voor de opbouw van uitkeringen en pensioen, ook al zijn deze vormen niet direct weergegeven in geld. Ga je inhoudingen berekenen? Dan moet je deze loonvormen omzetten in een geldwaarde.

Wat wordt er ingehouden op het brutoloon?

1. RSZ-bijdragen berekenen

Een van de bedragen die van het brutoloon worden afgetrokken, zijn de sociale bijdragen. Deze sociale lasten komen voor een deel voor de rekening van de werkgever en een deel voor die van de werknemer. Voor werknemers in de privésector bedragen de sociale zekerheidsbijdragen 13,07%. Lagere lonen ontvangen een werkbonus: een forfaitaire vermindering van de persoonlijke RSZ-bijdrage.

2. Bedrijfsvoorheffing berekenen

Op het belastbaar loon wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden: een voorschot op de definitieve inkomstenbelasting. De hoogte van het bedrag is onder andere afhankelijk van de hoogte van het loon en de gezinssituatie. Dit betekent dus dat werknemers met hetzelfde loon niet per se dezelfde bedrijfsvoorheffing betalen.

3. Bijzondere bijdrage sociale zekerheid

Verder wordt de bijzondere bijdrage sociale zekerheid als voorheffing ingehouden op het loon. Net als de bedrijfsheffing is deze bijdrage afhankelijk van de hoogte van het loon en de burgerlijke staat, met een maximum van 60,94 euro per maand voor alleenstaanden en gezinnen met één inkomen.

4. Bijdrage voor voordelen alle aard

Beschikt je werknemer over een bedrijfswagen, laptop of smartphone van de zaak? Dan wordt de geldwaarde van dit voordeel onderworpen aan RSZ en belasting en dat beïnvloedt het nettoloon.

5. Uitkeringen en vergoedingen

Niet alle uitkeringen zijn bruto-uitkeringen waarop inhoudingen worden berekend. Er zijn ook netto uitkeringen zoals kilometer- of onkostenvergoedingen of bijvoorbeeld een treinabonnement dat de werkgever betaalt.  Daarop betalen werknemers geen lasten of RSZ.

Trefzeker

Surf naar Trefzeker voor een vlotte simulatie van de berekening van het brutoloon van je medewerkers naar hun nettoloon. Je kan Trefzeker nu 2 weken lang gratis uittesten.

Klik hier

Opleiding: de loonbrief van A tot Z

Deze 2-daagse opleiding over de loonbrief geeft je compleet en praktisch, een overzicht van de RSZ- en fiscale afhoudingen, berekend op het brutoloon.

Schrijf in

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer