Vorige

Vierdagenwerkweek? 8 op 10 kmo’s zijn geen voorstander

05 oktober 2022 Werkgevers
Annelies Bries

Vorige week zette het parlement het licht op groen voor de arbeidsdeal. Eén van de opvallendste maatregelen is devierdagenwerkweek: voltijdse werknemers krijgen de mogelijkheid om de arbeidstijd niet over de gebruikelijke 5 dagen, maar over 4 dagen te spreiden. Dit levert de voltijdse werknemer een extra vrije dag op. Let wel: als werkgever ben je niet verplicht om de vierdagenwerkweek in te voeren.

Leestijd: Later lezen?

Voltijdse werkweek op 4 dagen

Een fulltime job presteren op 4 langere dagen per week in plaats van 5 kortere. Door de arbeidsdeal zal de werknemer dit kunnen vragen aan de werkgever, als de mogelijkheid voorzien is in de onderneming. Stemt de werkgever in met de aanvraag van de werknemer? Dan wordt een schriftelijke overeenkomst afgesloten.

Juridische implicaties vierdagenwerkweek arbeidsdeal

De invoering van een vierdagenwerkweek betekent natuurlijk dat de normale arbeidsduur van maximum 8 uur per dag niet kan worden volgehouden. De werknemer zal meer uren op een werkdag moeten presteren om een voltijdse tewerkstelling op 4 dagen te bereiken. Deze afwijking moet ofwel in het arbeidsreglement, ofwel in een cao worden opgenomen:

1. Wekelijkse arbeidsduur ≤ 38 uur

Heeft de werknemer een voltijdse tewerkstelling van maximaal 38 uur per week? Dan kan de dagelijkse arbeidsduur via het arbeidsreglement worden verhoogd van 8 uur tot maximaal 9,5 uur.

2. Wekelijkse arbeidsduur > 38 uur (maximaal 40 uur)

Als de wekelijkse arbeidsduur hoger ligt dan 38 uur, is het enkel mogelijk om de dagelijkse arbeidsduur via een cao te verhogen. Bijvoorbeeld: een werkweek van 40 uur kan na het sluiten van een cao gepresteerd worden à rato van 4 dagen van 10 uur.

Verder behoudt een werknemer die van de werkgever toestemming krijgt om een vierdagenwerkweek te presteren het recht op alle wettelijke feestdagen. Vrijwillige overuren zijn verboden in dit systeem op de niet-gewerkte dagen. De bedoeling van deze regeling is het bekomen van een betere werk-privébalans en dus ook het voorkomen van burn-outs.

Slechts 10% werkgevers staat achter vierdagenwerkweek

Is een vierdagenwerkweek wel haalbaar in onze Belgische ondernemingen – en zeker in kleine en middelgrote bedrijven? In samenwerking met ETION en VKW Limburg lanceerden we een bevraging bij meer dan 500 kmo’s:

  • 84% zegt dat een vierdagenwerkweek niet haalbaar is
  • 8% van de kmo’s vindt van wel
  • 10% overweegt om de voltijdse werkweek van 4 dagen effectief in te voeren
  • 14% van de kmo’s geeft toe nog niet te weten of een ingekorte voltijdse werkweek iets voor hen is

Uit de resultaten van onze enquête kunnen we afleiden dat vierdaagse werkweken in veel bedrijven nog niet voor morgen zijn. Vermoedelijk verhogen factoren als de nog relatieve onbekendheid van de modaliteiten van de nieuwe maatregel bij de kmo’s, vrees voor een chaotische werkplanning en angst dat de continuïteit in het bedrijf in het gedrang komt, de drempel om de vierdagenwerkweek in te voeren.

De voordelen van een vierdagenwerkweek

Hoewel een vierdagenwerkweek nog niet voor iedereen haalbaar is, verwachten we dat steeds meer bedrijven op termijn voor een dergelijk beleid zullen kiezen. Want er zijn verschillende voordelen aan verbonden:

  • Bedrijven die ervoor open staan om de vierdagenwerkweek in te voeren, werven makkelijker werknemers aan die zich hiertoe voelen aangetrokken;
  • Een kortere werkweek helpt de ecologische voetafdruk verkleinen, want de werknemer komt minder vaak naar kantoor en/of moet zich minder vaak verplaatsen;
  • Ziekteverzuim daalt voor de werknemers die hierdoor een betere werk-privébalans vinden;
  • Een vierdagenwerkweek kan de productiviteit en tevredenheid van werknemers boosten.

Overweegt jouw organisatie om de vierdagenweek in te voeren? We raden jou aan om goede afspraken te maken met je medewerkers, zodat deze maatregel zijn doel niet mist.

Webinar over de arbeidsdeal - 10 oktober om 12u

Binnenkort zullen de eerste maatregelen uit de startblokken schieten. Ben je als organisatie op zoek naar antwoorden op al je vragen rond de arbeidsdeal? Schrijf je in voor dit webinar.

Meer info en inschrijven

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer