Vorige

Vijf alternatieven voor het corona-ouderschapsverlof

29 april 2020 Werkgevers
Amandine Boseret

Combineert jouw medewerker thuiswerken met het gezinsleven? Dat is geen gemakkelijke opdracht. Om ouders wat ademruimte te geven ligt het ‘corona-ouderschapsverlof’ op tafel. Maar er zijn echter ook alternatieve oplossingen. Je ontdekt ze hier.

Leestijd: Later lezen?

1. Vakantie

Een eerste alternatief voor het corona-ouderschapsverlof is vakantie. Je werknemer kan vragen om een betaalde dag vakantie op te nemen (of meerdere dagen). Als werkgever moet je dan, op voorhand, je akkoord geven over het moment waarop de vakantie genomen wordt. Indien er geen toestemming is, dan kan je het beschouwen als een ongewettigde afwezigheid.

2. Verlof zonder wedde

Zijn alle vakantiedagen van je medewerker al opgenomen? Dan kan hij een dag verlof zonder wedde aanvragen. Als werkgever moet je er wel uitdrukkelijk mee akkoord gaan. Is er geen akkoord? Dan kan je uitgaan van een ongewettigde afwezigheid.

3. Tijdskrediet of ouderschapsverlof

Zowel tijdskrediet als ouderschapsverlof kennen een strikte procedure. De aanvraag om tijdskrediet of ouderschapsverlof te nemen moet enkele maanden op het voorhand gebeuren. Alleen wanneer de werkgever expliciet akkoord gaat, kan het tijdskrediet of ouderschapsverlof meteen (of toch sneller) opgenomen worden.

Stel dat je medewerker al in ouderschapsverlof is (bijvoorbeeld op woensdagen), maar graag zijn ouderschapsverlof aanpast aan de huidige situatie (bijvoorbeeld wanneer de school sluit op donderdag en vrijdag), dan kan dat eenmalig in akkoord met de werkgever.

4. Verlof om dwingende redenen

Als er een dringend familiaal of sociaal probleem opgelost moet worden, kan je medewerker vragen om verlof om dwingende redenen. Een typisch voorbeeld in deze coronacrisis is de sluiting van een school.

Dit type verlof is onbetaald, maar je kan als werkgever beslissen om dit toch uit te betalen (zonder enige verplichting).

5. Occasioneel telewerk

Een laatste alternatief is het occasioneel telewerk. Als reden kunnen medewerkers de sluiting van een school of het opvangprobleem aanhalen. Je medewerkers kunnen blijven werken en hebben een oplossing voor hun kind(eren). Maar aangezien het niet altijd evident is om werk en privé te combineren, kan je je medewerkers een aangepast uurrooster laten hanteren. Op deze manier kunnen ze zich beter organiseren.

Blijf op de hoogte van de laatste corona-maatregelen

Je zit ongetwijfeld met veel vragen over de corona-maatregelen. Aan de hand van deze veelgestelde vragen bieden we je hier de eerste antwoorden.

Raadpleeg onze FAQ

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer