Vorige

Vlaams opleidingsverlof wordt populairder

24 augustus 2023 Werkgevers
Sophie Vantomme

In schooljaar 2022-2023 maakten maar liefst 16% meer werknemers gebruik van Vlaams opleidingsverlof in vergelijking met schooljaar 2021-2022. Ook in schooljaar 2023-2024 kunnen werknemers en werkgevers gebruik maken van deze incentive voor levenslang leren. Daarbij springen enkele nieuwigheden in de regelgeving in het oog.

Leestijd: Later lezen?

Vlaams opleidingsverlof (VOV) 16% vooruit

Het voorbije schooljaar hebben 1 op de 52 werknemers van bedrijven met maatschappelijke zetel in Vlaanderen Vlaams opleidingsverlof (de opvolger van het betaald educatief verlof in Vlaanderen) opgenomen. Dat blijkt uit de gegevens die Acerta verzamelde met betrekking tot meer dan 250.000 werknemers bij meer dan 19.000 Vlaamse werkgevers.

Dat komt neer op 1,9% van de werknemers en is een serieuze sprong voorwaarts ten opzichte van de laatste vijf jaar: toen lag het percentage rond de 1,6%. Dat wil zeggen dat in 2022-2023 16 % meer werknemers van Vlaamse bedrijven gebruik maakten van het Vlaams opleidingsverlof om zich bij te scholen of zelfs te herscholen. Terugkeren naar de schoolbanken als werknemer zit dus duidelijk in de lift.

Figuur: Evolutie opleidingsverlof Vlaamse bedrijven (met maatschappelijke zetel in Vlaanderen)

Inzetten op levenslang leren is win-win

De inspanningen van bedrijven en overheid dragen bij aan het succes van het Vlaams opleidingsverlof. Voor werknemers wordt opleiding volgen steeds belangrijker om bij te blijven in de eigen job en om inzetbaar te blijven in veranderende tijden. Werkgevers investeren in levenslang leren om werknemers te laten groeien, de duurzaamheid van hun organisatie te bevorderen.

Vlaams opleidingsverlof is ook bevorderlijk voor de werkzaamheidsgraad op de arbeidsmarkt. Denk maar aan opleidingen die werknemers toelaten om langer aan de slag te blijven, of om zich te oriënteren naar een knelpuntberoep. Inzetten op levenslang leren is dus een win-win en Vlaams opleidingsverlof ondersteunt dit.

Nieuwigheden 2023-2024

Voor schooljaar 2023-2024 zal de regelgeving rond Vlaams opleidingsverlof (VOV) op een aantal punten veranderen:

  • de referteperiode om te bepalen of je werknemer recht heeft op VOV en voor hoeveel uren, wordt vervroegd: voor opleidingen die starten vanaf 1 september 2023, zal het tewerkstellingspercentage van je werknemer in de maand maart vóór het opleidingsjaar tellen
  • het gemeenschappelijk initiatiefrecht waarbij het recht van je werknemer op VOV verdubbelt als hij minstens één opleiding met VOV volgt op eigen initiatief en minstens één opleiding met VOV op jouw voorstel, zal ook gelden voor het schooljaar 2023-2024
  • om aan het minimum van 32 lesuren of contacturen te geraken, zul je ook in schooljaar 2023-2024 modules van verschillende opleidingsverstrekkers mogen samentellen
  • het akkoord van je werknemer om een opleiding te volgen met VOV wordt een voorwaarde voor de terugbetaling aan de werkgever.

Vraag tijdig de terugbetaling van de VOV-uren aan

Volgt je werknemer een opleiding die in aanmerking komt voor Vlaams opleidingsverlof, dan heb je als werkgever recht op een forfaitair bedrag van 21,30 euro voor elk goedgekeurd VOV- uur dat je werknemer volgt. Deze terugbetaling vraag je aan bij de Vlaamse overheid via het digitaal platform (WSE-loket).  Denk eraan je aanvraag tijdig in te dienen: dit moet binnen een termijn van drie maanden vóór en ten laatste drie maanden na de start van de opleiding zoals vermeld op het inschrijvingsattest.

Acerta ontzorgt

Wist je dat Acerta je kan ondersteunen voor je dossiers Vlaams opleidingsverlof? We brengen voor jou de registratie bij de overheid in orde, herinneren jou tijdig aan de juiste attesten en volgen je dossier op tot en met de terugbetalingen door de overheid. Stuur je aanvraag door naar soc.opr.ev@acerta.be.

Opleiding over sociale wetgeving erkend voor VOV

Wil je bijscholen in sociale wetgeving? De opleiding ‘Sociale wetgeving voor hr-professionals’ van Acerta is erkend voor het Vlaams opleidingsverlof.

Meer info

Deel dit artikel

Geschreven door Sophie Vantomme

Juridisch experte, Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024
Sabine Goossens

In een krappe arbeidsmarkt is het van belang om breder te rekruteren en je als werkgever los te koppelen van vooroordelen en clichés. Inzetten op personen met een fysieke of mentale beperking die de juiste capaciteiten bezitten is een goede stap. Maar hoe begin je daaraan? Zijn er zaken waarop je moet letten, bepaalde voorwaarden waaraan je moet vo...

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024
Annelies Baelus

De Arbeidsdeal, opleidingsplannen en individuele opleidingsdagen voor werknemers. Wat moeten bedrijven nu precies allemaal in orde brengen en hoe pakken ze dit concreet aan?

Lees meer
Werkgevers

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024
Kate Hansen

Kmo’s zijn voorzichtiger om bijkomend personeel aan te werven. Toch zijn er andere manieren om het juiste talent te vinden en in te zetten in tijden van arbeidskrapte.

Lees meer