Ontdek het platform Bridge
Pak je personeelsoverschot of -tekort aan door je werknemers tijdelijk uit te wisselen met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons platform Bridge, of herbekijk ons webinar.
Ontdek Bridge Herbekijk webinar
De week van de vrijwilliger, hét ideale moment om een paar aandachtspunten bij vrijwilligerswerk aan het licht te brengen. Werk jij met vrijwilligers, of ben je van plan dat te doen? Lees dan zeker verder.
We spreken van vrijwilligerswerk wanneer iemand zich vrijwillig inzet in een organisatie die geen winst nastreeft. Commerciële initiatieven kunnen in principe geen beroep doen op vrijwilligers, ook activiteiten in het eigen privé-of familieverband zijn geen vrijwilligerswerk.
Het vrijwilligerswerk gebeurt steeds onbezoldigd. Dat onbezoldigd karakter betekent niet dat je geen enkele vergoeding kan betalen. Je kan steeds een onkostenvergoeding toekennen, zo compenseer je de kosten die naar aanleiding van het vrijwilligerswerk worden gemaakt.
De onkostenvergoeding kan een forfaitair of reëel karakter hebben.
Elk kalenderjaar moet je de keuze maken hoe de kosten vergoed worden, want je kan beide manieren van vergoeden niet combineren. De enige uitzondering daarop is de combinatie van het forfait met de terugbetaling van de werkelijke vervoerskosten. Deze mogelijkheid is beperkt tot 2000 km per jaar. Voor verplaatsingen met de eigen wagen, motor- of bromfiets van de vrijwilliger, kan je tot 31 maart 2023 0,4259 euro per kilometer toekennen. Vrijwilligers die met de fiets komen, kunnen een fietsvergoeding van maximaal 0,27 euro per gereden km genieten.
Let op: een vergoeding per uur of per shift is steeds uit den boze. In dat geval kunnen de inspectiediensten de vrijwilligers als werknemers kwalificeren en oordelen dat de vermeende vrijwilligers een arbeidsovereenkomst van (on)bepaalde duur moeten krijgen.
Zolang de grenzen niet overschreden worden, moeten op vrijwilligersvergoedingen geen fiscale en sociale inhoudingen gebeuren en moet er ook geen fiscale fiche worden opgemaakt. Het volstaat dat je, op vraag van de belastingadministratie, een “nominatieve lijst” kan voorleggen waarop de betaalde kostenvergoedingen per vrijwilliger worden vermeld. De belastingadministratie kan dan ook de bewijsstukken opvragen waarop de betalingen zijn gebaseerd.
Indien de grensbedragen wel overschreden worden, zijn de betaalde vergoedingen in principe belastbaar en moet een fiscale fiche worden opgemaakt. De vrijwilliger heeft echter wel de mogelijkheid om aan te tonen dat zijn werkelijke kosten hoger liggen en de hogere vergoeding dus verantwoord is, mits het nodige bewijs daarvan.
Voor bepaalde categorieën van vrijwilligers geldt een verhoogd jaarbedrag van 2.987,70 euro. Op dagbasis moet de traditionele grens van 40,67 euro nog steeds gerespecteerd worden. Deze categorieën vrijwilligers kunnen op jaarbasis dus enkel meer dagen vrijwilligerswerk verrichten, zonder de jaargrens te overschrijden.
Dit verhoogd grensbedrag geldt voor activiteiten als:
Deze verhoging geldt echter niet indien de vrijwilliger in dezelfde periode ook als verenigingswerker actief is bij de betrokken organisatie.
Pak je personeelsoverschot of -tekort aan door je werknemers tijdelijk uit te wisselen met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons platform Bridge, of herbekijk ons webinar.
Ontdek Bridge Herbekijk webinarBinnenkort nieuwe ontslagregeling voor statutairen bij Vlaamse lokale besturen?
De Vlaamse Regering werkt aan een nieuwe ontslagregeling voor wie statutair in dienst is bij een provinciebestuur, een Vlaamse stad, gemeente of een OCMW-bestuur. De Ministerraad gaf alvast zijn goedkeuring aan het ontwerpdecreet.
Lees meerWat staat er in het sociaal akkoord van de Groep van Tien?
De Groep van Tien bereikte op 15 maart 2023 een akkoord over verschillende dossiers zoals de eindeloopbaanstelsels, de relance overuren en fiscaal gunstige overuren en de aanvullende pensioenen.
Lees meerVijf zaken om nog vóór 1 april te regelen
Wat hebben deconnectie, het opleidingsplan, het werkgelegenheidsplan oudere werknemers, de loonkloofanalyse en het jaarverslag van de interne preventiedienst als gemeenschappelijke factor? De deadline: 31 maart.
Lees meer