Besparingsmaatregelen VOV
De Vlaamse Regering heeft op 25 april 2025 een ontwerp van besluit goedgekeurd met verschillende maatregelen over Vlaams opleidingsverlof (VOV). Deze maatregelen hebben als doel om besparingen te realiseren en misbruik van overheidsmiddelen tegen te gaan, in afwachting van een inhoudelijke hervorming van VOV.
We bieden je een overzicht van de aangekondigde maatregelen. Hun inwerkingtreding is voorzien op 1 september 2025. Twee van deze maatregelen zijn beperkt tot schooljaar 2025-2026.
Let wel: verschillende instanties moeten nog advies uitbrengen over het ontwerpbesluit, waarna het pas finaal goedgekeurd en gepubliceerd zal worden. Pas dan zullen de definitieve maatregelen, en hun inwerkingtreding, gekend zijn.
Maatregel 1: Uitsluiting van bepaalde activiteiten van het recht op VOV
VOV is het recht van werknemers tewerkgesteld in de Vlaamse privésector om met behoud van hun loon afwezig te zijn van hun werk voor het volgen van een erkende arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding. De Vlaamse overheid betaalt aan de werkgever een forfaitaire tegemoetkoming in de loonkost van de VOV-uren, de zogenaamde “VOV-subsidie”.
Het ontwerpbesluit wil de volgende activiteiten expliciet uitsluiten van het recht op VOV, omdat de overheid deze niet beschouwt als competentieversterkend:
- onthaaltrajecten;
- begeleiding van een startende collega door meter/peter;
- een online aanbod van opleidingsvideo’s;
- lunch and learn sessies;
- bedrijfstheater;
- lerende netwerken;
- intervisie.
Door die uitsluitingen uitdrukkelijk op te nemen in de regelgeving, wil de overheid maximale duidelijkheid scheppen en misbruiken tegengaan.
Maatregel 2: In schooljaar 2025-2026 geen VOV voor wie minder dan 80% werkt, of gemiddeld minder dan 28u per week werkt
Volgens de huidige regels is VOV voorbehouden voor werknemers die minstens 50% werken.
Het ontwerpbesluit trekt die voorwaarde op naar minstens 80% tewerkstelling en gemiddeld minstens 28 uur per week.
Die maatregel zou gelden voor de periode van 1 september 2025 tot en met 31 augustus 2026.
Maatregel 3: Bijkomende voorwaarden bij VOV van uitzendkrachten
- Het ontwerpbesluit bepaalt dat een uitzendkracht enkel recht heeft op VOV als de gebruiker bij wie de uitzendkracht aan het werk is, onder het toepassingsgebied van VOV valt en dus tot de privésector behoort.
- Wanneer een uitzendkracht VOV opneemt, is het zijn juridische werkgever, het uitzendbureau, die de terugbetalingsaanvraag bij de overheid moet indienen. Maar het is de gebruiker waar de uitzendkracht aan het werk is die de loonkost voor de VOV-uren draagt, aangezien het uitzendbureau de uren van de uitzendkracht factureert aan de gebruiker.
Dit impliceert dat het uitzendbureau de VOV-subsidie ontvangt, maar deze moet doorstorten aan de gebruiker.
Om te waarborgen dat de gebruiker effectief de eindbegunstigde is van de VOV-subsidie, bepaalt het ontwerpbesluit dat het uitzendbureau de ontvangen terugbetaling van de overheid moet doorstorten aan de gebruiker. Het uitzendbureau mag voor het indienen van de terugbetalingsaanvraag bij de overheid een administratieve kost aanrekenen aan de gebruiker, maar mag geen percentage van de ontvangen terugbetaling achterhouden.
Het uitzendbureau en de gebruiker moeten hierover duidelijke afspraken maken in een overeenkomst. Dit mag een bestaande overeenkomst zijn, of er mag een aparte overeenkomst gesloten worden. De Vlaamse Sociale Inspectie kan deze overeenkomsten bij controles opvragen.
Deze voorwaarden staan al als richtlijnen in de overheidshandleiding voor werkgevers, maar het ontwerpbesluit wil deze in de regelgeving opnemen om rechtszekerheid te bieden en misbruik tegen te gaan.
Maatregel 4: In schooljaar 2025-2026 vermindering van het bedrag van de VOV-subsidie: van 21,30 euro tot 14,91 euro
De VOV-subsidie bedraagt al sinds jaar en dag 21,30 euro per goedgekeurd VOV-uur. De werkgever moet hiervoor een tijdige terugbetalingsaanvraag indienen via het WSE-loket.
Maatregel 5: Geen verlenging van de mogelijkheid om “modules” bij verschillende opleidingsverstrekkers te combineren om aan het minimum van 32u te komen
De laatste maatregel staat niet in het ontwerpbesluit zelf maar wordt door de Minister aangekondigd in de bijbehorende nota aan de Vlaamse Regering.
Er zou voor schooljaar 2025-2026 geen verlenging komen van de mogelijkheid om modules uit verschillende opleidingen bij verschillende opleidingsverstrekkers te combineren om aan het minimum van 32 uur te geraken. Die mogelijkheid zal dus buiten werking treden op 31 augustus 2025.
Bron:
Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, wat betreft de voorwaarden van de opleidingen, het recht op Vlaams opleidingsverlof, de attestering door de opleidingsverstrekker en de terugbetaling aan de werkgever, VR 2025 2504 DOC.0290.2BIS, beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be