Vorige

Ziekteverzuim daalt, maar niet in de zorgsector

31 maart 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

De maatregelen die we nemen tegen de verspreiding van het coronavirus, houden ook andere ziektes op afstand. Het kort ziekteverzuim bij Belgische werknemers is in 2020 met 3,7 % gedaald. Thuiswerk en social distancing hebben daar ongetwijfeld tot bijgedragen. Maar die dalende trend geldt niet voor alle sectoren. De zorgsector kampt net met een stijgende trend van het kortstondig ziekteverzuim.

Leestijd: Later lezen?

Hogere ziektecijfers in de zorgsector

In de zorgsector was het personeel in 2020 meer afwezig door ziekte dan in andere sectoren. Wanneer we alle vormen van afwezigheid samentellen (kort, middellang en lang ziekteverzuim), kampte de zorgsector met maar liefst 36 % meer ziekteverzuim. Wanneer we enkel focussen op het kort ziekteverzuim, dan lag het kort ziekteverzuim in de zorgsector bijna 10 % hoger in 2020 dan in het jaar voordien. Terwijl we in het algemeen (over alle sectoren heen) net een dalende trend van 3,7 % noteren.

Thuiswerk heeft een gunstig effect op het kort ziekteverzuim, maar in de zorgsector is dat meestal niet mogelijk. Thuiswerken kon daar dus niet in het voordeel spelen. Andere oorzaken voor de hogere ziektecijfers in de zorgsector zijn de extra werk- en psychosociale druk en de (risico)contacten.

Geef ademruimte via loopbaansparen

De vaccinatiecampagne geeft hoop voor de toekomst, maar we moeten ook leren uit het verleden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het zorgpersoneel gemotiveerd blijft en dat er voldoende werknemers aan de slag gaan en blijven in de zorgsector? Want een kwaliteitsvolle gezondheidszorg is essentieel, daar heeft de coronapandemie ons op gewezen.

De oplossing? Geef het zorgpersoneel meer autonomie, zodat ze meer controle hebben over hun werkleven. Loopbaansparen kan daarbij helpen. Hebben ze overuren gepresteerd of vakanties niet opgenomen? Laat ze die momenten recupereren op een later moment naar keuze. Je kan anderzijds ook opteren voor een systeem waarbij het zorgpersoneel zelf zijn werkroosters kan bepalen of invullen. Waarom autonomie zo belangrijk is? Je leest het in dit artikel.

Is jouw hr-beleid gebaseerd op cijfers?

Ontdek onze benchmarkrapporten en handige tips & tricks in een gratis webinar.

Schrijf je gratis in

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer