Vorige

4 wist-je-datjes over het EORI- en LEI-nummer

22 september 2022 Zelfstandigen
Nicolas Pevenage

Is jouw zaak niet alleen afhankelijk van de Belgische markt? Dan heb je misschien wel een EORI-nummer of LEI-nummer nodig. We geven je vier interessante wist-je-datjes.

Leestijd: Later lezen?

Wist-je-dat #1: Voor het invoeren en/of uitvoeren van goederen buiten de Europese Unie heb je een EORI-nummer nodig.

EORI is een afkorting voor Economic Operator Registration and Identification. Het is een uniek nummer dat ervoor zorgt dat je goederen herkend worden bij de douane. Hierdoor wordt jouw levering vlot vrijgegeven. Het EORI-nummer is identiek aan het btw-nummer van je zaak, maar moet wel extra geactiveerd worden om in de EORI databank te staan.

Wist-je-dat #2: Je kan altijd controleren of je een EORI-nummer hebt.

Twijfel je of je al een EORI-nummer hebt? Via een zoekopdracht met de validatietool van de Europese Commissie, kan je dat altijd controleren. Je typt ‘BE’ gevolgd door je btw-nummer (zonder punten, spaties…) in de zoekbalk, en krijgt meteen te zien of je wel/niet een EORI-nummer hebt.

Wist-je-dat #3: Je moet een LEI-code aanvragen om op de beurs te (ver)handelen.

Naast het internationaal (ver)handelen, hebben heel wat zelfstandigen de afgelopen jaren de weg gevonden naar de beurs. Of je nu een beursgenoteerd bedrijf bent of slechts af en toe een aandeel verhandelt, je dient je in orde te stellen met een LEI-nummer. Het LEI-nummer staat voor Legal Entity Identifier en zorgt ervoor dat transacties makkelijk gevolgd kunnen worden.

Wist-je-dat #4: Europa heeft de LEI-code verplicht gemaakt voor ondernemers.

Sinds januari 2018 is er een beleggingsrichtlijn vanuit Europa die bedrijven, organisaties en vereniging verplicht een LEI-code aan te vragen als ze aandelen, obligaties, warranten, staatsbons of andere financiële producten verhandelen.

Ontdek het digitale loket voor alle zelfstandigen

Je btw-regeling of KBO-gegevens wijzigen? Een LEI-code en EORI-nummer aanvragen? Dat en zoveel meer, regel je snel en eenvoudig online via zelfstandigenloket.be.

Ga naar zelfstandigenloket.be

Deel dit artikel

Geschreven door Nicolas Pevenage

Verantwoordelijke digitalisering en innovatie bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Minder stress en meer geluk voor zelfstandigen

28 augustus 2024
Christine Festjens

Het welzijn van een zelfstandige staat vaak ernstig onder druk. Onze meest recente startersbarometer brengt echter goed nieuws, want het stressniveau van startende zelfstandigen is opmerkelijk gedaald en twee op drie is gelukkiger dan toen ze nog in loondienst werkten.

Lees meer
Zelfstandigen

Het Federaal Actieplan voor het mentale welzijn van zelfstandigen

16 april 2024
Rachel Ho

Dankzij het Federaal Actieplan krijgt mentaal welzijn ook voor zelfstandigen extra aandacht. En dat is goed nieuws, want vele zelfstandigen lopen het risico hun eigen welzijn te verwaarlozen. Ook bij Acerta nemen we de nodige maatregelen en zorgen we alvast voor een eerstelijnshulpverlening.

Lees meer
welzijn zelfstandigen
Zelfstandigen

Zelfstandigen vs mentaal welzijn: hoe scoor jij?

16 februari 2024

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur.

Lees meer