Vorige

Langdurig zieke zelfstandige? Je staat er niet alleen voor

07 april 2023 Zelfstandigen
Marjan Meeuwssen

Het aantal langdurig zieken blijft stijgen. Naast arbeidsongeschikte werknemers, zijn er ook steeds meer zelfstandigen die uitvallen. Zij staan er vaak alleen voor in hun herstel. Het Terug naar werk-traject van de federale regering helpt langdurig zieke zelfstandigen opnieuw aan de slag te gaan, terwijl het project ‘Zelfstandige zonder stress’ van Acerta de mentale gezondheid van ondernemers opkrikt.

Leestijd: Later lezen?

Meer zelfstandigen, meer zieken?

Het aantal arbeidsongeschikte zelfstandigen is op 20 jaar met bijna 80% toegenomen: van 16.155 in 2000 naar 28.913 eind 2020. Deze cijfers staan in schril contrast met het beeld dat we van zelfstandigen hebben: ze zijn energiek, ondernemend en dynamisch. Ze zijn hun eigen baas en hebben meer vrijheid. Dus moeten ze wel gelukkiger zijn. Toch?

Dat er ieder jaar meer zelfstandigen op de arbeidsmarkt komen, doet inderdaad vermoeden dat er best wat voordelen verbonden zijn aan het statuut. Vandaag telt ons land ruim 1,2 miljoen zelfstandigen in bij- en hoofdberoep. Sommige zijn bijna letterlijk geboren als ondernemer, andere maakten op latere leeftijd de switch van werknemer naar ondernemer. Wat die laatste groep betreft, zeggen 7 op de 10 dat ze nu gelukkiger zijn dan toen ze nog in loondienst werkten.

Zelfvertrouwen zit goed, mentaal welzijn kan beter

Verder geven 8 op de 10 zelfstandigen aan dat ze over voldoende zelfvertrouwen beschikken. Crisis na crisis wisten ze zich staande te houden. Helaas kunnen we er niet omheen dat - in alle lagen van de arbeidsmarkt - steeds meer werkenden uitvallen. De evolutie van het aantal arbeidsongeschikten liegt er niet om.

Waar wringt dan het schoentje? Het is geen geheim dat het mentaal welzijn van zowel werknemers als zelfstandigen onder druk staat. Nooit eerder werden zoveel stress- en burn-outklachten, depressies en angststoornissen gerapporteerd. In onze Welzijnsbarometer geeft 49% van de ondernemers aan dat het ‘matig’ gesteld is met zijn mentaal welzijn. 45% van de zelfstandigen ervaart regelmatig financiële stress. Slechts 1 op de 3 (32%) vindt dat zijn mentaal welzijn op dit moment ‘goed’ is.

Goedkeuring medisch adviseur is niet meer nodig

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zelfstandigen sterker in hun schoenen staan? Ze hebben geen werkgever, krijgen minder (financiële) steun en hebben doorgaans een kleiner sociaal vangnet. Worden ze ziek, dan moeten ze zichzelf kunnen redden. Voelen ze zich beter, dan konden ze tot voor kort niet zomaar weer gaan werken. Eerst hadden ze goedkeuring nodig van de adviserend arts van het ziekenfonds.

Die goedkeuring is sinds 1 januari 2023 niet meer nodig. Om zelfstandigen meer flexibiliteit te bieden – een andere drijfveer om ondernemer te worden – werd dit stelsel geharmoniseerd met dat van de werknemers. Zelfstandigen die zich beter voelen, mogen hun werk gewoon hervatten. Op voorwaarde dat ze het ten minste één dag op voorhand laten weten aan de adviserend arts.

Terug naar werk-traject voor zelfstandigen

Bovendien hoeven ze er in hun terugkeer naar werk niet alleen voor te staan. Zelfstandigen die arbeidsongeschikt zijn én wier fysieke en mentale gezondheid een re-integratie mogelijk maken, komen in aanmerking voor een Terug naar werk-traject. Gedurende dit vrijwillig traject worden ze begeleid na een periode van arbeidsongeschiktheid in hun terugkeer op de arbeidsmarkt.

Ben je momenteel arbeidsongeschikt en wil je je hiervoor aanmelden? Dan vul je de vragenlijst in, die je 10 weken na aanvang van je ziekteperiode ontvangt. Vier maanden na aanvang van je ziekteperiode zal de adviserend arts van je ziekenfonds oordelen of je al dan niet voldoet aan de voorwaarden van het traject. Als je voldoende hersteld bent, kan de arts jou doorverwijzen naar een Terug naar werk-coördinator.

In kwetsbaarheid groeit kracht

Daarnaast is het cruciaal om blijvend in te zetten op preventie. Zowel zelfstandigen die momenteel arbeidsongeschikt zijn als zelfstandigen die nog aan de slag zijn, hebben veel baat bij het versterken van hun mentale gezondheid. Maar hoe doe je dat?

Als je weet wat jou kwetsbaar maakt, dan kan je leren hoe je hiermee moet omgaan én hoe je adequaat kan reageren op stressoren. Net daarom is het noodzakelijk om inzicht te verwerven in je risicofactoren. Wat zijn jouw valkuilen, wat maakt jou sterk? Sta stil bij volgende thema’s:

  • Professionele relaties: hoe ga je om met (moeilijke) klanten, partners en/of leveranciers? Bij wie lucht je je hart?
  • Werk-privébalans: hoe bewaak je de grens? Kan je voldoende loskoppelen van het werk?
  • Emotionele balans: haal je nog voldoening uit je werk? Wat geeft je energie?
  • Financiële balans: hoe ga je om met financiële onzekerheid? Op welke steunmaatregelen heb je recht?

Project ‘Zelfstandige zonder stress’

Wil je je mentale weerbaarheid vergroten, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Geen zorgen: ook hierin sta je niet alleen. Recent lanceerde Acerta met de steun van de federale overheid het project ‘Zelfstandige zonder stress’. Doel van dit project is het opkrikken van het mentaal welzijn van Belgische ondernemers.

De zelfscan, die we samen met externe preventiedienst IDEWE hebben ontwikkeld, is de basis van dit project. Deze geeft diepgaand inzicht in je risicofactoren. Van hieruit kunnen we verder bouwen: je krijgt passende preventiemodules aangeboden, in de vorm van e-learnings, onlineadvies en workshops. En omdat tijd niet alleen alle wonden heelt, maar ook een kostbaar goed is, kan je zelf beslissen welke workshops je volgt, en wanneer.

Werk aan je mentale gezondheid

Samen verhogen we het mentaal welzijn van de zelfstandigen in ons land. Ben je ondernemer en kan jouw veerkracht een boost gebruiken? Ontdek ons project.

Word een zelfstandige zonder stress

Deel dit artikel

marjan meeuwssen_acerta

Geschreven door Marjan Meeuwssen

Gerelateerde artikels

welzijn zelfstandigen
Zelfstandigen

Zelfstandigen vs mentaal welzijn: hoe scoor jij?

16 februari 2024

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur.

Lees meer
zelfstandige zonder stress_acerta
Zelfstandigen

Word een zelfstandige zonder stress met deze zelfscan

26 april 2023
Christine Festjens

2 op de 3 zelfstandigen zitten niet goed in hun vel. Of beter gezegd: in hun hoofd. Met de steun van de federale overheid, ontwikkelden we een korte zelfscan om het mentaal welzijn van zelfstandigen op te krikken.

Lees meer
Zelfstandigen

Veerkrachtig ondernemen: geef je veerkracht een boost!

25 oktober 2022
Christine Festjens

Om het mentale welzijn van de 1,2 miljoen zelfstandigen in ons land te versterken, lanceert Acerta met de steun van de federale regering een nieuw initiatief: ‘Veerkrachtig Ondernemen’. Want als zelfstandige hoef je er niet (langer) alleen voor te staan.

Lees meer